Chalánková: S životem dětí se nesmí hazardovat

25. 8. 2017

Odmítám návrhy na automatický a vpravdě totalitní zákaz umisťování malých dětí do dětských center. Tyto návrhy by v předložené podobě a při přetrvávajícím nedostatku dlouhodobých pěstounů byly hazardem se životy mnoha dětí. Zrušení zařízení pro nejmenší děti by ohrozilo zejména děti vážně nemocné a děti, u kterých umístění v pěstounské péči na přechodnou dobu není s ohledem na jejich další osud odborníky doporučeno, nebo sourozenecké skupiny. Hledejme pro děti stabilitu, ne experimenty. Není také jasné, co by bylo s dětmi, které jsou do takového zařízení umísťovány jen dočasně se souhlasem rodičů (například kvůli potřebě vyřešit si bydlení nebo nějakou nenadálou událost).

TOP 09 dlouhodobě podporuje dlouhodobé pěstouny, kteří na rozdíl od pěstounů přechodných vytvářejí dětem trvalé zázemí. V poslanecké sněmovně jsem proto v tomto volebním období prosadila zvýšení odměn pěstounským rodinám. Trváme ale na tom, aby byly zachovány všechny typy péče o ohrožené děti. Jen tak bude možné pomáhat každému konkrétnímu dítěti podle jeho potřeb.

Je pochopitelné, že organizace bohatě dotované z domova i ze zahraničí a tzv. rady vlády personálně propojené s ministerstvem projevují s aktuálním rozhodnutím vlády nespokojenost. Nedaří se jim zřejmě plnit zadání projektů. Ale od ministerstva očekávám koncepční práci. V systému ochrany dětí nesmí vítězit peníze nad zájmy dětí a zdravý rozum nad aktivismem a účelovou propagandou.

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

V Praze 25. srpna 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme