Kalousek: Nikoho jsem na policii kvůli Parkanové neposílal a v obvinění jsou lži

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Ministr financí Miroslav Kalousek popírá, že by posílal svého člověka do protikorupční centrály policie, aby se snažil pootočit vyšetřování poslankyně Vlasty Parkanové v souvislosti s případem CASA. "Je to policejní provokace," říká v rozhovoru pro server IHNED.cz. Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek je už přes měsíc podle svých slov hodně rozzlobený.

9. 7. 2012

Protikorupční policie, která vyšetřuje nákup údajně předražených letounů CASA pro českou armádu, žádá parlament o vydání někdejší ministryně obrany a současné místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.

"V tuhle chvíli není vůbec důležité, jestli Vlasta Parkanová bude, nebo nebude vydána. To obvinění je natolik absurdní, že se nemůže vléct dlouho. To, co mě zajímá mnohem víc, jsou motivy toho absurdního obvinění, protože nikdo - nejen místopředsedkyně sněmovny - nesmí být vystaven takové šikaně," říká Kalousek.

Týdeník Respekt v pondělním vydání přinesl informaci, že se před třemi týdny uskutečnila v pražské centrále protikorupční policie neveřejná schůzka, na které se bývalý detektiv a nyní člověk spojený s ministerstvem financí údajně snažil přesvědčit nadřízeného vyšetřovatele případu, aby se na kauzu dívali jiným pohledem.

Věděl jste o schůzce na protikorupční policii?

Musím říct, že mě tyhle policejní provokace už začínají velmi zlobit. Já o žádné schůzce absolutně nic nevím, vůbec netuším, že nějaká byla. Povšimněte si, prosím, jak je to napsané: že se někdo s někým sešel, my nevíme s kým, ale všichni víme, že hlavní čert je Kalousek.

Dneska předávám Generální inspekci bezpečnostních sborů podnět, kde si dovolím vyjádřit mimořádné pochybnosti o objektivitě orgánů činných v trestním řízení.

Je možné, že by na schůzku šel člověk z ministerstva bez vašeho vědomí?

To pokládám za mimořádně nepravděpodobné a vzhledem k tomu, že o tom nic nevím, ani nevím, koho se to týká, tak k tomu těžko mohu říct něco bližšího. Proboha, ať někdo řekne, kdo tam údajně měl být a já řeknu, jestli ho znám, nebo neznám, a zeptám se ho na to. Mně to spíš připomíná zpravodajskou hru a znovu opakuji, že mne tyhle policejní provokace začínají velmi zlobit.

Chcete, aby telefonát mezi vyšetřovatelem a vámi, prověřila inspekce. Kolegové z Respektu nicméně poukazují, že váš kontakt nastal ještě předtím, než jste podal dozorujícímu státnímu zástupci posudek.

Existují výpisy telefonů od operátora a já jsem pevně přesvědčen, že existuje i nahrávka našeho rozhovoru, kdy vyšetřovatel volal mně. Já jsem zvedl telefon vyšetřovateli, takže nemohl být nikde zaskočen na ulici a předpokládám, že měl zapnuté nahrávací zařízení. Takže nechť to vyšetří inspekce.

Tento týden zasedá sněmovna a bude rozhodovat o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Změnil se váš postoj, nebo pro její vydání ruku nezvednete?

Kdyby v žádosti byly věci, o kterých bych alespoň mohl pochybovat, tak bych hlasoval pro vydání. Ale jestli je  žádost opřena o tvrzení, že vojenské letouny CASA nejsou vojenský materiál, ač evropská komise tvrdí, že je, tak to nejde. Pokud je v žádosti Vlastě Parkanové kladeno za vinu, že na konci roku 2009 objednávala posudek na servis, byť ona už v té době nebyla ministryní obrany, tak o tom proboha nemusí rozhodovat nezávislý soud.

A proč by neměl?

Myslíte, že nezávislý soud by měl rozhodnout o tom, kdo byl na Vánoce 2009 ministrem obrany?

Ne, ptám se, proč by neměl rozhodnout o tom, zda Vlasta Parkanová pochybila, nebo nepochybila.

Jestli Parkanová byla, či nebyla na Vánoce 2009 ministryní obrany je blbost, stejně jako to, zda jsou CASA vojenský materiál nebo ne. Na to jsou tady instituce jako Úřad pro hospodářskou soutěž nebo evropská komise. A takových lží je v té žádosti víc. Ať se každý rozhoduje podle svého svědomí, ale já nemohu zvednou ruku pro žádost, kde jsou objektivní lži.

Nemůže váš postoj naopak Vlastě Parkanové ublížit? Když ji totiž sněmovna nevydá, spíš se potvrdí spekulace o tom, že s nákupem CASA nebylo všechno v pořádku...

Já se obávám, že ona a zároveň naše politická strana je touhle politickou zvůlí stejně nenávratně poškozena. A až ten případ bude zastaven - jako že bude zastaven - protože to je takový nesmysl, že nevěřím, že přežije zralé švestky - tak se stejně bude spekulovat, že na každém šprochu pravdy trochu.  A já si myslím, že tohle byl ten cíl. Ne ji odsoudit.  Ani ti, kdo žádost psali, nemohou být tak tupí, že si mohou myslet, že to lze odsoudit . Cílem je stíhat a poškodit.

Poškodit koho? Vlastu Parkanovou? TOP 09? Nebo Miroslava Kalouska?

Já se necítím poškozen, já se cítím poškozen tím, že TOP 09 je moje dítě. A samozřejmě se velmi zlobím, že tu jsou evidentní lži a poškozují stranu, kterou jsem vydupal ze země.

Takže podle vás je vyšetřování namířeno proti TOP 09.

Upřímně řečeno, o tom teď nedokážu spekulovat. Jenom stoprocentně vím, a umím to dokázat, že v té žádosti jsou lži.

Marcela Jurková

iHNed.cz, 9. 7. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme