Gazdík: Současné RUD nemá žádný systém

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

5. 9. 2011

Pane poslanče, co říkáte na tu kritiku ostravského primátora? Zajišťuje si TOP 09, jak bylo naznačeno populisticky, podporu starostů malých měst a obcí, když trvá na té novele tak, jak je teď navržena?

Pan primátor se hluboce mýlí. Ten problém není mezi malými obcemi a statutárními městy. Ten problém je především mezi statutárními městy. Ta novela je navržená tak a ministerstvo financí na ní pracovalo ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou tak, aby ten model nastavoval do rozpočtového určení daní systém. Současné rozpočtové určení daní nemá žádný systém. Ty 4 největší města jsou mimo systém a ještě do nedávna ty 4 největší města, které mají pouze 20 procent obyvatel tohoto státu, získávaly víc jak polovinu veškerého rozpočtového určení daní. Což vidíme jako hlavní diskriminaci. Ten zásadní problém je mezi statutárními městy. Aby mělo rozpočtové určení daní systém, musí každý dostávat podle toho, jaké samosprávné funkce pro své občany vykonává. Ať mně pan primátor vysvětlí, jaké rozdílné samosprávné funkce vykonává Ostrava či Plzeň proti Českým Budějovicím, Olomouci či Hradci Králové. Přitom Plzeň získává na jednoho Plzeňana 1,7krát více prostředků než České Budějovice na jednoho Českobudějovičana. Ten problém skutečně není v rovině malých obcí, jak to říká pan primátor, versus čtyř statutárních měst. Ten problém je mezi statutárními městy. A ten problém vznikl historicky tak, že bylo, bylo, byly, byly zrušeny okresní úřady a tam existovaly okresy Brno-město, Ostrava-město a Plzeň-město. Tyto statutárními města si přenechaly veškeré rozpočty okresních shromáždění těchto měst a to je ten zásadní problém. Oni už roky dostávají neoprávněně víc peněz, než by měly. Malé obce je skutečně nechtějí o nic obírat. Jen chtějí, aby vrátili to, co neoprávněně už roky dostávají.

Mohl by být jistým řešením kompromis, který tady primátor Kajnar naznačil, tedy že by ty menší obce dostávaly víc peněz postupně a že by na ně nešly peníze z pokladen těch statutárních měst, ale třeba z hazardu?

Pan primátor opomněl říct, že v tom návrhu je také to, že po dobu 4 až 6 let mají dostávat ty velké statutární města kompenzace. Není pravda to, že se jim z roku na rok o 15 procent sníží rozpočet. To je lež, kterou tady pan primátor šíří. Ministerstvo financí i na toto pamatovalo, aby ty 4 největší města budou po tu dobu dostávat postupně se snižující kompenzace. Samozřejmě my můžeme hledat řešení, nicméně součástí koaliční smlouvy je to, že se dostaneme na evropskou úroveň rozdílu mezi nejchudší obcí a hlavním městem Prahou. A pan premiér mně osobně podal ruku na to, že to bude maximálně trojnásobek, přičemž Evropě, například u Rakouska je ten rozdíl zhruba dvojnásobný, na Slovensku je rozdíl mezi nejchudší obcí Slovenska a Bratislavou dvouapůlnásobný.

A jak zásadní je to problém pro TOP 09, kdyby ODS nadále trvala na tom, že ta novela se musí změnit? Byl by to třeba, byla by to záminka i pro vládní krizi, případně odstoupení TOP 09 od koaličního projektu?

Já věřím, že ODS svůj závazek a osobní podání ruky pana premiéra na to, že ten rozdíl bude maximálně trojnásobný, dodrží. Je to reforma rozpočtového určení daní jednou ze zásadních reforem, stejně tak důležitá jako sociální reforma, zdravotní reforma či daňová reforma. Rozpočtové určení daní pokud bude v něm nastaven systém, o což už roky usilujeme, tak bude znamenat velký zásah do rozvoje svobody v České republice v obcích a městech a je to také významné protikorupční opatření, poněvadž 7 miliard z těch 13,5 miliard, o kterých mluvil pan primátor, je ze zrušení národních dotačních titulů, které jsou v současné době rozdělovány netransparentně, velmi byrokraticky a dovoluji si tvrdit taky prokorupčně.

Říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Já vám děkuji, na shledanou.

Na shledanou, hezký večer.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 5. 9. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme