Gregora: Jídlo jako odvrácená strana nemocnic

Komentář kandidáta TOP 09 do senátních voleb Martina Gregory

17. 9. 2014

Nemocniční jídlo se stalo synonymem pro beztvaré bezbarvé „cosi“ na talíři, prostě postrach gurmetů. Jeho složení, pestrost, nutriční hodnota a kvalita je problémem nejen matek po porodu, ale především chronicky nemocných pacientů, kteří na lůžku stráví mnohonásobně více času. Jako to odvrácená strana našeho zdravotnictví.

Nemocnice škrcené zdravotními pojišťovnami v systému bezzubého postsocialistického, rádoby rovnostářského systému, šetří na nepravém místě.

Stravovací provozy většinou předaly firmám, které zajímá vlastní zisk. A místo dobře fungujícího solidárního zdravotního systému s jasnými ekonomickými pravidly lavírují nemocnice ve virtuálním světě výkonů a paušálů, jejichž skutečná hodnota nepokrývá náklady na péči. Vyhláška, kterak se má pacient najíst, je stejně dobrá, jako že žebrota se zapovídá. Pacient mezitím čeká a hlavně se těší na „domácí“ stravu, což je úsloví, které má zcela opačný letitý význam než ta „nemocniční“.

Mimochodem - ještěže moudrá matka příroda myslela na vše, tedy i na to že by po porodu žena nemusela mít optimální stravu. A tak v těle existují mechanismy, které relativně dlouhodobě zabezpečí standardní složení mateřského mléka, prakticky nezávisle na aktuální výživě matky. Vápník a jiné látky si tělo vypůjčí v kostech a dalších úložištích, aby je tam později v době hojnosti vrátilo. To je mechanismus, který zajišťoval přežití lidské populace v dobách hladu a bídy. Ale jsme v 21 století a naši politici hovoří o hospodářském rozvoji. Tak to bude asi něco shnilého ve státě dánském, když pacientovo tělo musí tyto náhradní mechanismy zapojovat.

Martin Gregora, kandidát TOP 09 do senátních voleb

echo24.cz, 16. 9. 2014, rubrika: Názory

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme