I kraj musí počítat s horším vývojem

Komentář zástupce tiskového mluvčí MF Jakuba Haase

»Ad. Radní schválili rozpočet… Hejtman Pardubického kraje ve svém vyjádření (16.11. ) kritizuje odhady daňových příjmů Ministerstva financí a považuje je za „imaginární zdroje“.

20. 11. 2012

K tomu je potřeba uvést, že Ministerstvo financí ve svých predikcích ekonomického vývoje, a tedy i daňových příjmů, neustále opakuje, že se jedná o pouhé odhady, nikoli o jistotu. Zároveň zdůrazňuje, že existují významná rizika směrem dolů, tedy působící na snížení výnosu z daní. S touto skutečností proto musí všechny subjekty, pro které je znalost výše daňových příjmů důležitá, počítat.

Mezi ně patří i kraje. V průběhu roku, s tím, jak dochází k aktualizaci daňové predikce, jsou během společných setkání zástupců Ministerstva financí a vedoucích ekonomických odborů jednotlivých krajských úřadů poskytovány aktuální informace o vývoji a odhadech daňových příjmů. Kraje obdrží od ministerstva aktualizovaná data tak, aby byly včas varovány před rizikem nižších daňových výnosů. Pochopitelně, vždy se jedná o odhady a zástupci krajů jsou upozorňováni na možné zhoršení vývoje. 

Jakub Haas
zástupce tiskového mluvčího MF

Mladá fronta DNES, 20. 12. 2012, rubrika: Kraj Pardubický. str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme