Kalousek: Daňoví poplatníci zaplatí miliardy za monitoring trhu pro Agrofert

25. 6. 2015

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se snaží jíst uzeniny co nejméně, přesto zveřejnil na webu video, jak mu hostinský přináší párky. Takovým klipem chce totiž podpořit živnostníky. „Přijde mi nefér, když ministr financí před celým národem jednu profesní skupinu lidí, na kterých do značné míry závisí česká ekonomika, označí za podvodníky," říká.

„Já jsem se jich chtěl zastat a tohle je jeden z instrumentů, jak říct ne, to není pravda, velcí oligarchové kradou daleko více než malí živnostníci," přibližuje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Za rok 2014 Agrofert podle něj přiznal 6 miliard zisku, což by při 19% dani mělo být více než miliarda korporátní daně. „Ve skutečnosti zaplatil jenom 400 milionů, což je daleko méně, než dostal z veřejných rozpočtů na dotacích. Je tady logická otázka: Kdo vysává veřejné rozpočty více – agrobaroni jako Andrej Babiš, nebo malí živnostníci, na které ukazuje a dělá z nich podvodníky?" podotýká. Proč by ale měla živnostníkům vadit online pokladna? „Za prvé je to pro stát drahé, údaje, které uvádí vláda v parlamentním tisku, jsou hluboce podhodnocené. Jenom v prvních letech to bude stát daňové pokladníky 10 miliard. Když spočtu náklady pro živnostníky, jsem někde na 3,5 až 4 miliardách," podotýká. Elektronická evidence tržeb podle něj nic nepřinese, připomíná také slova chorvatského ministra, podle kterého tento systém jenom poskytl dokonalý přehled o podnikatelích – co si kdo kupuje a kolik mají na účtech.

„Daňoví poplatníci zaplatí miliardy za to, aby Agrofert měl dokonalý monitoring trhu, díky kterému mu nikdo nebude schopen konkurovat," namítá. Ale jaký by tedy měl platit recept na lidi, kteří nechtějí platit daně?

„Trvalé a stále zkvalitňování práce finanční správy. V minulých letech se něco udělalo, místo 199 finančních úřadů máme 14, zpřísnili jsme do značné míry legislativu. Postupnými krůčky se na tom dá pracovat, ale nikdo na celém světě nemůže splnit to, co Andrej Babiš sliboval, totiž že přijde a vybere o desítky miliard více," upozorňuje.

Záznam s rozhovorem Miroslava Kalouska pro Český rozhlas naleznete ZDE

zdroj: Český rozhlas, 24. 6. 2015

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme