Farský: Jde jen o reklamu Věcí veřejných

9. 3. 2012

Policie začala prošetřovat dvě trestní oznámení, která podali členové Věcí veřejných. Tato trestní oznámení se týkají projektu elektronických zdravotních knížek, který je podle představitelů nejmenší vládní strany především tunelem, kterým mizí nemalé peníze z VZP. Nabízí se však otázka, jestli šetření k něčemu povede. Není to totiž poprvé, co se na IZIP policisté zaměřují.

Projekt elektronických zdravotních knížek, který spravuje stejnojmenná společnost, běží od roku 2001 a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu zatím vyšel asi na dvě miliardy korun. Některým poslancům nejmenší vládní strany Věci veřejné však s tímto projektem už došla trpělivost a podali trestní oznámení. Podle člena správní rady VZP poslance Jana Farského (TOP 09) je to však jen plácnutí do vody, kterým se nic nedokáže. Podle jeho názoru jde především o reklamu pro VV. Zprávu přináší dnešní Lidové noviny (LN).

Vypouštění páry nebo snaha dohnat aktéry k zodpovědnosti?

“Je to jen vypouštění páry a přenášení pozornosti někam jinam. Nic se nedokáže,“ domnívá se Farský. Trestním oznámením si podle něj udělala strana jen reklamu. Farského tvrzení nahrává fakt, že projekt IZIP prověřovala policie už v roce 2006, tehdy podal trestní oznámení tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) kvůli tomu, že společnost IZIP byla vybrána bez výběrového řízení a o projektu nerozhodovala správní rada.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím je ale přesvědčen, že podání dvou trestních oznámení má smysl. “Jedno trestní oznámení je na neznámého pachatele. Druhé na ředitele VZP Pavla Horáka, předsedu správní rady Marka Šnajdra a předsedu dozorčí rady Josefa Kantůrka,“ shrnul Jarolím, který dále prohlašuje, že zneužili svého vlivu a prosadili v pojišťovně pokračování projektu IZIP, protože jsou to jeho akcionáři nebo společníci. Přitom jde především o vyvádění peněz z VZP.

Sluší se dodat, že trestním oznámením předcházel audit, který prokázal, že společnost IZIP už nemá s projektem elektronických zdravotních knížek prakticky nic společného. Práva k tomuto projektu převzala společnost UNIQSOL, personálně propojená s firmou IZIP. Dá se tedy říci, že VZP, která drží 51 procent akcií společnosti IZIP, vlastní toliko prázdnou schránku.

mp

parlamentnilisty.cz, 9. 3. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme