Kalousek: Babiš útočí na poslední zbytky svobodných médií

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

26. 3. 2014

moderátorka
Ústavní stížnost proti státním zástupcům nebo hádka o výdajové paušály, i o tom bude dnešní Kauza dne, kterou připravila Zuzana Černá.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
ODS se dnes postavila za svého bývalého předsedu Petra Nečase. Sepsala ústavní stížnost. Podle poslance Marka Bendy by měl mít každý nárok na zákonného soudce v místě bydliště, a to i v přípravném řízení.

Marek BENDA, poslanec /ODS/
Aby Ústavní soud zaujal nějaké stanovisko k tomu, že zásada zákonného soudce, každý z nás má svého zákonného soudce podle místa bydliště je obcházena tím, že kroky v přípravném řízení činí státní zastupitelství na druhém konci republiky.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
V tomto konkrétním případě by to znamenalo, že Nečasův případ by už neřešil olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan. Ten totiž prý kriminalizuje politiku. Kromě 15 podpisů občanských demokratů je na stížnosti i 12 poslanců TOP 09. Na telefonu rádia Impuls je už 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Hezký podvečer.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Hezký podvečer. Děkuji za pozvání.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Pane místopředsedo, proč TOP 09 stížnost vlastně podpořila?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Podpořilo to 12 poslanců a myslím, že bychom to podepsali všichni. Já bych se  především  přel s tou interpretací, že to je podání ve věci Nečas. To je podání ve věci vyhlášky, která umožňuje pouze dvěma lidem, to znamená vrchnímu a nejvyššímu státnímu zástupci, svěřit jakýkoliv případ jakémukoliv státnímu zástupci kdekoliv v republice. Vy budete z Budějovic a bude to řešit státní zástupce z Ostravy, pokud se na tom ti dva dohodnou. A my máme za to, že to odporuje zásadě, že každý má nárok na svého soudce, že to umožňuje účelovou manipulaci. Domníváme se, že to je v rozporu s ústavou. Netýká se to tedy výlučně pana bývalého premiéra Nečase, týká se to vůbec ústavního prostředí, v rámci trestního řádu České republiky.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Proč jste k té stížnosti přistoupili až dnes?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Protože až dnes byla sepsaná. Samozřejmě nikdo nepopírá, že případ Nečas ten problém nastínil, ale ten problém je obecný a zdaleka se netýká pouze pana bývalého premiéra Nečase. Může se týkat kohokoliv. A odpověď na to, zda ta vyhláška ministerstva spravedlnosti je či není v rozporu s Ústavou České republiky, to může říct pouze Ústavní soud. My si myslíme, že je dobré, aby v této závažné věci to Ústavní soud autoritativně řekl.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Podle premiéra Bohuslava Sobotky mají sice poslanci právo na ústavní stížnost, ale podle něj nepřímo zasahují do trestního řízení. To odmítáte?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
To naprosto odmítáme, protože my se vyjadřujeme k vyhlášce ministerstva spravedlnosti. My se nevyjadřujeme k žádnému spisu, k žádnému konkrétnímu trestnímu řízení.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Hostem na telefonu rádia Impuls je první místopředseda TOP 09 a exministra financí Miroslav Kalousek. Andrej Babiš hodlá už od příštího roku snižovat výdajové paušály pro živnostníky, ale vy to podpořit nechcete, proč?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Víte, ono je to v kontextu s celou řadou jiných opatření, které plánuje ministerstvo financí. K 1. 1. 2015 by mělo platit podle platného právního řádu ( podle zákona, který je schválen, pouze není účinný)   jednotné inkasní místo se všemi souvisejícími zákony. Ministerstvo financí to chce odložit. To znamená, že nechce nic jiného, než oproti platnému právnímu stavu zvýšit přímé odvody, to znamená daně z příjmu fyzických osob, sociální, zdravotní pojištění,  o 20 miliard  oproti platnému právnímu stavu. To znamená o 20 miliard vyšší daňová zátěž v rozporu se slibem, že daně zvyšovány nebudou. Odložení toho komfortu pro daňového poplatníka, který by začal provádět platby na  jedno místo a také by už nebyl obtěžován tolika kontrolami. Chodila by jenom jedna kontrola z jednoho místa. Vedle toho registrační pokladny, možná centrální úložiště dat jako vyšší technologická forma téhož, to je obrovské investiční zatížení pro drobné podnikatele a živnostníky. A pokud se k tomu přidají ještě paušály, tak to dohromady může pro mnohé živnostníky tvořit likvidační prostředí. Prostě mnoho psů, zajícova smrt. Je potřeba vidět ty návrhy vždycky v celém kontextu, nikoliv v tom jednom detailu.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Ale pokud by se to týkalo pouze výdajových paušálů, tak tam byste nebyl proti, protože vy jste se chtěl vracet na úroveň roku 2005?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Kdyby skutečně klesly přímé odvody u sociálního, zdravotního pojištění tak, jak je dnes platné v zákoně, tak bych byl ochoten se bavit o omezení paušálů na úrověň roku 2005.  Znovu ale  opakuji, to by musel vstoupit v účinnost zákon, který je dnes platný a má být účinný k 1. 1. 2015. Ten výrazně ulevuje živnostníkům ve zdravotním a sociálním pojištění.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Hostem Rádia Impuls je exministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek. Pane místopředsedo, co říkáte na změny v personáliích v řízení resortu financí, které má na svědomí Andrej Babiš. Ptám se na to proto, že z 6 náměstků jich už 5 stihl vyměnit a z vaší éry lidově řečeno přežil jen náměstek pro veřejné rozpočty Jan Gregor.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Tak především bych podotkl, že těch náměstků je v podstatě 7. Sám ministr Babiš jednoho přidal. Jenom aby to tak nevypadalo, tak mu říká ředitel úřadu. Ale  de facto je na pozici náměstka, takže náměstci se nám na ministerstvu financí rozrostli. K personálním změnám v náměstkovských pozicích má prostě ministr nárok.  Já jsem si vždy  dával  pozor, s tou jednou povinnou výjimkou politického náměstka z jiné koaliční strany, aby mí náměstci byli lidé odborní. Snažil jsem se, aby byli, pokud možno, z  kapacit ministerstva financí, neboť tam ta odborná úroveň je mimořádná v rámci celé státní správy. Zda ty personální změny budou nebo nebudou ku prospěchu odborné kvality ministerstva financí, to ukáže čas. Já nechci nikoho dopředu odsuzovat. Zatím mě o tom nikdo nepřesvědčil.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Když mluvíme o Andreji Babišovi, tak občas to vypadá, že když Miroslav Kalousek hovoří, tak mluví o Andreji Babišovi a když hovoří Andrej Babiš, tak mluví o Miroslavu Kalouskovi. Baví vás takové to vzájemné napadání?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já se nedomnívám, že to je napadání. Já jenom neustále upozorňuji na nepředstavitelný konflikt zájmů, který v této republice nikdy nebyl, tudíž tady nikdy nebylo ani tak obrovské korupční prostředí. Tedy když člověk, který sám má přes své firmy ne méně než 25 miliard úvěrů, je také ministrem financí. To je skutečně naprosto bezprecedentní situace a já za to nekritizuji pana ministra financí Babiše, já za to kritizuji toho člověka, který je odpovědný za vládu a ty ministry navrhoval na jednotlivé pozice, to znamená  předsedu vlády.  Víte,  ona velká část veřejnosti si to obrovské korupční prostředí a ten obrovský konflikt zájmů možná ani nedokáže představit. Ale předseda vlády, navíc   jako bývalý ministr financí, si ho musí být vědom naprosto detailně. Přesto pro svůj premiérský sen připustit největší korupční prostředí, jaké v České republice kdy bylo. To je jednoznačně odpovědnost předsedy vlády, již mnohem méně toho dotyčného ministra financí.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Máte pocit, že vám nadbíhají někteří novináři tak, jak to včera Babiš řekl?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já pokládám to jeho včerejší vyjádření na tiskové konferenci za jeden z nejtvrdších útoků, možná nejtvrdší útok,  na svobodná média. Spíše na poslední zbytky svobodných médií. Řekl bych, že to je  takový dlouholetý Andrejův styl. Někoho si koupím, někoho jiného zastraším. Pokud se novináři nechtějí částečně koupit a částečně zastrašit, tak mu to veřejně asi projde. A u koho by mu to projít nemělo, to je právě ten předseda vlády. Ten by ty otevřené výhrůžky, které včera zněly na tiskové konferenci, opravdu neměl nechat bez odezvy. Ale zdá se, že pan předseda vlády mlčí úplně stejně jako řada jiných novinářů.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Co by se muselo stát, aby jste vy, Miroslav Kalousek, šel s Andrejem Babišem na pivo?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já nemám problém komunikovat osobně s kýmkoliv. Kdysi bylo velmi medializováno mé společné pivo s předsedou odborů krátce po obrovské protivládní demonstraci. Přesto jsme byli schopni si spolu sednout na pivo a ty věci si vyříkávat z očí do očí. Já si tyhle věci neberu osobně, to není osobní napadání. Jestliže tam upozorňuji na obrovský konflikt zájmů druhého největšího podnikatele a správce 25 miliard úvěrů na straně jedné a ministra financí v jedné osobě a jsem si dobře vědom, jak  toto personální splynutí, jaké umožňuje obrovské korupční možnosti, na které nikdo nikdy nedohlédne, protože prostě na to dohlédnout nemůže, já používám ono přísloví, že pustíte v noci tygra do masny, zhasnete, zavřete, stáhnete roletu a budete říkat - no, jsem pevně přesvědčen, že tygr si nekousne, ale nemáte sebemenší možnost, jak to zkontrolovat. To je absolutně netransparentní a totálně korupční prostředí, jaké nikdy v České republice nebylo. Jsem ochoten doložit to na konkrétních příkladech a není to nijak osobní.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka
Na otázky Impulsu odpovídal 1. místopředseda TOP 09, předseda Poslaneckého klubu a exministr financí MiroslavKalousek. Děkuji za rozhovor a přeji hezký večer.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já děkuji za pozvání.

Zuzana Černá

Impuls, 25. 3. 2014, pořad: Kauza dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme