Tři otázky pro tři odpovědné

18. 9. 2012
  1. Z čeho se zaplatí dopad prohibice na státní rozpočet?

  2.  Nebojíte se, že kvůli aféře ubudou turisté?

  3.  Je stát připraven na žaloby od výrobců alkoholu?

 

Petr Nečas - premiér

  1. Podstatná je ochrana zdraví a života občanů, to je nevyčíslitelná položka oproti dopadům na státní rozpočet. O kompenzaci je předčasné mluvit ve chvíli, kdy ještě omezení neskončilo.
  2. Turisté hledají v ČR památky, přírodu a zážitky, nejezdí sem za tvrdým alkoholem. Nakonec tradičního nápoje piva se tyto přechodné restrikce netýkají, stejně jako vína. Věřím, že turisté chápou, že jde o ochranu spotřebitelů, a pohled na ČR jim to nezkazí.
  3. Zdraví lidí ohrozili výrobci, které policie buď již zadržela, nebo po nich pátrá. Nyní je nutné zpřetrhat síť výrobců a distributorů závadného alkoholu. S výrobci budeme jednat. Ale nepředpokládám, že by došlo k vyhrocení situace. Jde o zdraví lidí ve zcela výjimečné situaci a tato mimořádná opatřen opatření nebudou trvat ani o vteřinu déle, než bude nezbytně nutné. 

Miroslav Kalousek - ministr financí

  1. V tuto chvíli nelze spekulovat, bude záležet mj. i na délce trvání zákazu.
  2. Nedomnívám se, že hlavním motivem cesty turistů do ČR je spotřeba tvrdého alkoholu. Reakce státní správy je důkazem, že nic nebereme na lehkou váhu.
  3. V současné chvíli nechci o možných žalobách spekulovat. Pokud takové nároky budou vzneseny, budeme se jimi zabývat s náležitou péčí.

Leoš Heger - ministr zdravotnictví

  1. Lze očekávat, že po uvolnění restrikcí se velmi rychle vrátí výběr daní z tvrdého alkoholu na svůj původní objem, nebude-li krátce po uvolnění restrikce krátkodobě ještě vyšší než před ní.
  2. Nedomnívám se, že by to mohlo mít nějaký zásadní dopad na turistický ruch, většina alkoholických nápojů je volně přístupná a nelze také předpokládat, že většina turistů přijíždí do ČR, aby zde konzumovala jen tvrdý alkohol.
  3. Stát postupoval takovým způsobem, který mu jednoznačně v tak kritických situacích umožňuje zákon, žalob se neobávám.

Co říkají turisté o zákazu tvrdého alkoholu

Christiano Cesario (32), Itálie „O prohibici v České republice jsem vůbec nic nevěděl. Přijeli jsme včera. Jestli se tady nesmí pít tvrdý alkohol, tak budeme muset pít to vaše pivo, to máte taky dobré.“

Monika Omiczowska (27), Polsko „O prohibici jsme nevěděli, ale je pravda, že nám bylo divné, když v barech nebyla whisky ani vodka. Aspoň budeme o něco zdravější a budeme pít víno nebo pivo.“

Blesk, 18. 9. 2012, Rubrika: Politika, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme