Chalánková: Návrh zákona zabrání možnému incestu při umělém oplodnění

22. 12. 2014

(editovaný přepis rozhovoru)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Podle posledních statistik, a ty jsou z předloňska, se v Česku narodilo skoro 110 tisíc dětí. Plánovaně doma je na svět přivedlo asi 500 žen. Čísla taky ukazují, že až čtvrtina párů je v současnosti v tuzemsku neplodných a zatímco v roce 2008 podstoupily dohromady přes 17 tisíc léčebných cyklů, loni už to bylo bezmála 26 tisíc. Díky asistované reprodukci se ročně rodí zhruba 5 tisíc dětí. Podmínky pro umělé oplodnění by se ale měly zpřísnit v případech, kdy dárce zárodečných buněk zůstává v anonymitě. Navrhuje to 6 poslanců napříč politickým spektrem s argumentem, že se tak zabrání možnému incestu.

Lea SUROVCOVÁ, redaktorka

Vladimíra JUNKOVÁ, redaktorka

Při anonymním dárcovství se nedá vyloučit, že biologický otec bude příbuzným oplodněné ženy. Připouští to i současný zákon. Už při početí tak může dojít k incestu.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně, předkladatelka návrhu /TOP 09/

Vzhledem k tomu, že na těch klinikách mohou dárci darovat tento materiál a mohou ho darovat v neomezeném množství, možnost incestu není vyloučena.

Lea SUROVCOVÁ, redaktorka

Vladimíra JUNKOVÁ, redaktorka

Navíc u dětí z umělého oplodnění, které dostaly sperma od stejného dárce, hrozí, že by se z nich v budoucnu mohli stát manželé a o svém příbuzenském vztahu nebudou vědět.

Pavel VENTRUBA, přednosta, vedoucí Centra asistované reprodukce FN Brno

Ta pravděpodobnost je velice nízká, může se stát, stejně tak jako se stává, že vlastně v současné době se uvádí, že zhruba 6 až 8 % dětí není vlastně biologickými dětmi svých otců.

Marek BENDA, poslanec, předkladatel návrhu /ODS/

První děti vzniklé tady z asistované reprodukce, se teprve teď dožívají dospělého věku, ale je to čím dál tím více a samozřejmě toto riziko stoupá.

Lea SUROVCOVÁ, redaktorka

Vladimíra JUNKOVÁ, redaktorka

Lékaři s prolomením anonymity dárců spermií a vajíček nesouhlasí. Obávají se, že dárce to odradí a české páry začnou jezdit na umělé oplodnění do zahraničí. Takto počaté děti dnes nemají téměř žádnou možnost zjistit, kdo je jejich biologický rodič. I to by chtěla novela změnit. Údaje o biologickém rodiči by se zapisovaly do dodatku knihy narozených. K informacím by mělo přístup pouze dítě. Přitom by ale jeho biologický otec na něj neměl žádné právo.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně, předkladatelka návrhu /TOP 09/

Tato možnost by byla otevřena až po dosažení zletilosti dítěte, anebo v případě léčení život ohrožujících chorob anebo některých zvláštních onemocněních, například genetických onemocnění.

Pavel VENTRUBA, přednosta, vedoucí Centra asistované reprodukce FN Brno

Na jednu stranu je to legitimní požadavek, na druhou stranu je otázka, jestli naše společnost v současné době je na toto nachystána.

Lea SUROVCOVÁ, redaktorka

Vladimíra JUNKOVÁ, redaktorka

Předkladatelé dál navrhují, aby anonymní dárce mohl poskytnout zárodečné buňky jen jedné klinice. Využít by je mohl k vytvoření nejvíce 8 lidských embryí. Návrh novely by měl v lednu dorazit na vládu, pak by měl jít do prvního čtení ve sněmovně. Vladimíra Junková a Lea Surovcová, Česká televize.

ČT 1, 20. 12. 2014,  Události v 19:00

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme