Kalousek: Počkejme si na toho Pačesova bacila

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

11. 7. 2011

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prý vítá každý nápad, který ušetří státní pokladně peníze. A to tím spíše, když může jít o desítky miliard, jako je tomu v případě nápadu týmu Václava Pačese z Ústavu molekulární genetiky.

Zasluhuje si Pačesův projekt podporu státu?

Nezdá se mi, že by vláda dávala na vědu málo. Pětadvacet miliard ročně není v době úspor a škrtů zrovna málo. Jeho práce by se nicméně určitě měla stát prioritou v podpoře vědeckého výzkumu. Od toho tu ale je rada vlády pro vědu a výzkum - tahle podpora je jen a jen v její kompetenci.

Výsledky šlechtění bakterií ovšem budou známy až za několik let, velká ekologická zakázka tedy asi nepočká.

Víte, co je pro mě zajímavé? Polská inspekce životního prostředí uznala, že příroda si mnohdy pomohla po pádu železné opony sama. Náklady na očistu proto Poláci snížili o celou polovinu. Počkejme si tedy na toho Pačesova vyšlechtěného bacila.

A vy jste na tom s Českou inspekcí životního prostředí jak?

V tuhle chvíli jsme pod obrovským tlakem nejenom inspekce životního prostředí, ale i soudních sporů, které s námi vedou různí investoři. Český stát se totiž v devadesátých letech minulého století zavázal k likvidaci ekologických škod z let socialistického budování. Ovšem pokud by inspekce posunula termíny - například i kvůli levnějším „očistným“ technologiím, s nimiž vědci přicházejí - byl bych šťastný. Státní pokladně by to ušetřilo významné finanční částky.

Jan Gazdík

Mladá fronta DNES, 11. 7 2011, Rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme