Kalousek: Přidáme na školy, vědu či dopravu

V příštím, volebním roce vláda nejspíš definitivně odhodí image toho, kdo hlásal utahování opasků, a naopak začne víc utrácet. Vyplývá to z dokumentu ministerstva financí, jejž dostane kabinet Petra Nečase (ODS) na stůl ve středu.

11. 6. 2013

Úřad vedený Miroslavem Kalouskem (TOP 09) v něm navrhuje, aby se v roce 2014 zvýšily plánované výdaje státu o 15 miliard, v roce 2015 pak o deset miliard.

Celkové útraty by tak měly stoupnout z již schválených 1,122 bilionu korun pro rok 2014 a z 1,146 bilionu korun pro rok 2015. „Zvýšení výdajů je směrováno do kapitol ministerstva dopravy, ministerstva zemědělství, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva školství, ministerstva vnitra a ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvádí materiál.

Jinými slovy: pokud vláda plán schválí, rozestaví se příští rok víc silnic a dálnic, přidáno by mohli dostat učitelé, zřejmě stoupnou investice do výzkumu a také do podpory firem, třeba formou speciálních půjček.

Růst výdajů by podle materiálu neměl vést k překročení tříprocentní hranice deficitu veřejných financí. Dodržení tohoto limitu je nutné pro přijetí eura. Vláda počítá příští rok se schodkem 2,9 procenta hrubého domácího produktu, v roce 2015 a 2016 s deficitem 2,8 procenta HDP.

Ministerský dokument se odvolává i na doporučení pravidelné mise Mezinárodního měnového fondu. „S ohledem na pokračující recesi české ekonomiky fond doporučuje zvolnit tempo fiskální konsolidace. Po obnovení hospodářského růstu by měla vláda přistoupit k další stabilizaci vládního sektoru,“ píše se v něm.

Že se pokusí zvednout výdaje na příští roky, naznačil Miroslav Kalousek už před časem v rozhovoru pro HN. „Jsme sice pořád v recesi, ale v druhé polovině roku může dojít k mírnému oživení. A zatím se velmi dobře vyvíjí plnění rozpočtu, zejména výběr DPH. Všichni jste říkali, že ji nevybereme, ale zdá se, že jste neměli pravdu. Pokud výsledky za týden ukážou, že je to skutečně tak, předložím vládě návrh na novelu státního rozpočtu, která připustí vyšší výdaje,“ prohlásil.

O pár dní později vyšla ekonomická data za prvních pět měsíců roku 2013. Schodek rozpočtu stoupl na 39,8 miliardy korun z dubnových 16,5 miliardy korun. Šlo však o nejlepší květnový výsledek od roku 2008.

dom, čtk

Hospodářské noviny, 11. 6. 2013, rubrika: Česko, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme