Historii ano, ale ne latríny místo záchodků

Rozhovor s kandidátem TOP 09 Jiřím Besserem

16. 4. 2010
* Město Beroun získalo po mnoha letech snažení titul Historické město roku. Je to pro vás zadostiučinění?

V roce 1992 jsme se přihlásili k programu regenerace městské památkové zóny Beroun. Tehdy to mohlo mnoha lidem připadat humorné, že by Beroun mohl vyhrát, protože minulý režim se choval k historii a architektuře tak, jak se choval, a my jsme přebírali město z více než jedné třetiny zbourané. Povedlo se, že se tomu už teď lidé nesmějí. To, co vypadalo jako nemožné a humorné, se stalo velkou devízou. Máme tam nejen staré opravené domy zapsané na seznamu památek, ale i citlivě a vhodně zastavené obrovské proluky. Veškeré demolice, které si možná lidé pamatují ze seriálu Muž na radnici, jsou natáčeny právě v centru Berouna a jeho památkové zóny. Tohle všechno se podařilo dát dohromady. Beroun neměl takový historický potenciál jako jiná města s dominantou zámku nebo hradu.

* Která oblast Berouna je pro vás nejcennější z historického hlediska?

Jednoznačně jsou to městské hradby, které vymezují celou oblast památkové zóny. Říká se, že Žižka hradby nedobyl, ale komunisti je skoro zbourali. Je to jedno z nejkomplexněji zachovaných opevnění města v Čechách. Úžasné jsou Plzeňská a Pražská brána, které jsme přebírali zbídačené. Samozřejmě zrekonstruované Husovo náměstí s radnicí. Centrem protékala v roce 2002 při povodních voda proudem. Tady jsme museli s opravami začít znova. Jsem rád, že se podařilo zakomponovat mezi historické budovy i nové, což ocenili i odborníci na ministerstvu kultury.

* Mnoha lidem se ježí vlasy, když slyší, že se musí dohodnout s památkáři, jak to vnímáte vy se svou šestnáctiletou zkušeností starosty v kontextu s probíhajícími opravami centra?

Náš boj s památkáři začal před 16 lety. Nebylo to tak dramatické, museli jsme si domluvit pravidla. Snažíme se používat v maximální míře přírodní materiály. Dost sporů bylo třeba kvůli antigraffiti nátěrům. Nemám moc rád slovo kompromis, ale tady byl nutný.

* Jak se stavíte k tomu, zachovávat status quo, nebo stavět něco modernějšího?

Historie ano, ale nemyslím si, že by ve městech měly být místo záchodků latríny a na náměstích stát gilotiny. Sice se budeme honosit titulem Historické město roku, ale chceme být moderní královské město.

* Součástí ceny je také finanční odměna, náleží vám 1,1 miliónu korun. Už víte, jak s penězi naložíte?

Mám určitou představu, ale zatím ji nechci moc zveřejňovat. Rozhodně ale chceme peníze použít v památkové zóně a udělat za ně něco navíc, než co jsme plánovali, abychom si těmito penězi jen nenavýšili rozpočet. S programem regenerace budeme pokračovat do roku 2011. Ještě zbývá doplnit zástavbu v proluce v Biřické ulici. Na tenhle a příští rok máme ještě rozhodně co dělat. Navíc je pro nás důležité, aby historické objekty byly využívané, takže třeba Pražská brána slouží jako galerie a takovéhle projekty chceme dál dělat.

* Kultura, památky a historie bývají často popelkou ve srovnání s investicemi do jiných oblastí.

My jsme se snažili maximálně spravedlivě investice rozdělovat do všech oblastí. Není možné se zavděčit všem. Ale přimlouval bych se, aby ministerstvo kultury mohlo dát do památek víc peněz, protože tyhle rozdělené peníze generují další peníze. Jednak se řada domů opraví, zachovají se pracovní místa a navíc to motivuje ostatní vlastníky památek, aby je opravovali a města k něčemu vypadala.

Právo, 16. 4. 2010, Rubrika: Praha - Střední Čechy, Strana: 11