Drábek: Za své resorty skládá TOP 09 účty

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

27. 3. 2012

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí, je dnešním hostem ve Faktech na Prima FTV. Vítejte ve studiu, pane ministře.

Dobrý den.

V jakém rozmaru docházíte na vládu v současných dnech?

Tak v neutrálním, lehce napjatém, protože řešíme docela závažné otázky, zejména které se týkají státního rozpočtu na příští rok a na další léta. Tak to není vůbec jednoduchá situace.

V té atmosféře na vládě odrazily se nějak ty poslední nebo odrážejí se dosud nějak ty poslední kauzy ODS, pana Béma, Věcí veřejných, pana Bárty nebo děláte jako že nic?

Tak to není, že bychom dělali jakože nic, nicméně vláda má svoji agendu, svoje body, svůj způsob jednání a ten se samozřejmě odvíjí bez ohledu na to, jestli probíhají nějaké kauzy nebo nikoliv. Ale obecně ta atmosféra je tím samozřejmě velmi postižená, protože ve chvíli, kdy se ukazují takové smutné záležitosti, ať už se to týká soudu směrem k Vítu Bártovi nebo propojení bývalého primátora s nějakou lobbisticko byznysovou záležitostí, tak to samozřejmě potom vrhá světlo na všechny v tom negativním slova smyslu a my můžeme stokrát opakovat, že TOP 09 v žádných takových věcech nejede a stejně to vrhá tu špínu i na nás.

To bezpochyby. A uvažovali jste v této souvislosti, že by vám to voliči mohli při dalších volbách spočítat? Totiž setrvání v této vládě.

Naprosto jednoznačně. A já jsem to říkal už několikrát. My každý týden se zamýšlíme nad tím, jestli ještě máme setrvávat v té koalici nebo nikoliv. Nicméně to, k čemu jsme se zavázali svým voličům, že budeme prosazovat politiku, která je odpovědná vůči hospodaření státu, to se nám daří naplňovat a v tuto chvíli pořád ještě vyhodnocujeme, že to, že usilujeme a daří se nám směrovat stát k odpovědnému hospodaření, tak to převažuje nad tím, že je na nás házena i ta špína, kterou rozhazuje někdo jiný.

Tak pane ministře, ale nemáte pocit, když jdete mezi nás obyčejné smrtelníky někdy, že nás začíná zajímat mnohem víc, jací politici nás reprezentují a za nás rozhodují, než to, jestli budou reformy nebo budou částečné reformy nebo nebudou reformy?

No úplně tomu rozumím. A taky když mluvím s lidmi u nás v Jablonci nad Nisou při svých cestách, tak musím říct, že já mám ten názor velmi podobný. Já jsem to říkal, kdybych mohl jít demonstrovat za lepší politickou kulturu, tak to jdu udělat.

Nebo za lepší vládu?

Jak jinak k tomu přispět než konkrétními kroky? Ano, třeba i za lepší vládu. Nicméně my jsme jednoznačně řekli, jaké kroky budeme provádět. TOP 09 to jasně řekla ve svém volební programu. A ty kroky jasně provádíme a za rok a půl si každý může udělat tu inventuru.

Říká Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí, u nás ve Faktech na Prima Family. Pane ministře, v momentu, kdy dnes čteme a slýcháme, k čemu jsou lidé připraveni, jako jsou masové blokace parlamentu, vlády, z čirého zoufalství, že prostě mezi těmi volbami v podstatě nevědí, co mohou dělat a dospívají k názoru, že nic. Rozumíte jim?

Ano. Rozumím jim velmi dobře. Doufám, že se to netýká voličů, kteří volili TOP 09. Nicméně musíme to rozdělit právě na ty dva různé pohledy. Jeden pohled je, který říká, zrušte, když to vezmu z gruntu, zrušte demokracii, zrušte parlament, zrušte politické strany. To je strašně nebezpečné, protože to pak směřuje k nějakému autoritářskému režimu a to já považuju za nepřijatelnou cestu. Druhý pohled je, který říká, vláda to dělá špatně, konkrétní ministr to dělá špatně a my nabízíme takovouhle alternativu. Já dám příklad, když odbory řeknou, ano, my chceme, aby se dál tato země zadlužovala tím tempem jako dosud, protože další úspory jsou pro nás nepřijatelné. To je alternativa, se kterou nemusím politicky souhlasit, ale podporuji to, aby taková alternativa byla slyšet, protože občané musí mít možnost si vybírat mezi jednotlivými alternativami.

Bezpochyby. Ale já teď mluvím o té situaci, že jednou za čtyři roky máme volby. Bezpochyby tedy jednou za čtyři roky máme šanci svůj názor projevit. Ale v podstatě v tom mezidobí, když se ukáže, že pan Bárta nešel do politiky zcela nezištně, že pan Bém nešel také do politiky zcela nezištně, že se tam dějí věci, které jsou v podstatě v demokratických zemích hodně nevídané, řekla bych, tak skutečně můžeme jen koukat a modlit se za to, aby ty partaje to správně vyřešily?

Ne. jsou dvě věci, které je potřeba si uvědomit. My jsme přece jasně říkali před dvěma lety před volbami, že tady hrozí riziko privatizace veřejné moci. No a co se teď ukazuje? Že jsme měli pravdu. Druhá věc je, kdo tomu chce pomoci, no tak se musí přihlásit k nějaké politické straně, k nějakému politickému směru a ukázat, že to jde jinak. Proto jsme zakládali TOP 09.

No oni vám ti lidé z té Holešovské výzvy, obávám se, ukáží, že nemusí zakládat nic. Stačí ta obecná naštvanost a jakoby neochota politiků řešit nejkřiklavější případy a prostě ti lidé se naštvou.

Ano. Tak já jsem to také jasně zdůrazňoval, že to jsou ty dvě cesty. Jedna cesta je nespokojenost nevyjádřená žádným způsobem, jak to řešit. Jenom čistá nespokojenost. A druhá, ta konstruktivní, je říci, ano, já chci, aby se to dělalo jinak a udělám maximum pro to, aby se to dělalo jinak. Tuto cestu jsem zvolil já.

Bezpochyby. Ale jen si teď, ptám se, uvědomujete-li si, že sedíte ve vládě s partají, a teď mluvím o Věcech veřejných, jejichž poslanec, pan Bárta, je obviněn, stále vede poslanecký klub, stále chodí na koaliční jednání s vámi o těch nejdůležitějších strategických věcech té vlády a vy dokola opakujete, pro nás je hlavní dodělat reformy.

Ne. Já říkám, je to pro mě velmi nepříjemné, velmi obtížné. Vím, že na to doplácíme, protože samozřejmě ta špína se rozhazuje bez ohledu na to, kdo má jaké politické tričko. Ale říkám, jaká je jiná varianta?

Prostě říci, každý soudný člověk vám řekne, že je pro vás varianta říci, v takové vládě s touto stranou, kde za ni vyjednává člověk, který je obviněn, prostě my nebudeme.

A co bude zítra, co bude pozítří? Dostaneme se do situace, kterou jsme si vyzkoušeli v roce 2009, kdy opozice shodila vládu, vyslovila nedůvěru vládě, ale nebyl připraven žádný další postup. Nastoupila úřednická vláda a přes všechnu popularitu úřednické vlády, tak je řada problémů, které ještě dnes musíme řešit z té doby, kdy vládla úřednická vláda.

Jak vy říkáte, je to jedna z variant. Druhá varianta je, že se vaši vládní kolegové domluví na tom, že je skutečně nehorázné pana Bártu v dané etapě posílat na K9 a vyjednávat strategicky důležité věci a začnou tam místo něj posílat někoho jiného. Vy si myslíte, že ta šance je nulová?

Tak to určitě šance je. Nicméně já nejsem členem té K9, kterou svolává...

Ne. Ale vy nezkoušíte, co by šlo, mám pocit.

Kterou svolává pan premiér. Ne, to vy tady říkáte nějaké alternativy možného postupu. V tuto chvíli pro mě, jako místopředsedu TOP 09 a ministra práce a sociálních věcí, je důležité, že nepřerušujeme práci, že děláme na těch konkrétních opatřeních, která je potřeba dělat. Protože ono by bylo velmi jednoduché říci, ano, jsou nějaké politické turbulence, tak my počkáme, jak se to vyvine. No ale to bychom mohli čekat taky rok. Ne. Je potřeba jednoznačně postupovat stále v těch k rocích, které jsme slíbili voličům. Ano, je potřeba řešit tu situaci.

Pardon. To mně nerozumíte. Já bych rozhodně nečekala na to, až nějaké turbulence nebo neturbulence nebo dva roky. Já jsem stále nepochopila to, proč pan Schwarzenberg, Kalousek, vy, kdokoli, kdo v tuto chvíli je ve vládě, prostě neřekne, nezlobte se, my s panem Bártou v dané etapě o strategii této země jednat nebudeme.

Tak v tuto chvíli žádné vyjednávání s panem Bártou neprobíhá.

Už bylo, že?

Ale já jsem se žádného takového jednání neúčastnil, takže pokud nějaké takové jednání proběhlo, tak se musíte zeptat těch účastníků, kteří u toho jednání byli. Nicméně já znova opakuju, v případě, že chcete něco zbourat, tak je odpovědné vědět, jaký bude následující krok.

Je to odpovědné, ale tady prostě nikdo neříká, že osm milionů voličů, řekněme, je odpovědných. Tak to není. Prostě vláda, politici se chovali celou dobu, myslím, dost nezodpovědně na to, aby dnes měli právo říkat voličům, co je a co není zodpovědné.

Já neříkám voličům, co je a co není zodpovědné. To mi vkládáte do úst něco, co jsem neřekl. Já říkám, že my máme od voličů mandát prosazovat náš volební program, my za ním stojíme a myslím si, že rok a půl práce TOP 09 ve vládě naprosto jednoznačně ukázal, že postupujeme přesně podle toho, co jsme voličům slíbili, byť je to v řadě ohledů nepopulární. To, že nám voliči ostatních politických stran dali do koalice takové strany, jaké máme v koalici, to skutečně není záležitost, kterou by TOP 09 nebo její voliči mohli ovlivnit.

Tomu rozumím. Jak říkal Jiří Paroubek i s mimozemšťany, že?

Tak s mimozemšťany ani tak ne, ale tu koalici sestavili skutečně voliči. To není tak, že tu koalici bychom si vybírali sami.

Ne. Já tomu rozumím. Ale předpokládám, že v momentě, kdy by voliči rozdali karty tak, že by s vámi v koalici měla být strana, se kterou prudce nesouhlasíte, tak že byste s ní taky nebyl. Takže je to vždycky na rozhodnutí té které strany, jestli tohohle parťáka bere nebo nebere. A vy ho berete prostě.

Ano. Naprosto jednoznačně. My jsme se těmi dvěma stranami shodli na koaliční dohodě, shodli jsme se na programovém prohlášení vlády a to já považuji za podstatné. Jde o to, jací jsou členové vlády, jakým způsobem se daří naplňovat programové prohlášení. S tím můžeme být spokojeni nebo nespokojeni u jednotlivých ministrů. Ale my jsme převzali jako TOP 09 odpovědnost za naše resorty a za ty chceme skládat účty.

To už jste říkal. Rozumím tomu. Jenom mi řekněte, jste spokojen s tím, jak je složena vláda? Z konkrétních lidí? Líbí se vám?

Co se týká zastoupení ministrů za TOP 09, tak ano. Jsem spokojen.

Ne. Já se bavím o celé vládě.

Co se týká ostatních partnerů, tak to je především jejich právo si nominovat do vlády jejich zástupce.

Vy na ně nemáte názor?

Já nechci veřejně prezentovat svoje pocity z toho, jak by kdo mohl nebo nemohl postupovat lépe. Dokonce si myslím, že pro to ani nemám tolik informací, aby to bylo objektivní, protože každý z nás řešíme nějaké resortní problémy.

To bezpochyby. Bezpochyby. Mě jenom zajímalo, jestli si myslíte, že dnešní vláda je plná Mirků Dušínů se strategickým pohledem na obzor do budoucna a na které je spolehnutí nebo...?

Tak každý má svůj styl vedení resortu. Řada věcí je mně vyčítána při vedení mého resortu a já také neočekávám od kolegů, že budou hodnotit, zda postupuji v tom konkrétním rozhodnutí správně nebo špatně, protože to má řadu vzájemných souvislostí. Stejně tak já nebudu hodnotit, jestli ministr vnitra postupuje správně při reorganizaci policie nebo ministr obrany při organizaci armády.

Rozumí. Jen ještě prosím, pane ministře, pro zajímavost. Politici, pokud jde o tu poslední kauzu Bém - Janoušek, tak někteří říkají, že nebudou hodnotit odposlechy, jejichž zdroj je neznámý, někteří říkají, že nečtou nikdy odposlechy a tak dále. Jak to máte vy?

Tak já to považuji za skutečně velmi znepokojující. A vy znáte můj umírněný slovník. Takže když řeknu, že je něco velmi znepokojující, tak je to pro mě téměř poslední stupeň té katastrofy, která se tím na politické scéně vyjevila v plné nahodě.

Ten postup, který zvolila ODS, po jistém krátkém váhání vyzvala Pavla Béma k odchodu z Poslanecké sněmovny, se vám jeví jako úměrný?

Já si myslím, že to je přiměřený postup v té konkrétní kauze. Jde jenom o to, jestli zároveň s tím také se někdo zamyslel nad tím, jestli to je skutečně jednotlivý ojedinělý případ anebo jestli je to jenom špička ledovce.

No já si myslím, že takový relativně opatrný postoj ODS, alespoň z počátku té kauzy, svědčí o tom, že si to mnozí lidé právě uvědomili a že se bojí Pavla Béma, aby nezačal vyprávět o jiných.

Tak já věřím, že ODS je dostatečně stabilní a dlouhodobá strana na to, aby si tenhle problém uměla vyřešit sama, abych jí já nemusel radit, jakým způsobem to má řešit.

Ne. Mě zajímá váš názor. Rozhodně ne rada. Váš názor. Ještě by mě zajímalo, pane ministře, jestli jsou pravdivé ty informace, že váš ministr zahraničí a předseda strany je připraven opustit vládu kvůli prezidentským volbám? Je to tak nebo není?

Ne. Zatím žádné takové rozhodnutí není. On to nakonec jednoznačně dementoval. To, jakým způsobem se bude příprava volební kampaně pro prezidentské volby vyvíjet v dalších měsících, to bych skutečně nechal, aby prezentoval pan Schwarzenberg sám.

Tolik Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí, který byl dnešním hostem ve Faktech na Prima Family. Pane ministře, já vám díky moc, že jste přišel. Hezké odpoledne.

Děkuju za pozvání. Mějte se pěkně.

Barbora Tachecí

Prima Family, 27. 3. 2012, Pořad: Fakta Barbory Tachecí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme