Chalánková: Problém vidím v půjčkách na spotřební věci

Rozhovor s poslankyní Jitkou Chalánkovou

11. 7. 2011

Problematika stoupajícího zadlužení domácností se velmi rychle stává aktuálním a ožehavým tématem i u nás. O dluzích a jevech spojených s nimi přšla diskutovat lékařka a poslankyně Jitka Chalánková, která byla hostem pravidelného pořadu Dobrá rada Českého rozhlasu Olomouc.

Jako náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje (2004-2008) a také teď jako poslankyně se zabývá oblastí sociálních věcí, především prevencí sociálně vyloučených skupin lidí.  S tím úzce souvisí problémy se zadlužením domácností a neschopností platit tyto dluhy. Zadlužení domácností u nás jen za tento rok stouplo o dalších 68 miliard korun a v současnosti atakuje astronomickou hranici jednoho bilionu korun.

Chalánková vidí největší problém v úvěrech a půjčkách na spotřební věci. „Musíme rozlišovat spotřebitelské úvěry a například hypotéky, ty nejsou ani u nás ani na západ od nás brány jako klasické zadlužení se, ale investice do pořízení bydlení,“ vysvětluje rozdílné typy zadlužení Chalánková, která je v současnosti místopředsedkyní parlamentního Výboru pro sociální politiku. „Rodiny, které se zadluží za věci krátkodobé spotřeby a nemají posléze na placení základních potřeb rodiny, se ve většině případů uchýlí k půjčce. Je to však jen takové vytloukání klínu klínem a končí půjčkami bez záruk u společností na hranici nebo i za hranicí zákona,“ uvádí poslankyně. Do problematiky zadluženosti rodin, se podle Jitky Chalánkové, silně promítla také ekonomická krize. Řada rodin doplatila na nečekanou ztrátu zaměstnání některého z členů domácnosti.

Snahou Výboru pro sociální politiku je nyní změna legislativy v této oblasti. „ Nemělo by a nesmí docházet například k exekucím majetku kvůli stokorunovému dluhu, nebo k exekucím dávek hmotné nouze i jiných sociálních dávek. Návrh po úpravě v sociálním výboru předkládáme nyní do Sněmovny“, říká poslankyně Jitka Chalánková na otázku jaké konkrétní kroky se nyní chystají.

Dita Mandová Vojnarová

Český Rozhlas Olomouc, 11. 7. 2011, Pořad: Dobrá rada