Drábek odhalil, co chystá v nejbližších letech. Má silné téma

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Jaromírem Drábkem

23. 4. 2013

Už v současné době probíhají diskuse o sestavování kandidátek do následujících voleb. Údajně chcete opustit TOP 09, je to pravda?

Oznámil jsem, že se nebudu ucházet o místo na kandidátce do Poslanecké sněmovny. Myslím si, že je potřeba uvolnit pozici nově nastupujícím. Rozhodně to ale neznamená, že bych chtěl odcházet z TOP 09, kterou jsem zakládal.

V souvislosti s Vaším jménem zazněla i “bruselská“ varianta Vašeho dalšího působení v politice, že?

Čeká nás diskuse na celostátní úrovni. Řekl jsem, že zvažuji to, že nabídnu své straně využití mých zkušeností ve volbách do Evropského parlamentu. Je to nabídka mým spolustraníkům. O kandidátce, po stránce výčtu jmen i pořadí, ale bude rozhodovat celostátní vedení strany, takže jde spíš o otevření diskuse.

Máte nějaké zásadní konkrétní téma, kterým byste se chtěl zabývat jako europoslanec?

Jedno velmi důležité. Dlouhou dobu jsem se zabýval podnikatelským prostředím a je naprosto jasné, že to, co přichází z Bruselu, je naprosto určující pro vývoj ekonomické legislativy u nás: různé technické normy, podmínky vnitřního trhu atd. Říká se, že 80 procent legislativy, která se týká podnikání, přichází z Bruselu. Myslím si, že přesto, že živnostníci a manažeři firem tohle vědí, tak této oblasti není přikládána taková váha, jaká by měla být. Tohle bych chtěl, abychom jako TOP 09 odpracovali. My jsme proevpropská strana. My nechceme říkat: Vykašleme se na Brusel a všechno je špatně. Pojďme se zasadit o to, aby skutečně byly naplňovány myšlenky jednotného trhu, což je velmi výhodné pro naše podniky a rozvoj české ekonomiky. Regulaci ekonomiky považuji za naprosto stěžejní.

V současné době neutichají diskuse o sKartách. Mají podle Vás stále budoucnost? A co říkáte na postoj premiéra?

Nikdo nezpochybňuje, dokonce ani premiér, že elektronická výplata toho, co vyplácí stát směrem ke klientům, je správná cesta. Platební karta, kterou dostávají klienti zadarmo bez jakéhokoliv poplatku, jim nabízí standardní přístup k finančním prostředkům. Pokud někdo chce vyjednat jiné podmínky, než ty, kterými stát výrazně snižuje své náklady na provoz systému, pokud chce někdo rozvíjet druhou Opencard za drahé peníze, tak to je úvaha, která někoho může napadat, ale není správná. Je potřeba systém rozvíjet a ne ho z nějakých prvoplánově politických důvodů zašlapat.

Jde tedy podle Vás už o předvolební boj ODS?

Jinak to neumím pochopit. Pokud premiér v prosinci uzavře dohodu s Českou spořitelnou a s ministryní práce a sociálních věcí o tom, jak se bude dál pokračovat, a za tři měsíce poté řekne, že dohodu nebude respektovat a chce celý systém zrušit, tak já  nevím, co se za tu dobu tak razantně změnilo.

Preference TOP 09 jdou nahoru. Myslíte si, že může být lídrem na pravici?

Nejsem příliš velkým zastáncem vyhodnocování okamžitého postavení strany podle momentálních preferencí. Když se podíváme na vývoj v minulosti a volební preference a volební výsledky, tak je jasné, že stranické preference jsou sice vodítkem pro úvahy, ale ne skutečnost, od které se dá reálně odpichovat. Na druhou stranu je pravda, že TOP 09 už nějakou dobu drží místo druhé nejsilnější strany na politické scéně a to nás samozřejmě těší. Je to dobrá zpráva pro naše příznivce i voliče, ale i výzva do budoucna, abychom si co nejsilnější postavení udrželi. Zdůrazňuji ale, že na běžné práci se nic nemění a svůj program nestavíme na tom, jak jsme nebo nejsme populární, ale na tom, jak chceme co nejlépe vyjádřit náš konzervativní směr politiky.

Daniela Černá

parlamentnilisty.cz, 23. 4. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme