Drábek: Za hlídání dětí nižší daně

24. 8. 2011

Hrající si chlapeček a holčička, růžové židličky, nástěnky s obrázky a pestrobarevný koberec se symboly českého předsednictví Evropské unii. Tak vypadá dětská skupina, tedy firemní zařízení pro předškoláky, které od začátku prázdnin provozuje ministerstvo práce.

Úřad chce tak firmám ukázat, že si podobný kroužek pro děti svých zaměstnanců mohou zřídit také, náklady na provoz by si navíc mohly v budoucnu odečíst z daní.

„Už dnes je možné zřizovat dětské skupiny. Je to ale problematické v tom, že předpisy nejsou shrnuty na jednom místě,“ podotkl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). „Chceme vytvořit legislativní základ pro to, aby dětské skupiny a institut nazvaný chůva, to znamená individuální péče o dítě, byly jednoznačně zachyceny v legislativě, aby bylo naprosto jasné, jaké povinnosti musí zřizovatel splnit,“ vysvětlil ministr detaily připravovaného zákona o službě péče o dítě, který by mohl vejít v platnost v roce 2013.

Dětské skupiny nejsou na rozdíl od školek, ať státních nebo soukromých, vzdělávacím zařízením, a nepodléhají tak přísným pravidlům provozu. Jejich vybudování je organizačně jednodušší, nemusejí mít zahradu, výdejnu jídel ani specializovaný personál. O děti se tam mohou starat i sociální pracovníci nebo zdravotní sestry. Chodit tam navíc mohou i děti mladší tří let.

Společnosti dnes žehrají na to, že si náklady na zřízení dětských skupin ani firemních školek nemohou odepsat z daní. To by se ale mohlo v budoucnu změnit. „Pokud dětskou skupinu, mateřskou školu nebo jesle zřídí zaměstnavatel pro děti svých zaměstnanců nebo pokud prostřednictvím nepeněžního příspěvku přispěje na úhradu služeb péče o děti svých zaměstnanců, měl by si podle našeho návrhu moci tyto náklady odečíst z daní, “ zdůraznil Drábek.

Ministerstvo školství v současné době plánuje, že bude od příštího roku přispívat na provoz firemních školek 2000 korun měsíčně za každé dítě. Společnosti by ale více uvítaly právě možnost odečíst si náklady na provoz z daní.

Rodiče v současnosti trápí nedostatek míst ve školkách. Loni se nepodařilo umístit na 40 tisíc dětí.

Helena Stinglová

Lidové noviny, 24. 8. 2011, Rubrika: Domov, str. 5