Chalánková: Vláda si jen kupuje voliče

11. 6. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslankyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

Moderátorka:

Vítám tu Jitku Chalánkovou, předsedkyni poslaneckého klubu a členku Výboru pro sociální politiku za TOP 09, už se uslyšíme lépe, dobré odpoledne.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09    

Dobrý den přeji.

Moderátorka:

Zaznělo z úst místopředsedy Rady seniorů České republiky, že chtějí návrat před změny zavedené pravicovými vládami, tedy i vládou, na které se podílela  TOP 09. Připouštíte, že možná jste na důchody sáhli víc, než bylo nutné?

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Já bych prvně chtěla okomentovat situaci nebo rozhodnutí dnešní vlády.

Moderátorka:

K tomu se určitě dostaneme.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Ano.

Moderátorka:

Jestli byste nejdříve reagovala na ta slova pana Taraby.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Určitě můžu. Protože ta opatření, která zavedla Nečasova vláda, byla z důvodu krize. Bylo nutné přiškrtit výdaje státního rozpočtu. A proto bylo stanoveno, že valorizace důchodů bude pouze o jednu třetinu růstu mezd a jednu třetinu valorizace. Ta vláda po nás potom zvýšila tuto možnost o celou inflaci a třetinu růstu mezd. To nám ale ukazuje, že dnes by došlo k valorizaci asi jen o 0,8 %, což není dostatečně populární a populistické pro současnou vládu.

Moderátorka:

A tne argument, který taky zmiňoval pan Taraba, to znamená, že to, co se ušetřilo z rozpočtu na výplatách důchodů stejně nakonec stát by musel zaplatit například v příspěvcích na sociální nouzi?

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

To tak úplně pravda není, protože to jsou úplně jiné systémy. V těch jiných systémech, v dávkách hmotné nouze, v doplatcích na bydlení, se dá pracovat zase úplně jinak, ty se dají nastavit úplně jinak. A to je úkol, který souvisí se zákonem o sociálním bydlení, s řádnou kontrolou vyplácených příspěvků na bydlení, doplatků na bydlení a podobně. To je jiný systém. To spolu nijak nesouvisí.

Moderátorka:

Dobře. Když se tedy dostaneme k tomu avizovanému plánu vlády, to znamená jednorázový příspěvek v prosinci šest set korun, náklady do rozpočtu zhruba 1,7 miliardy korun. Jak hodnotíte tento plán vlády?

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Především bych chtěla říci, že, jak už jsme říkala předtím, pokud by mělo podle zákona dojít k navýšení pouze o 0,8 %, bylo by to asi nedostatečně populární pro tuto vládu, která tímto krokem, tímto rozhodnutím přidat šest set korun všem důchodcům, si v podstatě důchodce, a já jim přeji co nejlepší příjmy, ale v podstatě si voliče kupuje. Bez ohledu na budoucnost. Po nás potopa. To je skutečně jenom kupování si voličských hlasů pro budoucí volby. Nic jiného v tom nevidím.

Moderátorka:

A přesto, ekonomika roste, to znamená, že TOP 09, pokud by byla u vlády, tak by nechala důchody na původní výši? Nebo jak by postupovala?

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Pokud by TOP 09 byla v současné době ve vládě, tak jednak by zohlednila tento růst ekonomiky v podstatně nižším schodku státního rozpočtu. To je jedna věc. To by byl dramaticky nižší schodek. Zákonem stanovená možnost valorizace je v podstatě vyhovující. Jak vidíte, 0,8 % už nebyl takový nápor na státní rozpočet. Ale především je nutné se bavit o důchodových systémech a jejich reformě. Protože stávající systém, kdy se opět vracíme pouze k tomu průběžnému pilíři, takzvanému prvnímu pilíři, je pro budoucnost neudržitelný z různých důvodů. Ať už rozpočtových, kvůli demografické křivce a zároveň filosoficky také nemotivuje lidi mít děti. Je to velmi špatný systém.

Moderátorka:

Jak by tedy podle vás měla vypadat valorizace důchodů v příštích letech? Stačilo by tedy to zákonné opatření, o kterém jste již mluvila? Nebo jaká by byla ta idea?

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Ano, určitě bych se bavila jenom o těch zákonných opatřeních. Co bych vzala v úvahu, o tom by šlo diskutovat. Já jsem členkou podvýboru pro důchodovou reformu a členkou celé té velké důchodové komise na ministerstvu práce a sociálních věcí. Mohl by se hodnotit spotřební koš. Pokud se liší spotřební koš důchodců například od lidí středního věku nebo rodin s dětmi, což je další skupina obyvatel, která velmi zasluhuje pozornosti. Tam je možné přehodnotit vlastně vypočítání toho spotřebního koše, který by ukazoval míru inflace.

Moderátorka:

Když už zmiňujete svoje členství v důchodové komisi. Do jaké míry koresponduje toto opatření s tím, na čem komise pracuje a k čemu se třeba chýlí?

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Absolutně nijak. Protože to je opatření, které skutečně spadlo bez jakéhokoliv systémového pohledu. Chtěla bych říci znovu, co jsem již řekla, že se jedná o čistě populistický krok populistické vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která si tímto kupuje voličské hlasy pro budoucí volby.

Moderátorka:

Což by TOP 09, jak jste o tom mluvila, určitě důchodcům takovým způsobem tuto částku nepřidala.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Určitě ne. Je potřeba se bavit v rámci celé mezigenerační solidarity a skutečně se bavit o reformě penzijního systému, která musí být zásadní. A bohužel i to málo, které se podařilo prosadit, kterážto důchodová reforma byla dobrovolná, tak i to málo bylo zrušeno a ničím novým nebylo nahrazeno. Úplně pomíjím dobrovolné připojištění, to je úplně jiná věc. Tam se můžeme bavit, ale to není reformní záležitost.

Moderátorka:

Jitka Chalánková, členka poslaneckého klubu TOP 09 a taky členka výboru pro sociální politiku. Já vám děkuji za rozhovor a přeji hezký den.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Také děkuji, na shledanou.  

zdroj: ČT 24,  10. 6. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme