Kalousek chce lihoviny vybavit novými kolky

19. 9. 2012

Ministerstvo financí je připraveno zavést nové kolky, které by umožnily navrácení lihovin zpět do regálů obchodů. O návrhu rozhodne vláda. Ministr zemědělství na jednání přišel s "rodným listem" alkoholu.

Česko se chystá zmírnit dopady prohibice na české výrobce a prodejce lihovin. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) chystají opatření, která by mohla alkohol navrátit do regálů prodejen a barů. Tlak na zrušení prohibice sílí ze strany výrobců i prodejců lihovin, připojil se k němu i předseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný (ODS).

"Ministerstvo předkládá k projednání vládě záměr stanovení nového vzoru a náležitostí kontrolní pásky určené k povinnému značení lihu u lihovin o obsahu etanolu od 20 procent," potvrdil IHNED.cz mluvčí resortu Ondřej Jakob. U alkoholu s nižším procentem etanolu zůstane etiketa stejná.

"Nový vzor  kontrolní pásky bude vytvořen tak, aby  spotřebitel mohl na první pohled rozeznat  novou kontrolní pásku od té  původní," dodal Jakob. Ministerstvo zároveň navrhuje schválit vyhlášku bez připomínkového řízení resortů a Legislativní rady. Pokud bude Nečasův kabinet souhlasit, novela vyhlášky by měla platit v následujících dnech.

"Účinnost vyhlášky by pak byla stanovena s nutným časovým odstupem od její platnosti tak, aby byl zajištěn dostatečný časový prostor pro distribuci nových kontrolních pásek a samotného značení nových výrobků. Tedy tři až čtyři týdny," konstatoval Jakob.

Opatření, jak snížit následky prohibice, plánuje i ministr zemědělství Petr Bendl. Lihoviny by měly podle něj mít “rodný list", tedy doklad o svém  původu. Musí  tak být dohledatelné, kde lihovina vznikla a z čeho.

Prodej tvrdého alkoholu zakázal v pátek ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v souvislosti s výskytem metylalkoholu v lihovinách. Kvůli němu dosud zemřelo 23 lidí.

Marcela Jurková

iHNed.cz, 19. 9. 2012, Rubrika: Česko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme