Gazdík: S odsouzencem ve vládě nebudeme

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

23. 3. 2012

Je to řečeno poprvé bez podmiňovacího způsobu a poprvé potvrzeno rukoudáním. „Pokud bude Vít Bárta odsouzen a neodejde z politiky, tato vláda končí,“ řekl HN šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. A podobně přísný je i na Pavla „Kolibříka“ Béma, který dle odposlechů zveřejněných MF Dnes podléhal lobbistovi Romanu „Mazánkovi“ Janouškovi. „Buď to Bém vysvětlí, nebo musí jít. Jinak není chlap,“ říká Gazdík, který si s pražským exprimátorem v nedávné minulosti vyměnil pozici.

Když jste byl ještě starostou obce Suchá Loz, vyměnil jste si s Pavlem Bémem na týden místo. Udělal byste to znovu?

Cílem té výměny nebylo nic jiného než upozornit na nespravedlnost při rozdělování daní. Že není v pořádku, aby Praha dostávala na občana několikrát víc než obyvatelé nejmenších obcí. Už tehdy jsme ale tušili, že na pražské radnici se dějí věci, které nejsou úplně v pořádku. Tušili jsme, že olympiáda měla být jedním velkým tunelem. Velká „legrace“ byla třeba i zakázka na oplechování Nuselského mostu (instalace zábran proti sebevrahům; pozn. red.). Starostové moravských měst si tehdy získávali informace od moravských firem a dozvěděli se, že se to dá udělat za dva miliony. Nakonec to stálo, tuším, více než padesát milionů. Z toho se dá pochopit, proč Praha reagovala na náš požadavek na změnu v rozpočtovém určení daní tak neuvěřitelně hystericky. Ti lidé z magistrátu prostě vypadali, jako bychom jim chtěli brát z jejich vlastního. Což nás jaksi uvádělo do podezření, že tady nejde o to, že by ve sporu o daně hájili zájmy Pražanů…

Ale o to, aby měli dost peněz, které lze rozkrást?

Obávám se, že to je dost přesné vyjádření.

Všiml jste si za ten týden ve funkci pražského primátora nějakých podivných osob?

Ano a taky jsem si všiml, jak fungovala v Praze spolupráce ODS a ČSSD. Třeba šéf pražské ČSSD pan Hulínský se nechoval jako opoziční politik, ale jako člověk, který dostal trafiku. Byl to takový „hujer“, který přišel jako se švestičkami a poníženě říkal: „Pane primátore, tady se chybička maličká vloudila.“ To opravdu nebyl představitel sebevědomé opozice.

A teď to v Praze bude jiné, když jste jako TOP 09 v koalici s ODS?

Naši zastupitelé se teď snaží věci změnit. Odvolávají se zakázky, které byly učiněným tunelem. Byl zrušen územní plán, což mohl být jeden z korupčních mechanismů.

Ale neslyšeli jsme, že by vaši zastupitelé říkali, že by Praha měla přijít o peníze, jak chcete vy…

Mluvili jsme o tom s panem Zdeňkem Tůmou (lídr TOP 09 v Praze; pozn. red.) a myslím, že jsme si porozuměli. Oba chápeme, že jde hlavně o to, aby se méně kradlo, aby nebyly finanční tunely typu tunel Blanka, aby se neodváděly peníze z každé jízdenky na Panenské ostrovy… Pokud tohle skončilo, tak se menší výběr z daní žádného Pražana nedotkne.

Měl by Pavel Bém kvůli aféře s odposlechy jeho hovorů s lobbistou Janouškem složit poslanecký mandát?

Měl by vysvětlit, jak k tomu došlo, předstoupit před národ a říci, co to všechno znamená. Věřím, že se zachová jako chlap. Že to buď vysvětlí, nebo z toho vyvodí osobní odpovědnost.

Co je horší – že unikly odposlechy z BIS do Bártovy ABL, nebo jejich obsah?

Pro demokracii je hrozbou obojí. Pokud se odposlechy dají koupit, je to zásadní ohrožení demokratického systému. A pokud města a ministerstva ve skutečnosti řídí lidé, kteří nebyli zvoleni, pak je to také obrovské ohrožení demokracie.

Jak můžete být v koalici se stranami, za které ve sněmovně sedí lidé zapletení do případu, který podle vás ohrožuje demokracii?

Důležité je, aby se s tím ony strany uměly vyrovnat. Nežijeme v ráji a je logické, že se objevují i ti, kdo nemají patřičný morální kredit. Kdybychom odešli z vlády, vy první byste začali vřeštět, že TOP 09 rezignovala na program, na stabilizaci rozpočtu, na reformy. Ale souhlasím s tím, že jsou věci, které stojí nad reformami. Tedy: pokud se bude vedení VV potácet v trestných činech, pokud dojde k odsouzení Víta Bárty, i když bude zatím nepravomocné, a on nesloží mandát poslance, tak v koalici s VV prostě nebudeme.

Opravdu?

Podám vám na to ruku.

Ptám se proto, že váš předseda Karel Schwarzenberg něco takového tvrdil už několikrát. Že nebudete ve vládě, když Nečas nepodepíše evropský fiskální pakt, že to nepůjde s „fašounem“ Bátorou na ministerstvu školství… No a pak to nakonec vždycky nějak šlo.

Novináři výroky drobně překrucují. Když mluvil Schwarzenberg o setrvání ve vládě, mluvil o sobě, ne o celé straně.

No, to je jedno. Nečas fiskální pakt nepodepsal a Schwarzenberg stále ve funkci je. Nejsou jeho silná vyjádření, s odpuštěním, trochu inflační? Neubližuje si?

Karel Schwarzenberg se dopouští silných výroků. Nedokáže plácat deset minut o ničem jako někteří jiní. Ano, někdo to může brát tak, že si ubližuje. Já si ho za to naopak vážím.

Co bude dál, když odejdete z vlády?

Především nevěřím, že Vít Bárta bude odsouzen, takže nemyslím, že to bude aktuální. Pokud ano a on neodejde, vláda se po našem odchodu rozpadne. Potom by se mi zamlouvala nová menšinová vláda TOP 09 a ODS s tichou podporou. Jenže té by ČSSD asi nebyla schopna. Má své vnitřní problémy, Bohuslav Sobotka se už třese na to, aby mohl ukázat, že je vůbec něčeho schopen. Takže výsledek? Pokud by to tak bylo, bude vývoj směřovat k předčasným volbám.

Byl Josef Dobeš nejlepším ministrem školství, jak tvrdí Václav Klaus?

Ne.

A jak rozumíte prezidentovu výroku, že byl?

Skromně musím podotknout, ze nejsem na takové úrovni jako pan prezident, takže nerozumím všemu, co pan prezident říká.

Proč podle vás Dobeš rezignoval? Opravdu kvůli platům učitelů?

Moje žena je učitelka, bavím se s kolegy učiteli a musím říct, že oni prostě ještě žádné peníze navíc oproti minulému roku nedostali. Pan ministr Dobeš asi neměl úplné informace. On sice může říkat: „Odcházím, protože nechci brát peníze učitelům,“ ale měl by také říci, že nedokázal udělat vůbec nic, aby ušetřil tak, aby na platy bylo. Nedokázal nic provést s reformou regionálního školství, kde je pětatřicet procent kapacity nevyužito. Prázdné třídy, zbytečně se topí, je tam moc učitelů na špatných místech. Ministr Dobeš vymyslel pouze nesmysl, že má být ve třídě 26 dětí. A jestli ne, tak se má škola zavřít. Čímž vyvolal paniku u starostů, kteří najednou nevěděli, jestli mají třeba koupit do školy nová okna, protože hrozilo, že jim Dobeš školu zavře. O jeho průšvizích při čerpání z eurofondů ani nemá cenu mluvit. Dobeš prostě funkci nezvládal a našel si záminku, že nemůže asistovat u snížení platů učitelů. Nadělal hodně škody. Dovolte anekdotu: Rozdíl mezi letovým dispečerem a ministrem školství je v tom, že katastrofy ve vzdělání uvidíme mnohem později. Dobeš to nezvládl a vůbec nezávidím jeho nástupci.

Kdo by to měl být?

To je věc Věcí veřejných. V koalici se zatím vůbec nebavíme o tom, že by se měly měnit resorty. Třeba vůbec nechápu, proč by měla TOP 09 jít zachraňovat školství po roce a půl zmatků. VV při vyjednávání o vládě trvaly na tom, že chtějí školství – a že ho zachrání. Jejich voliči ať posoudí, jak se jim to povedlo.

To posouzení nemusí být vůbec negativní. VV konečně dokázaly zvednout platy učitelů…

Učitele už uráží, že se pořád mluví jen o jejich platech. Učitelům se pořád něco slibuje a většinou to dopadne tak, že se v novinách napíše, že dostali přidáno. A ve výsledku se jim seberou osobní příplatky a něco málo se jim přidá v tarifu. Nula od nuly pojde. Tohle jsem sám zažíval před deseti lety jako učitel a podle mých tehdejších kolegů to není v posledních dobách o moc lepší. Učitelé by víc ocenili, kdyby nemuseli dělat administrativní nesmysly, které je jen otravují a zdržují od pedagogické činnosti. Školství je ve velkém rozvratu. Pokud nepřijde kompetentní ministr, který bude ochotný udělat systémové změny, tak to za pár let tvrdě pocítíme v ekonomice.

Když Dobeš nebyl nejlepší ministr, kdo jím byl?

Petr Piťha a pan Vopěnka.

To je už hodně dávno. Nejsou řeči každé vlády, že vzdělání je priorita, jenom – ehm – řeči?

Všechny vlády o tom mluvily, ale nikdo do toho nebyl schopen říznout. Naše vláda byla schopná aspoň se vrhnout na školné. Že to ministr Dobeš dopracoval, kam to dopracoval, je další věc. Ale my na školném trváme, protože jeho neexistence a s tím spojená neexistence studentských půjček znevýhodňuje ty nejchudší, kteří kvůli tomu prostě nemůžou studovat.

Když už jsme u silných a slabých ministrů, je podle vás paní Alena Hanáková z vašeho hnutí Starostové silnou ministryní kultury?

V resortu kultury nemusí být člověk silný nebo slabý. Musí jej otevřít odborné veřejnosti, tak aby se o projektech rozhodovalo transparentně za spolupráce skutečných odborníků. V kultuře a umění se měří výsledky velmi těžko. Je to o citu, estetičnu, působení umění na duši člověka.

Ovšem církevní restituce jsou proklatě měřitelná záležitost. Vzpomínám na zoufalé vystoupení paní Aleny Hanákové v ČT na toto téma a napadá mě, jestli jste jí už vysvětlili, o co jde…

My ji nepotřebujeme nic učit. Ona je schopná si najít informace sama. Nenastoupila v dobrou dobu, musela restituce předložit vládě, když byla ve funkci asi čtyři dny. A to pozvání do ČT taky nebylo úplně korektní. Ale nebudu už o tom dál mluvit.

Tak ještě jednou na téma síla a slabost: Je Petr Nečas silný premiér?

Je to člověk, který to nemá lehké, a vůbec mu to nezávidím. Bojuje na mnoha frontách. Jestli je silný, nebo slabý, neumím posoudit, protože neznám všechny fronty, zvláště ty uvnitř ODS.

Petr Honzejk

Hospodářské noviny, 23. 3. 2012, Rubrika: Rozhovor, str. 9

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme