Kalousek: Přivést na buben monopolní číselnou loterii je světový rekord

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

29. 5. 2011

Václav MORAVEC, moderátor

O 30 milionů a 600 tisíc korun se hraje právě dnes v superjackpotu Sporty. O daleko větší peníze se však hraje v boji o loterijní společnost Sazka. V pátek ji poslal soud do konkurzu. Jeho účinek začne až zveřejněním v insolvenčním rejstříku, což bude pravděpodobně v pondělí.

Vy nejste, předpokládám, člen nějakého sportovního svazu, třeba Českého svazu tělesné výchovy.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Nejsem. Býval jsem tím, že jsem běhal a hrál jsem fotbal a teď už tedy opravdu nejsem v žádném.

Václav MORAVEC

To Miroslav Kalousek je členem Českého svazu tělesné výchovy, tudíž jste jednou tisícinou, statisícinou, která je zastupována jako hlavní akcionář v Sazce. Jak se vám spalo v noci na sobotu jako členovi ČSTV?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Tak já, když se podíváte na moje výroky, tak já to jako člen ČSTV říkám poměrně dlouho, protože i kdyby teď Sazka nespadla do konkurzu, i kdyby dál fungovala se svými původními vlastníky, tak už několik let, minimálně 2, 3 roky je nám všem jasné, že pokud za podporu sportu nepočítáme tu halu ve Vysočanech, že nejméně dalších 15 let nikdo nemůže počítat ze Sazky ani s korunou do sportu.

Václav MORAVEC

Teď ale ani pravděpodobně, pane ministře, po dalších 15 letech.

Miroslav KALOUSEK

To znamená, ta skutečnost, že v následujícím desetiletí nikdo nemohl počítat do sportu ze Sazky ani s korunou, je známo poměrně dlouho, to není informace včerejší. A je to prostě dáno hospodařením akcionářů Sazky, zejména tedy těch mých zástupců, členů ČSTV. Já jsem v takové dvojaké situaci, jednak jako ministr financí zastupuji regulátora nad loterijním průmyslem, nicméně jako člen ČSTV říkám velmi otevřeně, že jsem nesmírně rozezlen na ty pány, kteří se měli starat o majetek sportovců a starali se o něj tak, že ho přivedli na buben, což, upřímně řečeno, je podle mého názoru světový rekord. Přivést na buben monopolní číselnou loterii, to se ještě nikdy nikomu na světě nepovedlo.

Václav MORAVEC

Ono je tady víc světových rekordů, jako zajišťování beztrestnosti manažerů IPB. K tomu se ještě dostaneme. Tady tento pořad bude jenom o českých světových rekordech, pane ministře.

Miroslav KALOUSEK

Ale to si prostě musí sportovci mezi sebou vyřešit sami. Já jsem byl někdy terčem kritiky, proč ministerstvo financí účinněji nebránilo tomu. Já říkám, stát tady nemůže, Sazka je privátní firma, protože patří tělovýchovným organizacím, a stát nemůže a ani nesmí suplovat roli vlastníka v dozorčí radě a v představenstvu, stát neměl v orgánech společnosti nikoho. A to je skutečně úkol vlastníka. Fakt je, že běžný právní řád nepočítá s tím, že vlastník bude účinně ničit svůj vlastní majetek, což tedy pánové z ČSTV dělali, až se z nich kouřilo.

Václav MORAVEC

Je zajímavé, že jste nevystoupil jako člen ČSTV, když vás tak špatně.

Miroslav KALOUSEK

Vystupoval jsem mnohokrát.

Václav MORAVEC

Ne, teď myslím nevystoupil z ČSTV, když vám ničili i váš majetek.

Miroslav KALOUSEK

Upřímně řečeno, já jsem člen tenisového svazu a prezident tenisového svazu vystupoval na výkonném výboru velmi aktivně a velmi razantně a žádal, aby ta věc byla řešena. Bohužel byl v menšině, většina byla jaksi, se domnívala, že je to všechno v pořádku.

Václav MORAVEC

Ministerstvo financí, jak zmínil Miroslav Kalousek, vede s loterijní společností Sazka dvě správní řízení o pozastavení, respektive možném odebrání licence. Jedno řízení je kvůli nevyplacené výhře z ledna a další pak kvůli pohledávkám Sazky vůči státu. Věřitelský výbor loterijní společnosti počítá s tím, že po převzetí Sazky insolvenčním správcem Josefem Cupkou dodá společnosti několik stovek milionů korun. Peníze mají jít především na uhrazení závazků vůči státu a květnové výplaty mezd zaměstnanců Sazky.

Daniel PLOVAJKO, mluvčí, KKCG /27.5.2011/

My jsme připraveni poskytnout v souladu s insolvenčním zákonem finanční prostředky pro Sazku, které bezpodmínečně a okamžitě potřebuje. Ale rozhodně je nepůjčíme společnosti, v jejímž čele sedí pan Hušák, který tuto společnost přivedl do bankrotu.

Václav MORAVEC

Dodejme, že loterijní společnost Sazka dluží na poplatcích státu 66 milionů korun. Kvůli tomu Sazka hrozí, že přijde o veškeré licence. Pane ministře financí, ověřilo si už ministerstvo financí, že můžete ukončit to první správní řízení se Sazkou? Protože podle informací Sazky byla v polovině týdne doplacena ta rekordní lednová výhra.

Miroslav KALOUSEK

My ještě nemáme tu informaci oficiálně potvrzenou. Pokud skutečně Sazka platila v minulém týdnu, tak to zcela jistě v pondělí, v úterý buď insolvenční správce doloží nebo si to zjistíme prostřednictvím finančního úřadu. Takže, pokud se to stalo, tak to správní řízení automaticky končí, prostě doplacením výhry se přerušuje to správní řízení a nepokračuje. Bude však pokračovat to druhé správní řízení.

Václav MORAVEC

I když věřitelský výbor dolije do Sazky peníze, ať už na pokrytí toho dluhu 66 milionů vůči státu?

Miroslav KALOUSEK

Tak já pevně doufám, že to bude doplaceno, ale je to přece jenom o něco vážnější věc než nezaplatit výhru, protože těch 66 milionů, to byly prostředky, které loterijní společnost vybere pro stát, to jsou poplatky, které vybere pro stát a má ho odvést státu. S největší pravděpodobně oni ty peníze skutečně vybrali, skutečně je měli na účtě a neodvedli je skutečnému vlastníkovi, státu, použili je na něco jiného, což je vážná věc. To je, jako když nezaplatíte zdravotní nebo sociální pojištění.

Václav MORAVEC

Takže, doplacení té částka nemusí nutně znamenat ukončení toho správního řízení.

Miroslav KALOUSEK

Jenom doplacení té částky nemusí nutně znamenat tak jako u vyplacení výhry, jenom samotné doplacení částky na ty poplatky nemusí znamenat ukončení správního řízení. Já samozřejmě nemůžu předjímat výsledek toho správního řízení už jenom proto, že já jsem druhá instance, to znamená proti výsledkům správního řízení v první instanci má účastník právo se odvolat a potom rozhoduje ministr, který na to má  jmenovanou rozkladovou komisi nejenom z úředníků ministerstva financí, ale i z nezávislých odborníků. Takže, promiňte, že tady nemohu předjímat. Tím chci jenom říct, že to druhé správní řízení je podstatně vážnější než to jenom o nezaplacení výher.

Václav MORAVEC

Vy jste jako KSČM dlouhodobě také kritizovali v České republice, že není dostatečně zdaněn hazard, tedy i loterijní činnost. Teď Miroslav Kalousek přichází na vládu do legislativního řízení se zavedením speciální loterijní daně. Říkám to správně, pane ministře?

Miroslav KALOUSEK

Ano.

Václav MORAVEC

Vy jste, pane ministře, dokončil právě návrh novely o daních, kde bude zavedena ta loterijní daň. Jak bude vypadat? A počítáte s tím, že budou ty prostředky vybrané loterijní daní někam účelově vázány?

Miroslav KALOUSEK

Loterijní společnosti dnes nejsou klasickými daňovými subjekty, protože jsou osvobozeny od korporátní daně nebo od daně z příjmů právnických osob a mají povinné odvody na dobročinné účely, což se přiznám, že se mi dlouhodobě nelíbí, protože to je značné korupční prostředí. I kdyby tam nebylo podezření, že si některá občanská sdružení ty loterijní společnosti zakládají samy pro sebe, aby si odváděly peníze jakoby samy, i kdyby to bylo opravdu velmi poctivé, tak přece jenom, když velká loterijní společnost může rozdělit 100, 150 milionů tu na fotbal, tu na kulturní zařízení, tu na charitu, tak má prostě ta rozhodovací pravomoc rozhodovat v podstatě o těchto veřejných prostředcích dává šéfům loterijních společností poměrně významnou moc.

Václav MORAVEC

Ten systém tedy změníte, zavedete speciální loterijní daň.

Miroslav KALOUSEK

Já si myslím, že tahle moc patří do rukou volenému orgánu, což je sněmovna. Jinými slovy, oni už nebudou mít povinné odvody, oni budou platit 19 procent daň z příjmu a vedle této devatenáctiprocentní daně z příjmu bude, je to ve světě obvyklý model, loterijní daň, která bude počítána z objemu sázek. Jsem připraven vést diskusi o tom, jestli to bude 20 procent plošně, anebo jestli to oddělíme podle typu jednotlivých her. Ve světě jsou možné oba dva modely.

Václav MORAVEC

K jakému zatím vy se přikláníte? K tomu plošnému, dvacetiprocentní daň na objem?

Miroslav KALOUSEK

Přiznám se, že na to nemám velmi silný názor a jsem klidně ochoten diskutovat o tom i o tom, že například daleko větší sazba by byla na osy a daleko menší sazba by byla na typy her, kde se zhruba 90 procent vrací zpátky do těch výher. Tam jde o zvolení té výtěžnosti. Je to skutečně spíš věcí výpočtů a dohody. Obojí je možné. Důležité je, že bude placena loterijní daň, která bude odváděna do státního rozpočtu, budou se na ní podílet samozřejmě a bude to sdílená daň, o kterou se musíte podílet s obcemi, protože obce budou mít, a je to také dobře, právo rozhodnout, zda na jejich území prostě se bude, nebo nebude provozovat hazard. To znamená, že by bylo nesmyslné, kdyby se také nepodíleli na tom konkrétním výtěžku. To by všechny obce rozhodly, my tady hazard nechceme, ale všechny by chtěly ten výtěžek, takže to by nedávalo logiku.

Václav MORAVEC

Pane předsedo, k jaké variantě se kloníte při výši zdanění a zdaňování?

Vojtěch FILIP

Tak já jsem dlouhodobě byl znám tím, že jsem říkal, že bych z toho obratu těch sázek bych dával 50procentní daň. Byl jsem za to terčem velké kritiky.

Václav MORAVEC

Miroslav Kalousek uvažuje o 20 procentech.

Vojtěch FILIP

Já samozřejmě rozumím tomu, že protože jsou to soukromé společnosti a nemůžeme stejně jako v Sazce nebylo možné hlídat náklady, když si je nehlídali vlastníci, protože ty náklady, které se utrácely na provoz toho podniku, byly v podstatě státem nekontrolovatelné kromě toho, když šlo o záležitosti, kdy by mohla přijít kontrola jaksi veřejná. Ale v tomto ohledu jsem přesvědčen, že ano, pokud je u nás tato daňová sazba, já bych tam dal daňovou sazbu vyšší.

Václav MORAVEC

20 procent vám přijde málo.

Vojtěch FILIP

Mně to přijde málo. S tím, že samozřejmě otázka té složené sazby, protože já také souhlasím s tím, že tam musí být část pro obce a v tomto ohledu jsem otevřen jakékoliv diskusi, která tam je vedena od 10 do těch 30 procent. V tomto ohledu si myslím, že je možné na tom základě najít kompromis, který bude znamenat, že u nás neporoste hazard, že bude regulován, ale že ty příjmy z toho hazardu bude moci stát rozdělit právě z toho daňového výnosu.

Miroslav KALOUSEK

Já jenom prosím, abychom si uvědomili jednu věc, že prostě žijeme v otevřené liberální ekonomice. Ovci byste měl stříhat, neměl byste ji holit, protože když to přeženete, tak prostě kdokoliv z vlastníků těch loterijních společností takhle tu společnost vezme a celou si ji přeregistruje na Maltu a dál se tady bude hrát a sázet, akorát že z toho nebudeme vůbec nic mít. Takže, musíme si dávat trochu pozor, aby se nám nestalo to, že tady bude sice se hazard provozovat, ale stát ani obce z toho nebudou mít ani korunu.

Vojtěch FILIP

Ne, tomu já samozřejmě rozumím, protože vzhledem k tomu, jaké je prostředí v Evropské unii, tak samozřejmě tohle bude jeden z těch argumentů, který v rozpočtovém výboru bude jistě brán v potaz tak, aby ty loterijní společnosti, pokud budou zdaněny, aby byly zdaněny v České republice, protože nerad bych vytvářel zákonem penězovod českých sázejících do zahraničí.

Václav MORAVEC

Co se v těchto minutách, hodinách děje v Sazce? Uskuteční se dnešní losování? Bude tomu přítomna veřejnost včetně insolvenčního správce? Odpovědi se dozvíte v další části Otázek. Problémům loterijní společnosti Sazky po vyhlášení konkurzu se budeme věnovat ve druhé části pořadu na zpravodajské čtyřiadvacítce. Pozvání přijali krom jiných šéf věřitelského výboru Sazky Josef Novotný a generální ředitel loterijní společnosti Aleš Hušák. Dívejte se i na druhou hodinu otázek.

 

ČT 1, 29. 5. 2011, Pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme