Kalousek: Benzín zlevní, až zdražíme mýtné

Spotřební daň na pohonné hmoty by se v Česku mohla snížit, ale až poté, kdy se mýtné rozšíří na všechny silnice první třídy a výrazně se zvednou mýtné sazby.

3. 9. 2012

Ve včerejších televizních Otázkách Václava Moravce to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Jsme tranzitní země, a když se podaří zavést mýto na silnice první třídy, budu pro zvýšení mýtného a současné snížení spotřební daně. To je do budoucna jedno z možných řešení,“ prohlásil Kalousek.

Ministr financí tak reagoval na návrh ČSSD, aby spotřební daň na naftu klesla v ČR o 2,50 koruny a na benzín o 1,50 Kč. ČSSD se přitom opírá o analýzu Vysoké školy ekonomické (VŠE), podle níž by stát na snížení daně vydělal, protože kamióny by přestaly čerpat naftu v zemích, kde je levnější než v Česku.

„Ministerstvo financí se vzhledem k současným rekordním cenám pohonných hmot touto otázkou vážně zabývalo. Máme k dispozici řadu studií, ale s výjimkou VŠE všechny ostatní shodně uvádějí, že snížení spotřební daně by pozitivní ekonomický efekt nepřineslo,“ trvá na svém Kalousek.

Současně přiznal, že zvýšení daně na pohonné hmoty, k němuž před třemi lety přikročila tehdejší vláda Jana Fischera a na němž se Kalousek rovněž podílel, nebylo nejšťastnějším krokem.

Odbory nejsou proti

Rozšíření mýtného a výrazné zdražení sazeb není proti mysli ani odborům. „Přes Česko tečou proudy zahraničních vozidel a výrazné zvýšení mýtného mělo už dávno nastat,“ prohlásil v diskusním pořadu předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil. Za poslední dva roky se sazby mýtného přitom v Česku zvedly o celou polovinu.

Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 u čerpacích stanic v ČR dosáhla v minulém týdnu 38,17 koruny za litr, když proti tomu předchozímu stoupla o dalších 13 haléřů. Cena nafty se zvedla rovněž o 13 haléřů na 37,17/l.

Na rekordní drahotě má nesporně podíl i spotřební daň, která je v Česku u nafty sedmá nejvyšší v Evropě.

Jiří Novotný

Právo, 3. 9. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme