Gazdík: Realita není černočerná

Projev předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka

20. 3. 2012

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

slyšeli jsme od pana předsedy Sobotky a jistě ještě dnes uslyšíme z úst dalších opozičních poslanců celou řadu důvodů, pro které by – podle nich – tato vláda neměla dostat důvěru poslanecké sněmovny a skončit. Mohl bych je tu spolu se svými kolegy s koalice mlčky poslouchat, myslet si o nich své a čekat na hlasování, jehož výsledek je vzhledem k rozložení sil ve sněmovně očekávatelný.

Rád bych ale, aby tu kromě výtek opozice, a rovnou říkám, že ne vždy zcela neoprávněných, zazněly i důvody, které podle má smysl tuto vládu podpořit a které mne osobně vedou k tomu, že to udělám.

Vstupoval jsem do parlamentní politiky ne proto, abych si z ní udělal pohodlné a pokud možno celoživotní živobytí, ale proto, že jsem v každodenním životě komunálního politika narážel na věci, které jsem jiným způsobem nedokázal změnit. Proto jsem také neváhal stát se součástí koalice, o které bylo od začátku jasné, že musí udělat zásadní, a tedy potenciálně nepopulární změny, za které si jen těžko vyslouží celonárodní oblibu. Čím déle se odkládaly takové věci, jako je reforma penzijního systému, sociálního systému nebo zdravotnictví, tím nepříjemnější je pak pro někoho zjištění, že se týká i jeho a že se musí i on vzdát například svých patnácti set korun z příspěvku na stavební spoření nebo se o něco aktivněji starat o svoje zajištění ve stáří.

Nemohu souhlasit s tím, s čím se občas setkávám a co bezpochyby uslyším i dnes tady – s černočerným viděním reality, které absolutně ignoruje nebo neguje vše, co se koalici zatím podařilo prosadit.

Mimo jiné: zásadní zpřísnění zákona o zadávání veřejných zakázek. Zodpovědná rozpočtová politika a zodpovědná ekonomická rozhodnutí vlády, která loni vedla ke zvýšení ratingu České republiky a tedy ke zlevnění našeho zahraničního dluhu a miliardovým úsporám. Přijetí moderního občanského zákoníku. Po dlouhých dvaceti letech uznání zásluh takzvaného třetího odboje. Změna na postu vrchního státního zástupce, která je signálem pozitivních změn v justici. Zdanění hazardu a transparentnější rozdělování výnosů z něj. Příprava majetkového vyrovnání s církvemi, které, ač se to mnohým nelíbí, napravuje desítky let neřešené bezpráví. Zlepšení politické kultury, kdy ministři, až na výjimky, samozřejmě odstupují, pokud pochybí.

Vůbec nezastírám, že jsem si i já sám představoval, že řada věcí půjde rychleji a snáze, a v tomto ohledu úplně chápu narůstající rozladění některých lidí. Není to ale pro mě důvodem k tomu, aby tato vláda skončila. Je to důvodem k tomu, aby své úsilí zvýšila a pokusila se - byť v nepříznivé společenské atmosféře poznamenané obludným soudním líčením s představiteli jedné z koaličních stran – dokončit práci, o které věřím, že této zemi zajistí stabilitu a prosperitu nejen na jedno volební období, ale v dlouhodobém výhledu.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tato vláda není tak dobrá, jak by mohla být. Není to ale v žádném případě vláda špatná, a už vůbec ne tak špatná, jak se ji snaží vylíčit opozice. Proto dnes já ani moji kolegové z klubu TOP09 a Starostové nebudeme hlasovat pro vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase a dáme této vládě možnost pokračovat v práci. Žádám ty zodpovědné z vás o totéž.

Děkuji za pozornost.

Petr Gazdík
předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

V Praze 20. 3. 2012

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme