Husák: Obec odpad zlikviduje. A má ještě doplácet?

Rozhovor s poslancem Janem Husákem

20. 3. 2012

Jan Husák (TOP 09) je jedním z předkladatelů návrhu na zvýšení poplatků za odpady. Tvrdí, že zvýšení limitu bude lidi motivovat ke třídění odpadů.

Proč se musí zvyšovat poplatky za svoz odpadů právě teď, když se všechno zdražuje, zvyšuje se DPH a všichni to pociťují ve vlastních peněženkách?

Ano, každému teď rostou náklady. Tudíž i obcím. Poplatek za likvidaci odpadu se deset let nezměnil, přestože na to obce už roky doplácejí. Průměrně vyjde likvidace odpadu za jednoho člověka na 900 korun ročně, ale dnešní maximum je 500 korun. Svaz měst a obcí se to pokoušel několikrát změnit, ale vždycky se našly důvody, proč to nešlo. A to, že se zvyšuje DPH, přece dopadá i na obce, které za ten odpad musí platit. Přestože jim pak třeba zbude minimum na opravu chodníků nebo jiné investice. Smyslem tohoto zákona je jednak vylepšit rozpočty obcí a měst, ale také motivovat lidi, aby se chovali šetrně k životnímu prostředí a tříděním odpadů snižovali náklady.

Jak přesně je to má motivovat?

My zákonem zvýšíme maximální hranici poplatku za odpad, skutečnou výši stanoví každá obec. A to podle skutečných nákladů, které s tím má. Zůstane limit 250 korun na tříděný odpad a na směsný se zvýší ze současných 250 na 750 korun. Člověk, který bude třídit plasty, sklo a další recyklovatelné věci, snižuje objem směsného odpadu. A obec tříděné věci musí přijmout, přestože za tuto část se poplatek nezvýší. Když se sníží počet tun netříděného odpadu, sníží se tím poplatek.

Obec bude mít povinnost poplatek snížit?

Ano, obec vydá každý rok v prosinci obecně závaznou vyhlášku na další rok a výše poplatků může být maximálně do výše nákladů na likvidaci odpadů z předchozího roku.

Senát chce v pozměňovacím návrhu strop tisíc korun. Co té sumě říkáte?

Senát navrhl 250 korun za tříděný odpad a limit 750 korun za netříděný. To je stejné jako náš původní poslanecký návrh, který se ve Sněmovně změnil na limit podle skutečných nákladů. Pro mě jsou oba návrhy přijatelné.

Kritici vašeho návrhu tvrdí, že je to zoufalý tah obcí, které nemají peníze. Jinde se peníze v rozpočtech opravdu ušetřit nedají?

Samozřejmě, že peníze budou vždycky někde chybět. Ale žádná obec nemá přebytky, naopak, musí odkládat investice. Odpady jsou služba lidem. A když jejich odpad přijme a zlikviduje, proč by za ně měla ještě platit?

Počkejte, tak proč někde za odpad neplatí lidé nic? Jak to podle vás ty obce dělají?

Ono jich moc není. Senátor Jaroslav Kubera to podává jako pravidlo, ale jeho Teplice jsou naprostá výjimka.

Už nyní dluží lidé na platbách stovky milionů korun a se zvýšením poplatků zřejmě naroste počet exekucí. Dá se tomu nějak předejít?

Narůst může, ale já si nemyslím, že se to stane. Podívejte se na dědiny, třeba u nás v okolí Těšan jsme zavedli systém a vedli jsme naše lidi k tomu, aby platili. Když už jsme měli neplatiče, tak jich bylo pět šest, kteří nebyli k zastižení, nebo s nimi byl nějaký problém. Poté, co jsme peníze vyžadovali důsledně, nám neplatiči zmizeli úplně.

Ale ve velkých městech to asi nebude tak jednoduché...

Ve městech je to jiné. Oni se s tím nevypořádali správním řízením a dali to vymáhat exekutory. A proto probíhají exekuce. Může za tím být liknavost úředníků nebo pomalé řešení ze strany soudů. Ale že to nějaký člověk nechá dojít až k exekuci, není problém tohoto zákona.

Nemyslíte, že obří dluh lidí zvýšením poplatků naroste?

To se stát může. Ale přece když mám nějakou povinnost, je potřeba ji plnit. Nemůžeme hledat úlevy ze zákona jenom proto, že někdo nechce platit to, co musí.

Tereza Strnadová

Mladá fronta DNES, 20. 3. 2012, Rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme