Co s Kalouskovým „dynamitem“

29. 2. 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek v pondělí představil razantní plány, jak zachránit státní rozpočet před obřím schodkem. Zahájil tím sice další sérii sporů uvnitř koalice, své však zřejmě prosadí.

S jednotnou dvacetiprocentní DPH na rok 2013 flirtoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už loni touto dobou. To mu však zatrhly Věci veřejné: nejprve chtěly výjimku pro sedm potravin a nakonec se koalice po několika hádkách shodla na jednotné sazbě 17,5 procenta.

Tehdejší koaliční roztržka se s ročním odstupem zdá jako zbytečná – Miroslav Kalousek totiž zřejmě dosáhne svého. Ostatně jako téměř vždy, když si něco usmyslí.

V pondělí ráno předložil na poradě ekonomických ministrů „výbušný“ návrh rozpočtových opatření, podložený samozřejmě děsivými čísly nepříznivého vývoje ekonomiky. V jeho plánech, jak ušetřit, aby se nezvyšoval schodek rozpočtu, je mimo jiné i jednotná DPH dvacet procent, vyšší zdanění bohatých, rušení porodného nebo zmrazení důchodů na příští tři roky. Změny by se nepříznivě dotkly úplně každého obyvatele Česka.

Kalousek drží trumfy

Návrh ministra Kalouska určitě ještě dozná nějakých změn, tentokrát se však dá očekávat, že většinu ze svých plánů nakonec prosadí. Budeme kvůli tomu sice zřejmě svědky nových koaličních hádek, možná zase i mnohahodinových porad K9, vyloučeny nejsou ani výhrůžky odchodem z vlády. Propad příjmů v rozpočtu, který se očekává, se však nějak vyřešit musí.

Silná slova zatím volí jen opozice: „Jedná se o zcela bezskrupulózní porušení slibů voličům, ke kterým se Nečasova vláda v souvislosti se zaváděním svých takzvaných reforem veřejně zavázala,“ uvedl Bohuslav Sobotka a oznámil, že se jeho ČSSD pokusí (už potřetí) shodit vládu.

Větším problémem než torpédování od opozice je pro vládu hrozba vnitřních rozporů. „Pokud bychom se nedohodli na základních parametrech státního rozpočtu pro rok 2013 a 2014, tak nemá vůbec význam v tomto vládním projektu pokračovat,“ pronáší už předem výhrůžně premiér Petr Nečas.

Kdo utrhne nejvíce?

ODS a TOP 09 se zatím více méně shodují. Premiér připouští jen diskuzi o nižším DPH pro léky a knihy. A ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) by zase rád dosáhl v příštím roce růstu penzí aspoň o jedno procento.

A Věci veřejné mají – jako už pravidelně – nesouhlasných připomínek řadu: nesouhlasí s úplným zmrazením důchodů, trvají na zachování dvojí sazby DPH, nesouhlasí se zrušením porodného a se škrty ve školství, které má na starosti jejich ministr Josef Dobeš.

Místo zmrazení důchodů a jednotné DPH navrhují VV odložit o rok penzijní reformu, víc zdanit firmy, hazard a také zavést majetková přiznání. To jako nástroj na boj s „šedou ekonomikou“. Nejmenšímu koaličnímu partnerovi se naopak líbí případné vyšší zdanění bohatých.

„Vítáme, že koaliční partneři připustili debatu o progresivním zdanění vyšších příjmových skupin,“ podotkla místopředsedkyně Karolína Peake a slíbila, že její strana nevyužije sporů k prosazování svých jiných zájmů. „Nemáme žádná ultimáta. Na konečné podobě se musíme dohodnout,“ řekla Peake.

ODS se zatím drží stranou, její členové však mohou mít velkou potíž souhlasit se snížením výdajových paušálů pro živnostníky. Navíc se blíží krajské volby a živnostníci tvoří jednu z nejsilnějších voličských skupin jejich strany.

Podle místopředsedy ODS Alexandra Vondry však nebudou hádky v koalici tak divoké. „Je to zatím jen návrh a každá strana se bije v prsa, co všechno ještě prosadí a neprosadí. Ale manévrovací možnosti jsou tentokrát hodně omezené,“ říká ministr obrany.

FAKTA

Velký problém V letošním roce bude česká ekonomika stagnovat a ministr financí čeká v rozpočtu propad příjmů o 23 miliard korun. To vyřeší zavázáním výdajů všem ministerstvům. I v dalších dvou letech to však podle prognóz bude s výběrem daní špatné. Aby vláda dodržela naplánovaný schodek, potřebuje v roce 2013 získat (nebo ušetřit) 42,4 miliardy a v roce 2014 celkem 84,4 miliardy. To nepůjde jinak než zvýšením daní.

TOP 09

Bez zvyšování DPH nemá vůbec cenu se o nějakých opatřeních bavit. (Miroslav Kalousek)

Jednotná DPH 20 procent TOP 09 navrhuje zachránit rozpočet před rostoucím deficitem zvýšením daně z přidané hodnoty a stanovit její jednotnou výši na dvacet procent. ODS s tím souhlasí, premiér Petr Nečas (ODS) připouští diskusi o zachování snížené sazby na léky, knihy a tisk (14 %). Věci veřejné chtějí výjimku i pro některé potraviny. Dvacetiprocentní DPH na vše ostatní by mohla být dočasná, na dva až tři roky, než se Česko vzpamatuje z ekonomického útlumu. Na tom se TOP 09 shoduje s ODS.

Vyšší daně

Růst by měly i další daně, které platí lidé: ODS je dokonce ochotna překročit svůj stín a zavést druhou sazbu pro vysokopříjmové (31 procent nad 100 tisíc korun příjmu měsíčně). Daň z příjmů by se zvýšila i u nižších příjmů, a to na 16 %. Zásadní spor mezi ODS a TOP 09 bude zřejmě o vyšší zdanění živnostníků, to ODS dosud nechtěla připustit. Lidé by také zaplatili více kvůli nové uhlíkové dani (zdraží teplo), vyššímu zdanění elektřiny a zemního plynu či nové spotřební dani z vína.

Zmrazit důchody

Zároveň s tím trvají TOP 09 a ODS na přibrzdění či na dočasném pozastavení valorizace důchodů a dávek, a to na dva až tři roky. Pravděpodobnější je přibrzdění: ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) navrhuje při navyšování důchodů zohlednit, jak se daný rok dařilo vybírat pojištění. Přijde i demontáž loni schválené daňové reformy – vyjmout se má vše, co ji činilo pro lidi výhodnou: zaměstnanecký paušál a snížení daně z příjmu. TOP 09 navrhuje také zrušení porodného a doplatku na bydlení.

Šance: 70 % Záměr vybrat víc na DPH a zbrzdit růst důchodů se zřejmě podaří, a o to jde. Svou vyjednávací pozici nastavili tak, aby mohli dělat ústupky.

ČSSD

Odložme důchodovou a daňovou reformu, tím ušetříme. (Bohuslav Sobotka)

Žádné zvyšování DPH ČSSD velmi nahlas odmítá zvyšování DPH. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky je jejich cílem existence snížené sazby nižší než 15 procent, ve které budou léky, knihy a potraviny. Nižší daň na další položky, které v ní dnes jsou – teplo, vodu, dopravu či vstupenky – ale za priority nepovažuje. S vracením DPH na původní úroveň (10 % jako v roce 2011), jak ČSSD uvádí i ve svých materiálech, to nebude tak horké. Nyní uvádí, že by to udělala, „jakmile to rozpočtová situace dovolí“.

Firmy ať platí víc

Oproti návrhům TOP 09 by strana nicméně zvyšovala daně firmám (z 19 na 20 %) a pro větší firmy by zavedla dokonce druhou sazbu daně 30 %. Naopak vítá druhou sazbu daně pro bohaté lidi s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně, šla by dokonce až na 38 % (TOP 09: 31 %). Souhlasí také s vyšším zdaněním živnostníků – snížila by paušály a dovolila je používat jen těm s tržbami do milionu korun ročně.

Přidat důchodcům

Důchody by v žádném případě nezmrazovala. Recept na to, jak zabránit prohlubování letos očekávaného rekordního schodku na důchodovém účtu, strana neuvedla. Jeden z mála bodů, na kterém se opozice shodne s vládou, jsou úspory ve státní správě. ČSSD mluví také o začlenění státních fondů pod ministerstva či o snížení počtu příspěvkových organizací. Že by skutečná úspora nutně musela znamenat také propouštění či snižování platů, už nahlas neuvádí.

Šance: 10 % Ze svého programu prosadí jen to, v čem se shodují s koalicí. Jejich samotné návrhy jsou navíc nekonkrétní, vyžadovaly by neúnosně zvedat daně.

Věci veřejné

Nedopustíme, aby na potraviny nebyla snížená sazba DPH. (Michal Babák)

Výjimka pro potraviny

Věci veřejné se rozhodly podobně jako před rokem, vymezily se proti zvyšování DPH na potraviny. Rozhodně prý nedopustí, aby se daň sjednotila na jedné, vyšší sazbě, chtějí zachovat sníženou sazbu DPH na poživatiny. Jestli to bude 14, nebo 15 procent a základní sazba 20, nebo 21 procent, o tom jsou ochotny jednat. Dá se odhadovat, že postoj VV k DPH bude pro dohodu celé koalice klíčový.

Vlastní nápady

VV se vymezují také proti zrušení porodného, zavedení uhlíkové daně nebo daně na tiché víno. Naopak kvitují snížení výdajových paušálů u živnostníků, zavedení druhého pásma daně z příjmu pro bohaté. Věci veřejné přihodily i několik vlastních nápadů. Daňovou amnestií by dostaly podle svých odhadů do rozpočtu nových 5 až 10 miliard, na omezení podvodů na dani z pohonných hmot rovněž zhruba deset miliard. A znovu volají po přísnějším zdanění loterií.

Sloučit ministerstva

Věci veřejné nedopustí ani snížení důchodů. „Důchody se musí i nadále zvyšovat minimálně o inflaci,“ uvedl poslanec VV Michal Babák. Nevyloučil však, že by se penze přece jen navyšovaly pomaleji než dnes. Stejně jako ODS a TOP 09 vidí VV možnosti úspor ve státní správě. Podpoří slučování některých ministerstev. Boj s plýtváním určitě nepůjde nijak rychle, protože ještě ani není popsaný. Analýzu „černých děr“ bude mít ministerstvo vnitra hotovou nejdříve za dva roky.

Šance: 30 % Snaží se jen odlišit od koaličních partnerů, v zásadě nejsou dramaticky proti. Budou ale jazýčkem na vahách ve věci zvýšení DPH.

Tereza Strnadová, Jitka Vlková

Mladá fronta DNES, 29. 2. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme