Kalousek: Babiš je mafián. Vláda vybrakovala rezervy a chystá podvod na občany

Vláda chce po sněmovně bianco šek na 137 miliard, aniž by řekla, za co je utratí. To je podvod na občany, míní bývalý ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek. Půlbilionový schodek rozpočtu si můžeme dovolit, ale jednorázově. Vláda se ovšem chystá bezhlavě utrácet i v dalších letech. Skupina kolem premiéra uchopila stát, aby si sama stanovovala pravidla a sama je vykládala a vykonávala, říká.

18. 6. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalousek)

Emma SMETANA, moderátorka

Je masivní utrácení tím nejlepším řešením, jak z krize ven?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP09

Vláda teď musí utrácet. Musí si půjčit a musí utrácet. Na tom se všichni shodneme. Otázka je, jestli ty impulsy jsou dostatečně účinné, dostatečně efektivní a hlavně, to zdůrazňuji, musí být jednorázové, protože my určitě přežijeme půlbilionový schodek, to si můžeme dovolit, ale nemůžeme si dovolit stamiliardové schodky opakovat několik let po sobě. To už je obrovské riziko, které si dovolit nemůžeme, a já se obávám, že přesně tak přemýšlí vláda, protože první co udělala, bylo, že navzdory stanovisku Národní rozpočtové rady prolomila zákon o rozpočtové odpovědnosti a plánuje stamiliardové deficity v příštích letech.

Emma SMETANA, moderátorka

Vy sám jste vlastně s dalším prohloubením schodku zhruba na tuhle úroveň počítal už na začátku května, takže jinými slovy to ani jinak udělat nešlo?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP09

No víte, nešlo, no se to musí udělat poctivě. Já jsem už na konci května, když vláda říkala 300, tak jsem říkal, bude to 500.

Emma SMETANA, moderátorka

Dokonce to bylo dřív. Bylo to 8. května.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP09

Počítal jsem s tím, že to bude 500, ale rozhodně jsem nepočítal, že si vláda dovolí to, co vláda udělat chce a co teď schválila tento týden vládě. Shodou okolností dnes dopoledne jsme měli všichni předsedové poslaneckých klubů telekonferenci s premiérem a s ministryní financí, kdy vláda chce, abychom dovolili navýšit výdaje o 137 miliard korun, aniž bychom odsouhlasili specifikaci. Vláda říká "podepište nám bianco šek na 137 miliard a my už s nimi nějak odpovědně naložíme". To je podvod na občany, protože o tom, jak s nimi vláda má naložit, má rozhodnout Poslanecká sněmovna a ty poslance lidé volí proto, aby tak rozhodovali.

Podívejte se na celý rozhovor v DVTV s předsedou poslaneckého klubu Miroslavem Kalouskem.

Zdroj: DVTV, Emma Smetana, 16.6.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme