Heger: Kontrola se zaměří na otevřené lahve

Hygienická služba se bude soustřeďovat zejména na odebírání vzorků z otevřených láhví. Novinářům to včera řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s tím, že na dnešní poradě krajských hygieniků bude upřesněna metodika dalších kontrol.

2. 10. 2012

„My budeme klást důraz zejména na to, aby byl dohled nad otevřenými lahvemi, protože tam je podezření, že byly často doplňovány z nelegálních zdrojů,“ uvedl ministr. Předpokládá, že nadále už nebude problém s metanolem, ale hlavně půjde o to, aby alkohol byl bez zbytků denaturátů, které svědčí o nelegální výrobě.

V akci hygienici i inspektoři

Podle Hegra kontroly hygieniků, potravinářské i obchodní inspekce a testování hasičů ukazují na to, že zatížení sítě jedovatým nebo nelegálním alkoholem klesá. Hygienici provedli o prodlouženém víkendu 1207 kontrol, převážně v restauracích, a našli 20 pochybení, hlavně u dokumentace k nabízeným lahvím tvrdého alkoholu. Za porušení uděluje hygienická služba správní pokuty. Potravinářská inspekce provedla za prodloužený víkend 1902 kontrol, našla celkem šest porušení, obchodní inspekce 800 kontrol, našla devět porušení. Hasiči vyšetřili 300 vzorků, u 121 byla zvýšená hodnota metanolu. Celníci provedli za 24 hodin 520 kontrol, ale nic neobjevili.

V kanalizaci už skončilo dosud přesně neurčené množství etanolu v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Pěnu, která byla cítit rumem, oznámili policii pracovníci čistírny odpadních vod. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegra šlo o 30 tisíc litrů etanolu z Likérky Drak. Firma ale uvedla, že šlo jen o zbytky alkoholu z vymývaných barelů. Případem se zabývají úředníci, hygienici odebrali vzorky k analýzám.

Protijedu je dostatek

V pondělí leželo v nemocnicích deset lidí otrávených metanolem, z nich pět bylo přijato o víkendu. Celkem se otrávilo 77 lidí, potvrzeno bylo 27 úmrtí. Heger, který v době tiskovky o 27. úmrtí ještě nevěděl, situaci označil za „postkulminační stav“.

Léku Fomepizol, který se podává jako protijed při otravě metanolem, je v ČR podle Hegra dostatek, v nemocnicích je aktuálně připraveno 61 balení, což stačí pro pět až sedm těžkých otrav.

Krizový štáb, který se dosud scházel denně, má další zasedání až za týden a měl by se začít zabývat koordinací legislativních návrhů na ochranu obyvatel před nelegálním alkoholem.

(ČTK, zr)

Právo, 2. 10. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 8 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme