Farský: Čisté vítězství hazardu. Sportovci spadli z nebe

Komentář poslance Jana Farského

15. 11. 2011

Sportovci a neziskovky posloužili jako bílý kůň pro zájmy hazardních společností. V roce 2012 sportovci a jiní nedostanou ani korunu. A v roce 2012 přitom ušetří hazardní společnosti 1,9 miliardy korun. I tak se dá číst hlasování Poslanecké sněmovny o zdanění hazardu.

Oproti původně dohodnutému a koaličně schválenému standardnímu zdanění hazardu schválila totiž hazardní koalice ve složení ČSSD, ODS, KSČM a část VV zachování stávajícího prokorupčního stavu.

Podle schválené verze i nadále budou peníze na veřejně prospěšné účely rozdělovat loterijní společnosti.

Nadále budou určovat, kdo si v neziskovém sektoru zaslouží podporu a kdo sejde na úbytě. Hazardní lobby bude určovat, které spolky a neziskové organizace na poli kultury, sportu, ekologie, vzdělávání a dalších oborů potřebují nebo nepotřebují podporu. Hazardní lobby tak bude výrazně ovlivňovat, jak bude vypadat neziskový sektor v České republice.

Jediným argumentem, kterým tuto úpravu obhajují její zastánci, je potřeba podpory sportu i v roce 2012. To je ale nesmysl. Vládní dohodnutý návrh (pro který nakonec hlasovala jen TOP 09) v sobě měl zálohové čtvrtletní odvody daně, které by umožnily průběžné financování sportu a dalších veřejně prospěšných oblastí už v roce 2012. Návrh schválený hazardní koalicí ČSSD, KSČM, ODS a částí VV ale první peníze přinese až zpětně, v roce 2013. Jediný veřejně proklamovaný argument je tak evidentně lživý.

Co tedy bylo tím argumentem? Obávám se, že jej veřejně nejde pojmenovat. Ale třeba se pletu. A pak budu rád, když ho někdo z hlasujících pro tento lobbistický návrh uvede. A budu také rád, když uvede, jaký smysl mělo zrušení platby místních poplatků za hrací přístroje, které obcím bere 1,9 miliardy korun a ponechává je hazardním firmám. Když odhlédnu od mediálních vyjádření obhajujících tento návrh, zůstane jen jeden vítěz - loterijní firmy - prostřednictvím hazardní koalice sebraly obcím cca dvě miliardy korun a na poplatcích ušetří na úkor obcí dalších 1,9 miliardy korun.

Vítězem není ani sport, ani kultura, ani sociální oblast, ani další veřejně prospěšné oblasti. Poraženými jsme však všichni.

Jediný veřejně proklamovaný argument hazardní koalice ČSSD, ODS, KSČM a části VV je evidentně lživý.

Jan Farský
poslanec

Lidové noviny, 15. 11. 2011, Rubrika: Názory, str. 13

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme