Farský: Nikomu kvůli odposlechům nesedneme na lep

Rozhovor s poslancem Janem Farským

26. 3. 2012

Zástupci koaliční TOP 09 se podle všeho postaví po bok ODS a nepodpoří personální změny ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, které žádají Věci veřejné a opoziční ČSSD společně s komunisty. Křeslo se houpe pod šéfem VZP Pavlem Horákem a předsedou správní rady pojišťovny a poslancem ODS Markem Šnajdrem.

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) by se dnes mohla zabývat odvoláním ředitele Pavla Horáka a šéfa správní rady Marka Šnajdra (ODS). Horákovo odvolání žádají Věci veřejné, odvolání Šnajdra chce ČSSD a podle všeho může počítat s podporu komunistů.

Napřed ale bude potřeba, aby se personální otázky dostaly jako jeden z bodů programu pondělního jednání. Zhatit plány sociálních demokratů a véčkařů mohou zástupci ODS a TOP 09. Občanští demokraté už dopředu oznámili, že nevidí pro personální změny důvod, TOP 09 zatím nemá jednotný názor. "Sejdeme se ještě před jednáním a postoj si ujednotíme," řekl serveru IHNED.cz poslanec TOP 09 Jan Farský, který je členem ve správní radě VZP.

Postoj TOP 09 je zatím hodně nečitelný. Už jste si názory ujasnili?

TOP 09 zůstane nečitelná až do zasedání správní rady VZP. Sejdeme se těsně před ní, zhruba na půl hodiny. A tam si postoj ujednotíme.

A podle vašeho odhadu bude postoj TOP 09 jaký?

Podívejte se, teď se všude vyrojila spousta zásadních informací. Narážíme na mnoho mocenských tlaků a v této době rozhodně nechceme dělat ukvapená rozhodnutí a rychlými personálními změnami sednout někomu na lep. VZP je ohromná organizace, která hospodaří se 150 miliardami ročně, a mohla by se stát snadnou kořistí zájmových skupin.

Kterých?

Těch, které vypouští důležité informace třeba ohledně odposlechů. Už zaznělo, že Věci veřejné teď, když je souzen Vít Bárta, potřebují mediální krytí a odvést pozornost.

Co s tím chcete udělat?

Naší prioritou je ověřit věrohodnost informací, odhalit, kdo za kterým informačním proudem stojí.

Jak to chcete zjistit?

Tak samozřejmě nemáme za sebou agenturu ABL, ale spolehneme se na informace ministerstva zdravotnictví. To je konkrétně pro mě v této otázce nejvyšší autoritou.

Ministr Heger z vaší TOP 09 zůstává také opatrný a tvrdí, že si nepřeje rozsáhlou destabilizaci VZP. Probíral jste to s ním?

Ano, mluvili jsme spolu a nezastírám, že jeho názor je pro mě důležitý.

A budete tedy chtít zařadit jako jeden z bodů pondělního jednání také odvolání ředitele VZP Horáka a předsedy správní rady Šnajdra?

Záleží na formulaci konkrétního bodu. Pokud bude formulován takhle, tak ne. Jsme zastánci konzervativního přístupu a opakuji: nechceme překotné personální změny jen proto, že se na veřejnosti objevilo výbušné téma. Na druhou stranu ale připouštím, že by nebylo na škodu o celé věci jednat a pana Horáka i Šnajdra se na dění ve VZP ptát.

A víte tedy, jaké konkrétní body chtějí projednávat například Věci veřejné?

Nevím. To je jejich klasika. Dají své požadavky napřed do médií a jaksi to zapomenou oznámit komukoliv jinému. Mě véčkaři nikdy dopředu neoslovili a neprobírali se mnou navrhované změny. Zato je dali novinářům. Z toho pro mě vyplývá, že spíše než o reálné požadavky jim jde o vytvoření mediálního tlaku. To je metoda, kterou neuznávám.

Petr Koděra

iHNed.cz, 26. 3. 2012, Rubrika: Politika