Do měst a obcí musí jít víc peněz z vybraných daní

Rozhovor s lídrem TOP 09 v Pardubickém kraji Pavlem Severou

6. 5. 2010
* Které tři body z vašeho volebního programu považujete pro Pardubický kraj za nejdůležitější, tedy v čem především byste chtěli pomoci Pardubickému kraji?

- Mimořádnou pozornost chceme věnovat zdravotní záchranné službě v rámci Pardubického kraje v návaznosti na poskytovanou péči v nemocnicích kraje i v okolních regionech. Ta situace je skutečně zoufalá. Druhým problémem je R 35. Roky odkládání poškozují podnikání v kraji. Třetí věcí, která se týká nejen Pardubického kraje, je náš závazek prosadit změnu zákona o rozpočtovém určení daní. Do měst a obcí musí jít víc peněz z vybraných daní.

* Jak lze postavit na nohy záchrannou službu, když parlament nedokázal přijmout ani zákon, který by zaručil základní práva a povinnosti?

- Hejtmani sociální demokracie, včetně hejtmana Pardubického kraje, kteří byli poslanci, zablokovali projednání zákona o záchrankách. Kdyby nebyli z principu proti všemu, co navrhovalo Julínkovo ministerstvo, měli by dnes o starost méně.

* Slibujete odstranit korupční prostředí, především zprůhlednění zakázek státu, krajů a měst. Jak toho chcete dosáhnout?

- Může to být zveřejnění smluv, navrhujeme dvojnásobný počet lidí, kteří budou losováni do výběrových komisí, aby se dopředu předešlo tomu, aby se vědělo, kdo bude v té komisi zasedat.

* Velké strany ale žijí z toho, že si vynutí sponzorování tím, že nabídnou dopředu úspěch ve výběrovém řízení.

- Jedinou šancí nápravy je, že politické strany budou ochotny přistoupit na zprůhlednění financování volební kampaně. Tedy on line účetnictví, co se kde objednalo, co se jak zaplatilo. Aby bylo jasné, že může kdokoliv ze třetích stran poslat auditora na účetnictví té strany. Aby existoval jeden jediný účet, ze kterého lze platit výdaje na volební kampaň. Volební kampaň, jak je dnes pojímána, kdy se neví, kdo si objednal billboard, nikdo se k němu nehlásí, kdy někdo tvrdí, že si objednal sto billboardů a ve skutečnosti jich je dva tisíce, to není dobré. Kampaně je třeba dostat pod kontrolu veřejnosti.

 

Zdeněk Seiner
Právo, 6. 5. 2010, Rubrika: Východní Čechy, Strana: 11
Štítky
Osobnosti: Pavel Severa
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme