Kalousek: Ať vše inspekce prošetří, jinak to bude virtuální bramboračka

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

9. 7. 2012

Podal jste námět na Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby prošetřila skutečný obsah vašeho rozhovoru s vyšetřovatelem kauzy CASA a okolnosti jeho úniku. Podle vás o rozhovoru ještě vedle vás a vyšetřovatele věděl jen státní zástupce. Podezříváte tedy kriminalistu nebo státního zástupce?

Podal jsem podnět GIBS jako nezávislé instituci, aby věc prošetřila, protože mediální virtuální hry nic nevyřeší. Jedna věc je prefabrikace té pomluvy, její výroba a založení do spisu. Druhá věc je, jak tato nepravdivá informace unikla ze spisu do médií. Tu informaci měli jen tři lidé. Já, vyšetřovatel a státní zástupce. Tak od někoho z nich dvou to utéci muselo. Zametání kauz pod koberec je stejně špatné jako účelová kriminalizace. Je tady GIBS, nechť to tedy prošetří.

Tvrdíte, že účelem zveřejnění telefonátu je odvést pozornost od zcela zásadních připomínek odborného stanoviska ministerstva financí ke kauze CASA. Komu by to ale prospělo?

Nikoli zveřejnění telefonátu, ale zveřejnění prefabrikované pomluvy. Na zveřejnění telefonátu samotného nic špatného není. Vyšetřovatel běžně s osobami, které podávají vysvětlení, komunikuje po telefonu. Špatné je, že byla zveřejněna pomluva, že jsem u toho rozhovoru někomu vyhrožoval.

Komu však myslíte, že by to, čemu říkáte odvedení pozornosti, prospělo?

Odvedení pozornosti prospěje těm, kteří hájí zjevné nepravdy. Na nepravdy lze ukázat. Z toho je nervózní řada politiků a pravděpodobně i policistů. Na to, zda letouny CASA byly, nebo nebyly vojenským materiálem, máme i stanovisko Evropské komise a oprávněných institucí. Pouze obvinění pracuje s tím, že to vojenský materiál není. To je docela zvůle. Na to, zda byla Vlasta Parkanová na přelomu let 2009 a 2010 ministryní obrany, také nepotřebujeme nezávislý soud. Přesto to obvinění pracuje s tím, jako by jí byla. Podobných nesmyslů je celá řada a veřejně jsem na ně poukazoval.

Pokud tvrdíte, že jde o nepravdivé obvinění, tak kdo za ním podle vás stojí?

Motivy mohou být různé, může to být mediální poptávka, kmotrovská poptávka, politická poptávka. O motivech mohu spekulovat, nemám pro to důkazy. Důkazy mám pro to, že v obvinění jsou zjevné nepravdy.

Můžete tedy jednoznačně vyloučit, že jste ani náznakem nevyhrožoval vyšetřovateli?

Jsem si tím absolutně jist. Navíc ta pomluva pracuje s tím, že jsem vyhrožoval. To je proboha trestný čin, tak proč mě nikdo nestíhá? V médiích přesně zní věta, jak jsem mu měl vyhrožovat, že „u policie skončil“. To je naprosto absurdní.

Není úplně jasné, kdo komu volal. Serveru Novinky. cz jste ve středu řekl, že to byl vyšetřovatel, který volal vám, ale předtím jste říkal, že jste to byl vy. Jak to tedy bylo?

Jsem ministr vlády a nechci se přetahovat s vyšetřovatelem, který mě osočil, kdo komu kdy jak volal, co kdy řekl a neřekl. Znovu opakuji, pravda je velmi lehce zjistitelná. Jsou tu výpisy telefonních hovorů od operátora, aspoň já ty svoje mám a doufám, že ty jeho existují taky. Pevně také doufám, že tu je nějaká autentická nahrávka. Divil bych se, kdyby vyšetřovatel v okamžiku, kdy mi volá, by si nezapnul nahrávací zařízení.

Takže volal kriminalista vám?

Telefon se odehrál tak, že on zavolal mě. Ale já nechci, aby to vyšetřovala média, ale nezávislá instituce. Nebo z toho bude zase virtuální bramboračka.

Pohrozil vám premiér Nečas vyhazovem z vlády?

Pohrozil všem, že pokud se někdo někdy bude bavit s policistou po telefonu, u kterého podával vysvětlení, ať už volá kdokoli komukoli, tak skutečně takového ministra odvolá, ať komunikujeme pouze písemně. Stanovisku rozumím, protože jak se zdá, zneužít se dá úplně všechno.

Jan Rovenský

Právo, 9. 7. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme