Farský: Politici před volbami slibují věci, které mnozí z nich nemyslí vážně

Rozhovor s poslancem TOP 09 a Starostové Janem Farským

1. 10. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Vladimír KROC, moderátor
9 dní před komunálními a senátními volbami dostaly občanské parlamentní strany vysvědčení a moc pěkné není. Známky rozdávala občanská sdružení spojená v projektu Rekonstrukce státu, který se zabývá otázkami dobrého vládnutí, transparentnosti a odpovědnosti veřejné správy. A právě k jejím zákonům se ve svém programovém prohlášení přihlásily strany vládní koalice. Její poslanci dokonce podepsali závazek, že neporuší jejich principy. Přesto si teď vysloužili pětky a čtyřky.

Vladimír KROC, moderátor
Pane Farský, právě díky vám získala TOP 09 jedničku, konkrétně za snahu zveřejňování smluv státu a obcí na internetu a vaší stranu ještě rekonstrukce státu společně s ANO a lidovce ocenila jedničkou za snahu o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Jak jste spokojený s celkovým hodnocením vaší strany?

Jan FARSKÝ, poslanec /TOP 09/
Já bych nemluvil ani o hodnocení, tam jde spíš z mého pohledu o výsledky a ty jsou bohužel zatím i po 9 měsících fungování koalice a sněmovny dost žalostné. Protože jediný zákon, který prošel, vlastně neprošel ještě žádný, prošel jediný v minulém volebním období, dva soudních senátů a ten o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu podle všeho vypadá, že Senát tu zůstane ještě na dlouho a kdoví, jestli z něho někdy vyjde. Takže jsme v situaci, kdy to není hezké hodnocení a hezký pohled na výsledky těch 9 měsíců práce, třeba co se týká zákonu o registru smluv, který jsem předkládal, tak jeho přijetí na Slovensku trvalo 3 měsíce, my v Čechách už ho připravujeme třetí rok, takže ať to je vysvědčení nebo není, tak myslím, že spíše jde prát se o výsledky a ty jsou zatím v tomto poli dost špatné. 

Vladimír KROC, moderátor
Jste spokojený s tím, co projekt Rekonstrukce státu dělá nebo máte jinou představu o tom, jak by měli občané činnost politiků hodnotit.

Jan FARSKÝ, poslanec /TOP 09/
Projekt Rekonstrukce státu vznikl v roce 2013. Na začátku toho roku už zákon o registru smluv byl, v Poslanecké sněmovně už se projednával. A tento projekt Rekonstrukce státu vznikl jako ne předvolební téma, ale vybral 9 zákonů, které by bylo potřeba, aby se schválily do konce funkčního období tehdejší Nečasovy vlády. Je známou situací, že Nečasova vláda padla a tím pádem se toho mnoho nestihlo. Stihlo se zrušení anonymních akcií, byl předložen zákon o státním zastupitelství, o vzniku protikorupčních pracovišť, specializovaných útvarů, ten je bohužel dneska už také pod stolem přičiněním paní ministryně Válkové…

Vladimír KROC, moderátor
Promiňte, kdybych se jenom vrátil k té mojí otázce, jak jste spokojen s tím, jakým způsobem občané činnost politiků hodnotí? Je to správná cesta, když se bavíme o rekonstrukci státu?

Jan FARSKÝ, poslanec /TOP 09/
Politici před volbami velice ochotně slibují věci, které evidentně mnozí z nich už po volbách nemyslí vážně. A je dobře, že na to někdo upozorňuje, protože těch, kteří nám slibují, jak bude líp, a přesto se pořád řeší ty samé věci, tak těch je pořád dost.

Vladimír KROC, moderátor
Poslanec za TOP 09 Jan Farský.

Jan FARSKÝ, poslanec /TOP 09/
Na slyšenou.

Vladimír Kroc

ČRo Radiožurnál, 30. 9. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme