Kalousek: Odpovědnost za ministra financí nese celá vláda

24. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Jan MOLÁČEK, moderátor

Před hodinou napsal odcházející ministr financí Andrej Babiš na svém Twitteru, že premiéru Sobotkovi poslal předžalobní výzvu. V té ho vyzývá, aby upustil od různých výroků. Ministr financí se důrazně ohrazuje proti tomu, že veřejně lže, že se jakýmkoliv způsobem vyhýbá placení daní nebo že zneužívá Finanční správu. To jsou věci, které o Andreji Babišovi občas říkáte i Vy. Žádnou předžalobní výzvu jste nedostal?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nedostal. Nechci být v tomto sporu advokátem pana premiéra Sobotky, ale myslím, že je pan ministr Babiš tímto krokem směšný. Když si vezmete, co říká o svých politických soupeřích, tak by si měl uvědomit, že politik na rozdíl od soukromé osoby musí mít k veřejné kritice podstatně snížený práh citlivosti. Zvlášť když veřejnou kritiku vyslovuje premiér a zvlášť když v bodech, o kterých jste hovořil, je to kritika pravdivá. Na soudní líčení bych si docela rád vzal lístek do první řady, abych mohl sledovat, jak ta tvrzení pan ministr Babiš vyvrací. Koneckonců je to ale jejich věc, protože předžalobní výzva je soukromoprávní spor. Pokud první místopředseda vlády chce obtěžovat veřejnost soukromoprávním sporem se svým premiérem, tak je k smíchu. To je asi všechno, co se k tomu dá říct. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Mluvil jste o tom, že i pan vicepremiér pronáší různé výroky. I jeho oponenti ale mohou využít všech nástrojů k tomu, aby se proti nim bránili. Není nic proti ničemu, že to dělá, pokud je přesvědčen o tom, že ten, kdo je pronesl, není schopen prokázat jejich pravdivost.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Taky nikoho z nás nenapadlo podat předžalobní výzvu. Jsme veřejné osoby a veřejnou diskusi zatěžovat soukromoprávními spory je směšné. Patří to jenom k celkovému ukňučenému stylu pana předsedy Babiše.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Prezident oznámil, že zítra odvolá Andreje Babiše z vlády. Skončí tímto krokem vládní krize?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Skončí ústavní krize, která tady nepochybně byla, když předseda vlády navrhl odvolat jednoho ze svých ministrů. Prezident republiky se vzpíral, i když mu ústava ukládá vykonat to bez zbytečného odkladu. Vládní krize skončí tam, kde začala. Předseda vlády navrhl odvolat  ministra financí, protože nedokázal uspokojivě vysvětlit  podivné a podvodně vypadající finanční čachry se svým účetnictvím a majetkem. Od prvního okamžiku návrhu na toto odvolání byl hlavním obhájcem pana ministra Babiše pan poslanec Pilný. Ten se pravděpodobně stane prvním nevidomým členem české vlády, protože říkal, že žádné Babišovy kauzy nevidí. Tvrdil, že jeho šéf je křišťálově čistý. I pan poslanec Komárek za ANO veřejně přiznal, že hlavním úkolem pana poslance Pilného je nedovolit kriminalizaci Andreje Babiše na ministerstvu financí. Pan poslanec Pilný tak přichází na ministerstvo financí jako místodržící, aby dál kryl a zakrýval finanční čachry pana ministra Babiše a dál prosazoval zájmy Agrofertu. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Vy a vaše strana se profilujete k odcházejícímu ministrovi financí velmi odmítavě. Nepovažujete tento krok za důvod k radosti nebo oslavě?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Neprofilujeme se vůči odcházejícímu ministru financí ale vůči stylu politiky celého hnutí ANO. To zdaleka není jenom otázka pana předsedy Babiše. To je otázka celého toho hnutí, které je politickou divizí Agrofertu a prosazuje jeho zájmy. Pokud chtěl pan premiér skutečnou změnu a nezávislé prošetření finančních čachrů svého ministra, měl příležitost jmenovat někoho mimo hnutí ANO, nebo pověřit sám sebe.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Jste přesvědčen, že byla šance dostat ministerstvo financí mimo kontrolu hnutí ANO? Přece jenom se premiér musí pohybovat v mantinelech daných koaliční smlouvou.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

V každém případě je to odpovědnost i rozhodnutí premiéra. Premiér řekl, že dál už odpovědnost za to, co jeho ministr financí provádí, nést nechce. V tu chvíli jsme byli ochotni i věřit a podporovat ho v tom.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Co byste na jeho místě dělal?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Na jeho místě bych nikdy nemohl do funkce ministra financí jmenovat někoho s tak gigantickým konfliktem zájmů, jaký má pan předseda Babiš. S konfliktem zájmů, kvůli kterému jsme zneváženi před celou Evropou. Koneckonců to bude projednávat i Evropský parlament. Jestliže 3,5 roku pan premiér Sobotka ty čachry kryl a podporoval a chtěl s nimi na poslední chvíli něco udělat, tak nemohl připustit pokračování nikoho za ANO. Vzhledem k tomu, že se spokojil jenom s kosmetickou změnou, tak odpovědnost za chování pana předsedy Babiše ponese spolu s panem předsedou Bělobrádkem až do voleb. To je společná odpovědnost všech tří vládních stran.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Co si slibujete od prošetření korunových dluhopisů Finanční správou? O té kauze víme alespoň v hrubých rysech prakticky vše. Otázkou je, jak jednání Andreje Babiše posoudí voliči. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

V tuhle chvíli si samozřejmě neslibuji nic, protože na ministerstvo financí přichází místodržící, který nedovolí objektivní prošetření.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Dejme tomu, že by Finanční správa důkladně prošetřila kauzu korunových dluhopisů. Co by vyšlo najevo?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Minimálně by Finanční správa odpověděla veřejnosti, zda největší nákupčí dluhopisů svých vlastních firem dluhopisy opravdu zaplatil, anebo to byla jenom účetní operace. Pan předseda Babiš předložil Poslanecké sněmovně i veřejnosti několik desítek papírů nic neříkajících informací. Nepředložil ale naprosto základní informaci, a to jeden výpis z účtu, že dluhopisy opravdu zaplatil. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Předložil potvrzení od banky UniCredit. Ta skutečně potvrzuje, že z jeho účtu odešla suma zhruba 1,5 miliardy korun na konkrétní dluhopisy.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

To, co předložil, nebyl výpis z účtu ani audit. Bylo to něco, co on nazývá auditem. Auditoři důsledně zdůrazňují, že to audit není. Každý z nás, když něco v jakékoliv částce zaplatí, tak disponuje možností během jednoho dne vyžádat si výpis z účtu a ukázat komukoliv, že ty peníze opravdu odešly. Pan předseda Babiš tohle nikdy neudělal. Asi ví proč. Není žádný důvod, aby objektivní Finanční správa neřekla: „Zkontrolovali jsme největší emitenty nad jednu miliardu korun nebo nad 300 milionů korun. Garantujeme veřejnosti, že to ti pánové opravdu zaplatili ze svých zdaněných prostředků.“ To Finanční správa udělat může. Za pana poslance Pilného to samozřejmě nebude smět udělat.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Andrej Babiš v debatách o korunových dluhopisech ukazuje na Vás. Proč jste nezamezil tomu, když jste byl ve vládě, aby firmy korunové dluhopisy mohly vydávat?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Na korunových dluhopisech není vůbec nic špatného, zrovna tak jako na zajišťovacích příkazech. Jde o to, jestli se ten instrument používá nebo zneužívá. Na sekyře jako na nástroji není také vůbec nic špatného. Špatně je to teprve v okamžiku, kdy tu sekyru někdo vezme a praští Vás s ní po hlavě. Nemůže za to ale ani sekyra ani její výrobce.

Jan MOLÁČEK, moderátor

V roce 2012 jste se ale dozvěděl, že dochází k masivnímu nákupu a vydávání těchto dluhopisů firmami.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Jistě, rád to ale vysvětlím. První emisi korunových dluhopisů jsme vydali v půlce listopadu 2011. Skutečně si je nakupovaly domácnosti a byli jsme rádi, že to dělají. Neudělali jsme to naposledy. Státní dluhopis si mohl koupit každý. Výše úroku byla samozřejmě přizpůsobena tomu, že se z nich neplatí daň. Když jsme v roce 2012 zjistili, že je někteří šizuňkové zneužívají k něčemu jinému než k snížení vlastní daňové povinnosti, reagovali jsme legislativní novelou. Bezprostředně jsme předložili návrh na zdanění korunových dluhopisů, která už šizuňky ale postihnout nemohla. Přiznám se, že nás to příliš netrápilo, protože nikdo z nás nepochyboval o tom, že na začátku roku 2014, kdy se z dluhopisů začaly vyplácet úroky, Finanční správa důsledně prověří všechny případy a zjistí, zda se jednalo o oprávněné použití toho instrumentu. Zda se sekyrou štípáte dříví, nebo zda se jednalo o zneužívání toho instrumentu, když s ní někoho mlátíte po hlavě. V případě toho druhého se měla doměřit daň, popřípadě předat k potrestání. Bohužel nás nikoho nenapadlo, že na začátku roku 2014 jeden z největších šizuňků bude ministr financí a že si posichruje, aby Finanční správa nic takového nešetřila. To je celý problém. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Nicméně ke zneužívání došlo v roce, kdy jste byl na ministerstvu financí. Nastupující ministr financí Ivan Pilný v rozhovoru pro Deník řekl: „Buď to bylo z hlouposti, ale to bych panu Kalouskovi nepodsouval, nebo to bylo na zakázku.“ Tím Vás nepřímo obvinil, že jste vydávání korunových dluhopisů firmami toleroval na zakázku. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Vůbec nechápu, jak může takovou hloupost říct. Firmy to přece mohly udělat kdykoliv předtím. Ten zákon tady byl. Jestli se firmy takhle začaly chovat v roce 2012 a začaly masivně zneužívat právo, tak riskovaly, že začátkem roku 2014 budou nestrannou a objektivní Finanční správou tvrdě postiženy. Fór je v tom, že na začátku roku 2014 už kontroloval Finanční správu jeden z šizuňků, který podvod udělal. Přece nechcete někoho vinit z toho, že někdo jiný to právo zneužil. To zkouší pan poslanec Pilný jako místodržící pana ministra Babiše. Ta argumentace ale kulhá. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Vydávání korunových dluhopisů firmami a vyplácení úroků připravilo Českou republiku o miliardy korun daňových výnosů. Neměl jste být prozíravější, když jste v roce 2011 vydával první emisi? Neměl jste s něčím takovým počítat a předvídat, že se může stát, že to někdo bude chtít využít čistě pro daňovou optimalizaci? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Těžko můžete někoho vinit z toho, že nemá takový zločinecký mozek jako podvodník, který na to přijde. To je otázka daňové legislativy. Vždy se snažíte podvodníky dohnat. Protestuji proti, že vydávání korunových dluhopisů firmami v roce 2012 připravilo Českou republiku o prostředky. Českou republiku připravilo o prostředky nedůsledné chování Finanční správy v letech 2014, 2015 a 2016. Kdyby konala tak, jak konat měla, tak doměřila daň a několik lidí nechala zavřít. To ovšem udělat nemohla, protože jeden z šizuňků byl ministr financí.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Není přece jenom prozíravější takovýmto problémům předcházet? Uvažovat dopředu a říct si: „Vydávám emisi státních dluhopisů. Nezneužije toho někdo?“ Než honit bycha a říkat, že to měl udělat někdo jiní po mně? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Postupovali jsme podle zákona. Vinit někoho po pěti letech, že se měl zamyslet a mělo ho napadnout, že tohoto legálního postupu zneužije také nějaký podvodník? Promiňte, ale nemám zločinecký mozek. Těžko mě to mohlo napadnout. Zadruhé, jestli někdo zneužije právo, tak za to má být potrestán. Legislativa na to pochopitelně reagovala. Protože prošetření individuálních případů, které často končí u správního soudu, je poměrně pracná a nákladná věc, tak abychom to omezili, tak jsme legislativní změnu udělali, což není zrušení korunových dluhopisů. Ty se mohou vydávat dál. Akorát jsou zdaněny úroky. Zůstalo ale ohraničené množství těch, z nichž někteří k vydání korunových dluhopisů měli možná oprávněný ekonomický důvod a postupovali zcela legálně a jsou bezúhonní. Pak zůstalo určité množství těch, kteří to zneužili. Možná dokonce tak, že to ani nezaplatili. Ti mají být po zásluze potrestáni. Celý problém je v tom, že ten, kdo měl garantovat proces nestranného prošetření, je bohužel jeden z těch, který evidentně podváděl.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Myslíte si, že z vládní krize bude těžit opozice?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Takhle jsme nepřemýšleli. Tři a půl roku upozorňujeme na konflikt zájmů. Na to, že Andrej Babiš a jeho hnutí ve vládě z hlediska konfliktu zájmů, podvádění a soustředění výhod na jednu podnikatelskou skupinu, kterou vládní legislativa a exekutiva dělá, je naprosto nepřijatelná a bezprecedentní. Několik let jsme v tom byli sami. Velmi si vážíme toho, že se poslední dobou někteří přidali. Je nutné to říkat bez ohledu na preference. Pevně doufám, že voliči ocení náš dlouhodobý konsistentní postoj, ale nemůže to být jenom to. Musíme předložit také věrohodný program. Ten zveřejňujeme 30. května. Bude to program pro úspěšnou republiku. Je ale pravda, že v úspěšné zemi pro oligarchy, kteří vysávají stát svými politickými divizemi, což je Agrofert, nesmí být místo. To zůstane důležitou součástí našeho programu.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Zatím to ale nevypadá, že by hnutí ANO skandály Andreje Babiše příliš škodily. Čím si vysvětlujete, že to zatím nemá přílišný vliv, že by to nějak zamíchalo volebními preferencemi?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Dlužno říct, že se pohybujeme v úplně jiném mediálním prostředí. Jsme v situaci, kdy nelze hovořit o 100% svobodě slova. Jestliže člověk, který zavádí nové pořádky a chce dělat demokracii pouze předstíranou a nikoliv skutečnou, vlastní 30 % mediálního trhu a velkou část zbytku toho trhu ovlivňuje svými neomezenými reklamními prostředky, tak se k veřejnosti dostane velmi málo skutečných informací. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Andrej Babiš neovládá úplně všechno. O Čapím hnízdě i dluhopisech slyšel úplně každý. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Samozřejmě, záleží ale na tom, jak se informace ke všem dostanou. Představte si, že v roce 2011 by ministr financí Miroslav Kalousek kontroloval dotace pro svoje vlastní firmy. Svobodná média by ho v té době roztrhala za dva dny. Dneska je jiná situace. Řada médií je ochotna veřejnost přesvědčovat, že se to smí a že je to normální.

Zdroj: Dvacet minut Radiožurnálu, Radiožurnál, 23. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme