Heger dostal novou munici. Může politiky odstřihnout od pojišťoven

22. 3. 2012

Klíčové posty ve Všeobecné zdravotní pojišťovně se obsazují podle politické objednávky. Ukázaly to odposlechy telefonátů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Přepisy hovorů nabídly ministru zdravotnictví skvělou šanci změnit zaběhnutou praxi, která nahrává korupci.

Až přijde za pár dní do vlády ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s novým zákonem, který má odpolitizovat zdravotní pojišťovny, těžko už se proti němu někdo postaví.

Ministr teď získal novou zbraň, s níž může hravě smést i největší kritiky chystané normy. Stačí ke svým argumentům přidat ještě čerstvou kauzu, kterou ve středu otevřela MF Dnes a která jasně odkrývá dlouhodobě kritizovanou praxi: tedy že vliv na miliardy korun na účtech pojišťoven mají politici a spříznění lobbisté.

Systém, o kterém se dosud jen spekulovalo, naplno odhalily až zveřejněné odposlechy telefonátů pražského exprimátora Pavla Béma (ODS) s podnikatelem Romanem Janouškem. Oba muži  se v červnu 2007 dohadovali, jak ovlivnit volbu jednoho z klíčových postů ve VZP, největší české  zdravotní pojišťovně.

“Probíhá výběrové řízení na ředitele VZP Praha a Střední Čechy. Máš to nějak pod kontrolou?“ ptá se Bém Janouška v přepisu hovoru.

Právě tak se přitom tvoří korupční vazby, které ze zdravotnictví podle studie Transparency International ročně odsávají až deset procent celého rozpočtu.

Místo politiků skuteční manažeři

Nový zákon má vše změnit. V čele zdravotních pojišťoven, kde se rozhoduje o tom, kolik se do kterých nemocnic či ordinací pošle peněz, má být nově méně lidí, jejich odpovědnost bude ale větší.

Za hospodaření budou ručit svým majetkem a dle výsledků budou také odměňovaní. Z křesel, která se dnes stala symbolem trafiky, tak mají být místa pro skutečné manažery.

“Nemáme zájem na tom, aby v orgánech pojišťoven seděli politici či jejich vyslanci. A teď se ukazuje, že je toto opatření více než potřebné,“ řekl serveru IHNED.cz Hegerův náměstek Petr Nosek.

S tím, jak funguje české zdravotnictví, má sám dost zkušeností. Vedl krajskou pobočku VZP v Hradci Králové a právě on se začal šéfovat středočeské VZP v období, z něhož pochází odposlechy zveřejněné v MF Dnes.

Michaela Mužíková

iHNed.cz, 22. 3. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme