× Pohněme s tím. Společně!

Husák: Dejme více peněz na zelené úspory obcím

Komentář poslance Jana Husáka

25. 9. 2012

Občané i obce získají dotace na zateplení budov z výnosů prodeje emisních povolenek. Poslanec Husák navrhl zvýšit poměr dotací na programy Fondu životního prostředí až na 70 procent. Podle Husáka by to mělo oživit ekonomiku. A to rovnoměrně ve všech regionech. Pomůže to také místním firmám a podpoří zaměstnanost ve stavebnictví.

„Dalším navýšením balíku peněz, který získá Státní fond životního prostředí, posílíme investice především ve městech a obcích, a to až do roku 2020. Takové rozhodnutí pomůže dosáhnout na dotace z programu „Zelená úsporám“ většímu počtu občanů, ale také obcím, které si díky této pomoci státu zateplí své budovy a ušetřené peníze mohou investovat do potřebnějších věcí, jako je například obnova infrastruktury. Ve výsledku to pomůže opět lidem,“ říká poslanec Jan Husák (TOP 09), místopředseda sněmovního Hospodářského výboru.

Novela zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů rozděluje výnosy z dražeb povolenek tak, že 50 % putuje na ministerstvo financí a dalších 50 % do podpůrných programů Fondu životního prostředí a Ministerstva průmyslu o obchodu. Vláda navrhla rozdělit část výnosů určených na podpůrné programy v letech 2014 a 2015 v poměru 65:35, v letech 2016 až 2020 v poměru 60:40 vždy ve prospěch životního prostředí. Pozměňovací návrh poslance Husáka by se poměr měl pro obě období změnit na 70:30 ve prospěch Fondu životního prostředí. „Věřím, že by to bylo trvalé prorůstové opatření pro regionální stavebnictví,“ míní Husák. Programy na podporu zateplování podpoří stabilitu zakázek pro malé a střední firmy ve všech krajích. Rodiny či obce následně ušetří tisíce korun ročně na účtech za energii. „Můj návrh podporují lidé, obce, firmy a také velká bytová družstva. Zároveň respektuje potřeby ekologických projektů v energetice,“ dodal Husák.

Jan Husák
poslanec