Farský: Neobjevujeme Ameriku, objevujeme Slovensko

Zajímá vás, kolik vaše město zaplatilo za nové chodníky? Dnes je to téměř nemožné zjistit, v budoucnu by mohlo stačit pár kliknutí na internetu.

1. 3. 2013

Skupina poslanců v čele s Janem Farským z TOP 09 přišla s dalším krokem v boji proti korupci. Chtějí, aby všechny smlouvy, které uzavře obec, stát nebo firma jimi vlastněná, musely být zveřejněny na internetu. Pokud se tam do tří měsíců neobjeví, její platnost se ruší. I když jsou náklady na toto opatření nulové, administrativa s ním spojená minimální a zahraniční zkušenosti příznivé, v české Sněmovně nebude mít zákon snadnou cestu.

Tento týden o něm totiž jednal ústavněprávní výbor a do druhého čtení jej neposlal. Projednávání návrhu poslanci přerušili. I přesto, že všichni zdůrazňovali, jak jim je boj s korupcí blízký. Zákon dle nich potřebuje delší projednávání, musí vzít v potaz výtky starostů. Právě Svazem měst a obcí se poslanci často zaštiťovali. Avšak podle výkonného místopředsedy Jaromíra Jecha svaz proti zákonu v podstatě nic nemá.

Především od poslanců ODS zazněla i řada dalších připomínek. Vadí jim, že nejsou dostatečně definované výjimky, na které by se povinnost nevztahovala. A také to, že nezveřejněná smlouva by byla automaticky neplatná.

„Je to nebývalé a nezvyklé, že platnost smlouvy je vázána na uveřejnění v registru. Je otázka, zda to nebude zneužíváno,“ obává se poslanec Pavel Staněk z ODS. Jeho stranický kolega Marek Benda zase varuje před dlouhými soudními spory. Soud by často mohl rozhodnout o povinnosti zveřejnění až v době, kdy bude smlouva dávno naplněna.

Farský veškeré připomínky odmítá. Instrument zneplatnění nezveřejněných smluv funguje v české legislativě už dlouho. Týká se třeba vkládání do katastru nemovitostí. Pokud by neexistovala hrozba zneplatněním, úřadům by nic nebránilo zákon obcházet. Výjimky pak definuje zákon o svobodném přístupu k informacím, na který se norma odvolává.

Farskému nahrává i to, že stejný zákon funguje už dva roky bez jakýchkoli problémů na Slovensku. „Neobjevujeme Ameriku, objevujeme Slovensko,“ říká.

Slovenské soudy nezaplavily sporné případy ani úředníci nebojují s nadměrnou administrativou. Právě naopak. Ceny veřejných zakázek klesly až o dvacet procent a jiné, zbytečné se vůbec neuskutečnily.

Michaela Svobodová, Jan Brož

Mladá fronta DNES, 1. 3. 2013, rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme