Kalousek: Nevidím rozdíl mezi názory premiéra a prezidenta

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem

11. 12. 2014

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Třikrát ročně se sejdou čeští nejvyšší ústavní činitelé, aby si řekli, co vlastně budou na veřejnosti říkat. Takový je výsledek dnešního setkání Miloše Zemana a Bohuslava Sobotky. Premiér totiž kritizoval v minulých týdnech prezidenta za některé jeho postoje nejen v zahraniční politice. A právě tento summit by měl celou věc vyřešit. Skutečně vyřeší? A bude se tím prezident opravdu řídit? Začínají Události, komentáře. Dobrý večer. Sám premiér po schůzce přiznal, že každý politik je zodpovědný svým voličům, a hlavně proto je, že se vůbec budou činitelé scházet.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/

Prezident republiky má svůj, svoji odpovědnost, má svůj mandát, který jako prezident republiky vykonává. Pro mne je důležité, abychom byli schopni komunikovat, abychom byli schopni tam, kde sdílíme odpovědnost, tam, kde sdílíme kompetence, tak abychom byli schopni to zvládat dobře ve prospěch České republiky, ve prospěch občanů České republiky. A jsem velmi rád, že se nám dnes podařilo dohodnout i formální formát, na kterém bude probíhat spolupráci mezi klíčovými ústavními činiteli.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Máme další hosty dnes ve studiu. Milan Štěch, předseda Senátu, dobrý večer.

Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

A proti němu sedí Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09. Dobrý večer.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu, exministr financí /TOP 09/

Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane předsedo, vy té schůzky budete účasten, toho, jak jsem to nazval summit nebo, řekněme, té schůzky nejvyšších ústavních činitelů. Zeptám se trošku názorově. Nemyslíte si, že přece jenom jaksi stoprocentní sladění postupu jak prezidenta, tak vlády, tak všech ústavních činitelů je vlastně trochu chiméra, že k tomu nikdy nemůže dojít?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Pane redaktore, ty schůzky se konají, jak už bylo řečeno, na úrovni předsedů obou komor a pana prezidenta. My se v určitou dobu, je-li to potřeba, scházíme i s panem premiérem a ministrem zahraničních věcí, například když začaly problémy kolem Ukrajiny, tak jsme se sešli několikráte. A má to svůj efekt. A to není o tom, že bysme si nalajnovali přesný hřiště. To nakonec nám dává ústava a další zákony. Ale jde o to, abysme si řekli ty názory, ty stanoviska i našich týmů a našli tu cestu, kterou bysme měli pokračovat. Samozřejmě při plnění, anebo respektování principů, na kterých stojí dlouhodobě naše zahraniční politika, a také to, co je v programovém prohlášení vlády.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Rozumím. Ale v tu chvíli, když prostě tam bude někdo, a já nechci říkat prezident republiky, ale řekněme třeba prezident republiky, který bude mít naprosto odlišný názor, tak k čemu taková schůzka je? On vás informuje o tom, že prostě si tento názor bude dále razit?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já si myslím, že lidé, kteří jsou si vědomí svoji zodpovědnosti za zahraniční politiku a tím i za naši zemi, tak vždycky budou hledat nějakou dohodu. A co se týká zahraniční politiky, tak musíte někdy i potlačit svoje osobní názory, protože pak tedy, když je chcete v každým případě upřednostňovat, tak byste neměl jaksi reprezentovat navenek tu naši zemi. To neznamená, že nemůžete říkat svoje náměty, že nemůžete přispívat určitými návrhy i na té, i při těch mezinárodních záležitostech, ale prostě pokud hovoříme za Českou republiku, tak mám hovořit to, co je s programovým prohlášením vlády, protože za zahraniční politiku odpovídá vláda. To, co je dlouhodobá koncepce České republiky v oblasti jak bezpečnostní, tak i evropské politiky a samozřejmě celé zahraniční politiky. Já si myslím, že se to tak dělá. My jsme dokonce byli schopni dělat, i když tady byly vlády opačného ražení, to znamená pravicový, pravicový prezident. Já jsem byl v pozici předsedy Senátu jako levicový politik a myslím si, že jsme toho byli schopní a byli jsme schopní některé své individuální názory přece jenom podržet.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane předsedo, vy si dovedete představit, že se na té schůzce premiér seznámí se stanoviskem prezidenta a řekne, tohle by bylo neříkat?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu, exministr financí /TOP 09/

Tak především je asi normální, že se rozhodující ústavní činitelé scházejí. Mnohem víc nenormální by bylo, kdyby se nescházeli. Že to někdy i v minulosti mezi Hradem a vládou skřípalo, je známá věc a jinak se to asi odladit nedá než vzájemným se setkáváním. Já se spíš trochu bojím, kde ta dohoda skončí, protože já tam skutečně zase až takové rozdíly nevidím mezi stanoviskem premiéra a stanoviskem prezidenta. Pan prezident otevřeně říká, že sankce by se měly zrušit. Pan premiér otevřeně říká, že nic nepřinášejí. Přitom jsme země Evropské unie, která ty sankce uplatňuje. A podle našeho názoru jsou nezbytné a svůj efekt přinášejí. Takže tam není zas tak dramatický rozdíl. Po výrocích pana prezidenta v Číně, které jsme pokládali za skandální,

(zdůrazňuji, že ne cestu samotnou, ta by v pořádku), jsem já osobně interpeloval pana premiéra k těm výrokům s argumentací, že odpovědná za zahraniční politiku je vláda a pan prezident je neodpovědný z ústavy, a co hodlá vláda s těmito výroky dělat? A pan premiér mi odpověděl velmi upřímně, pro nás ovšem dost děsuplně, že výroky pana prezidenta v Číně byly plně v souladu s českou zahraniční politikou. Takže já se spíš obávám, že stanovisko vlády a pana premiéra je velmi blízko ke stanoviskům pana prezidenta. A obojí je pro nás, teď mluvím za TOP 09, zcela nepřijatelný koncept.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Promiňte, co to říkáte? Říkáte, že v zásadě prezident pomáhá vládě v tom, že říká věci, které by sama tak ostře říct nemohla a nechtěla, a že, že v zásadě tam není žádný spor. Naopak že to je nějaká cílená akce?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu, exministr financí /TOP 09/

Ne, tak daleko moje úvaha nešla. Ale já jsem měl pocit, že tak jak je vaše reportáž podána, tak vy to říkáte, premiér má diametrálně odlišná stanoviska než prezident republiky a musí si to spolu vyjasnit. A já uvádím příklady, kdy říkám, že to není pravda. A pan premiér odpověděl na moji interpelaci, že výroky pana prezidenta v Číně byly plně v souladu s českou zahraniční politikou. Takže tam žádný rozpor není. Jestliže premiér říká otevřeně, že sankce nic nepřinesly, a prezident říká otevřeně, že je pro zrušení sankcí, tak mezi těmi výroky není zase až tak dramatický rozdíl. Takže já tam ty dramatické rozdíly nevidím, bohužel. Já bych si přál, aby můj předseda vlády byl daleko spolehlivějším spojencem našich západních partnerů. Ale zatím to tak nevypadá.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane předsedo, vy jste si tam dělal nějakou poznámku. Předpokládám, že jste, chcete něco k tomu dodat.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já si myslím, že opravdu ty rozdíly v zahraniční politice mezi vládou a prezidentem jsou minimální. A otázka je, čeho si chceme všímat. Například ta Čína. Já si myslím, že celkově cesta do Číny pana prezidenta a jeho velkého doprovodu vyzněla pozitivně. Ukáže to...

To nikdo nezpochybňuje.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Ukážou to příští, příští měsíce a roky.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Ani tady pan předseda nezpochybnil.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

A pořád se tady baví naše společnost, média de facto o jedné větě. Já si taky myslím, že nebyla úplně šťastná. Otázka, jestli by nebylo lepší hovořit přes tlumočníky. Ale vím, že pan prezident, dneska zrovna mi říkal, že tadyhle to zrovna není jeho forma, protože já jsem byl na Hradě při jmenování ústavního soudce, tak jsme na to narazili. A já osobně si myslím, že tam žádný problém při té návštěvě v Číně nevznikl. A nakonec obdobným způsobem se s Čínou baví drtivá většina politiků, politiků světa. Ale chápu, že opozice to chce využívat, že tady jsou ještě nezahojené rány.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Já se omlouvám. Já vám skočím do řeči, protože to nebyla jen opozice, kdo to využíval. Ten seznam těch "pochybení" říkal i váš premiér. Byla to kromě té Číny, bylo to samozřejmě ty sankce, bylo to další a další věci, vulgární výroky a tak dále. To nebyla jednotlivost.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já jsem teďka reagoval na tu Čínu.

Ano.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já například slova, které použil pan prezident v poslední době, nenažranci nebo budižkničemové nebo vyhladovění, tak já považuju za chybu, vážnou chybu. Já vím, že pan prezident to často myslí ve formě bonmotů, že to ani tak tvrdě možná říká, ale to jsou slova, který se mezi občany, mezi společnost pustí. A když se pak podíváme na internet, tak de facto ty slova tam velmi, velmi výrazně žijou. A my tu politickou za veřejnou scénu tímto směrem posouváme. A já si myslím, že jsme zodpovědní za to, aby ta kultura projevu v naší zemi byla slušná. A nemáme dávat příklad. Takže toto já panu prezidentovi taky vytýkám. Ale co se týká celkové zahraniční politiky, tak si myslím, že prezident žádný hrubý chyby nedělá, že se postupuje v souladu vláda Hrad, obě dvě komory parlamentu. Jsou některé dílčí názory, máme různé vyjadřovací formy. Ale kdybysme na to neupozorňovali my tady z Česka, tak si toho zahraničí podle mého názoru ani nevšimne.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu, exministr financí /TOP 09/

Já tady bohužel musím souhlasit. Já bohužel žádné velké rozdíly v zahraničněpolitických vyjádřeních mezi vládou a panem prezidentem nevidím. A je to to, co nám nesmírně vadí. Zaprvé jsem přesvědčen, že to znejisťuje naše západní partnery v Evropské unii i v rámci NATO. Zadruhé si myslím, že země, která zažila čtyřicetiletou okupaci a sféru vlivu východního agresora, by měla být mezi těmi prvními (vedle Polska a pobaltskými republikami), které upozorňují na to riziko, které tady stále existuje. A zatřetí, koncept zahraniční politiky a její priority tady 20 let byl konzistentní a kladl na jedno z předních míst ochranu svobody a lidských práv. V tom jsme si vydobyli v rámci zahraniční politiky mimořádnou autoritu. A tím, že jsme měli mimořádnou autoritu v nějaké oblasti, tak jsme měli svoji zahraničněpolitickou váhu. Byli jsme zajímaví. Výroky pana premiéra i pana prezidenta do značné míry odcházíme od tohohle konceptu a znejisťujeme okolí, jak bude vypadat naše zahraniční politika dál. Kdyby se takhle chovala velmoc, že po 20 letech začne měnit své priority, tak všechny ostatní státy zpozorní a budou to vnímat jako riziko. Protože my nejsme velmoc a nikdo se nás nemusí bát, tak prostě jenom naše zahraniční politika přestala být zajímavou a s ní jsme přestali být zajímaví i my. Je to škoda, protože 20 let práce pravicových i levicových vlád, práce, kterou založil Jiří Dienstbier starší, Václav Havel a řada dalších, ta práce je dnes devalvována naprosto zbytečně a nikdo nám nerozumí. A to díky tomu, jak se chovají pan prezident a svým způsobem i pan premiér.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane předsedo, krátká reakci. Opravdu jsme zahodili 20 let práce?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Vůbec. Ne, vůbec to takto nevidím. Ta politika je opravdu konzistentní a mně je líto, že to takhle opozice využívá pro řešení vnitřních problémů, který v naší zemi jsou, a samozřejmě každá opozice hledá nějakou platformu, na které by se projevila, a mně je líto, že neumí najít jinou platformu, a je to ale její věc. Svědčí to o tom, že těch příležitostí moc nemá. A když se podíváte na výroky dneska bývalého prezidenta Václava Klause, tak jsou to daleko větší rozdíly, než je možný hledat v projevech vlády, současné vlády, prezidenta, obou dvou komor, jejich představitelů vůči té kontinuální politice zahraniční. Já sám z ničeho neuhýbám. Tu politiku zahraniční formuju a přistupuji stále stejně. A myslím si, že držíme to, co jsme na sebe vzali. To znamená polistopadový vývoj, naše členství v Evropské unii, naše členství v NATO. A samozřejmě jsou tady určité nuance. A podívejte se. To je u všech západních zemí. To je na jižním křídle, to je i na Západě, a já si myslím, že jsou tady ekonomické zájmy. Já si pamatuji, když se začalo vyčítat panu premiérovi, že není dostatečně razantní vůči Ukrajině. Co předtím bylo? Já jsem byl s ním na Země Živitelce, kde jeden podnikatel za druhým žádal, abysme nebyli tím beranidlem, abysme prostě hledali rozumná řešení.

Já dám krátký ...

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu, exministr financí /TOP 09/

Víte, kdyby to říkala jenom opozice, tak by to bylo fajn. Oni to bohužel píšou prestižní zahraniční média, všímají si toho významní zahraniční politici. Naši přátelé z Evropské lidové strany se nás v podstatě neustále ptají:

,,Proboha, co to děláte, proč se odchylujete od dlouhodobé koncepce zahraniční politiky?“ Naši dlouholetí partneři nám prostě přestali rozumět, protože jsme se začali chovat jinak. To prostě ten koncept naší zahraniční politiky a ty signály, které vysíláme, jsou prostě jiné, než byl  svět 20 let zvyklý. To je prostě fakt a je to chyba.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tak, pánové, já se omlouvám.

Krátkou reakci.

Tak jen velice stručně.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Víte, pane místopředsedo, ono je to podle mého přesvědčení především tím, že když to pořád někdo z naší země hlásá, tak oni se toho samozřejmě chytnou. To je, jako když se podávali zprávy z naší země, jak tady děláme reformy špatně, tak oni to tam také tak říkali. Samozřejmě...

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu, exministr financí /TOP 09/

Můj ty bože, když prezident republiky jako jediná hlava státu Evropské unie, jede na Rhodos za kamarádem Putina, který byl dlouholetým agentem KGB..

On tam byl pozván.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu, exministr financí /TOP 09/

...a tam prohlašuje, že sankce jsou potřeba zrušit, a to samé pak opakuje na jiné půdě. A pan premiér mu přizvukuje...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tak, pánové, já se omlouvám. Pánové, pánové...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Na všech summitech, na všech oficiálních jednáních nic takového nepadlo.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu, exministr financí /TOP 09/

A pan premiér mu přizvukuje, že sankce nic nepřinesly. Tak to samozřejmě naše partnery znejistí.

ČT24, 10. 12. 2014, pořad: Události, komenáře