Heger: Audit korupci neprokázal

5. 5. 2011

Ministerstvo zdravotnictví nechalo zpracovat audit na nákup přístrojového vybavení specializovaných pracovišť národní sítě traumatologické a onkologické péče. A ten korupci neprokázal.

„Jsem tomu velmi rád. Korupce se neprokázala a ředitelé fakultních nemocnic nejsou zdaleka tak zkorumpovaní, jak si myslí lékařská komora,“ řekl Právu ve středu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Auditorská firma KPMG posuzovala zakázky téměř za dvě miliardy korun. „Jestliže zakázka překročí nebo podkročí hodnotu o 10 procent proti předpokladu, pak se o ní hovoří, že je výrazně dražší nebo levnější. Do těchto 10 procent se přitom počítá vývoj cen v čase, marže kompletátora, ochrana před kurzovými riziky a další kritéria. Nemocnice se pohybovaly v průměru plus tři procenta a pouze v jednom případě byla zakázka překročena o 11,5 procenta, a to na traumatologii Liberec. Ta byla předražena,“ informoval Heger.

Proti všeobecnému dojmu, že ve zdravotnictví se vše nakupuje o třetinu dráž a že je to jedna z hlavních příčin, proč ve zdravotnictví nejsou peníze, tak v této sféře, kterou obstarávalo ministerstvo zdravotnictví a jeho přímo řízené organizace, výsledky byly výrazně lepší,“ uvedl ministr Heger.

 

(per)

Právo, 5. 5. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme