Drábek, Heger: Memorandum o spolupráci zlepší fungování zdravotnických a sociálních služeb

29. 4. 2011

Ministři zdravotnictví a práce momentálně podepisují memorandum o spolupráci při, řečeno úředním jazykem, optimalizaci sítě zdravotních a sociálních služeb. Co se skrývá pod úřední formulkou? Hlavně rušení akutních lůžek v nemocnicích, ale bude postupné a v průběhu 3 let se část z nich změní v lůžka sociální. Ministr zdravotnictví Leoš Heger Rádiu Česko řekl:

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:

Vznikne hlavně zákon o zdravotní sociální péči, o dlouhodobé péči, protože to je taková styčná plocha obou resortů, která dodnes není vyřešena pořádně, ono to začalo všechno tím, že když se dělala pojišťovenská pravidla, tak přitom ta péče dlouhodobá byla trošku podfinancovaná, nerozvíjela se, žádný soukromý investor do toho nevstupoval a ty léčebny dlouhodobě nemocných, rehabilitační ústavy pořád ještě nejsou na takové úrovni jako jsou nemocnice a je tam hlavně velký problém vždycky na té hraně mezi zdravotním problémem a sociálním problémem, protože každý starší člověk, který je nějak vážně nemocný, tak se velmi snadno stane i sociálně potřebným. Zákon a všechny ty přípravné práce by se měly snažit nadefinovat tu hranici, aby byla ostrá, aby oba ty resorty věděly přesně, co mají financovat a aby přechod těch pacientů s různými typy zařízeními byl hlavně jednodušší, protože například jsou lidé, kteří onemocní na půl roku, uzdraví se, přece jenom se dostanou do stavu, kdy mohou být samostatní, takže ten sociální statut musí být taky trošku flexibilní, aby i tihle ti lidé mohli ty benefity využívat a nebyly s tím příliš velké administrativní problémy.

Jeho stranický kolega, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek Rádiu Česko řekl:

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí:

V současné době bohužel situace je taková, že jsou zvlášť evidována a zvlášť obsluhována zdravotní lůžka a zvláště systém sociálních lůžek. Ten systém je nevyhovující dlouhodobě a dlouhodobě je to oprávnění kritizováno, protože řada zdravotních lůžek vyžaduje i část sociální péče, naopak valná většina sociálních lůžek vyžaduje také zdravotní péči. To, že jsou doposud ty systémy oddělené, je špatné a to dnešní memorandum má právě připravit podklady pro to, aby ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí postupovalo společně, abychom zajistili sdruženou sociálně-zdravotní péči, tak aby ta péče byla vyvážená, aby byla co nejefektivnější. Pomůže to všem klientům, kteří dnes jsou umístěni buď ve zdravotnických zařízení a mají nedostatečný přístup a neefektivní přístup k sociální péči, na druhou stranu se to týká i sociálních lůžek, kde je potřeba zase zajistit dostatečnou úroveň zdravotní péče. Je potřeba prostě ty systémy propojit a na tom chceme velmi intenzivně pracovat.

Český Rozhlas - Rádio Česko, 28. 4. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme