Chalánková: Barnevernet na spoustu otázek vůbec neodpověděl

21. 1. 2015

(debata na ČRo Radiožurnál, které se účastnila poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková)

Vladimír KROC, moderátor

Norské úřady ani dnes nerozhodly o dalším osudu českých bratrů Davida a Denise a Michalákových, kteří nadále zůstávají v pěstounské péči poté, co je před časem norská sociální péče odebrala matce, údajně z vážných důvod v zájmu jejich zdraví. Norové nevylučují, že svěří děti k adopci. Po dnešním jednání matky a jejího právníka s norskou stranou se zatím zpřísnila pravidla, za kterých je smí Eva Michaláková vidět. Dvouhodinové setkání dvakrát ročně by se mělo zkrátit na 15 minut. Paní Michaláková ale, jak řekla Radiožurnálu, boj o své syny nevzdává.

Eva MICHALÁKOVÁ

Já jsem děti nezneužila. A já si nemyslím, že bych byla špatná matka. Já jsem jediný prohřešek proti norským zákonům udělala ten, že jsem syny plácala po zadku, když neposlouchali, a to dělá většina českých rodičů, a to si nemyslím, že je důvod pro to, abych nemohla být matkou svým dětem.

Vladimír KROC, moderátor

Potud Eva Michaláková. Krátce před odletem z Osla jsem oslovil poslankyni TOP 09 Jitku Chalánkovou, která spolu s právníkem Pavlem Hasenkopfem matku na jednání v Norsku doprovodila. Zeptal jsem se jí, jestli norská strana vycházela v těch nových podmínkách pro schůzky matky s dětmi v první řadě z toho, co si přáli její synové.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Oni to takto tlumočili. Takže my musíme brát také na zřetel to, že jsou tlumočeni prostřednictvím úředníků a nikdo to neslyšel z úst těch dětí. Ale matka byla ochotna toto akceptovat s tím, že starší chlapec si přál schůzku pouze 15 minut s tím, že tam budou pěstounští rodiče někde poblíž. A ten mladší, ten si zase přeje schůzku současně s tím starším. Matka na to přistoupila, aby tedy to jednání bylo konstruktivní, aby projevila dobrou vůli, protože děti jsou jí nadevše.

Vladimír KROC, moderátor

Ano, rozumím, ale v jakém duchu ...

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Ano.

Vladimír KROC, moderátor

... se ty vaše rozhovory v Norsku nesly, jak k nim přistoupila druhá strana?

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

To jednání pro mě bylo velice zajímavé a poučené, protože já jsem tam byla jako důvěrník, protože matka má ke mně plnou důvěru, tak jsem poprvé viděla, jak Barnevernet funguje, jak Barnevernet jedná. A opravdu na spoustu otázku, které jsme my jako naše česká strana na ně měli, tak neodpovídali vůbec. Například, v čem tedy oni zadávají nedostatečnou schopnost matky pečovat o děti, když je bude žádat do své péče, tak to vůbec neuměli žádným způsobem zdůvodnit, naopak, že se budou zajímat kompletněji o zdravotní stav, o jejího přítele a tak dál, prostě ten systém tam funguje úplně jinak, než v České republice, tam skutečně děti patří státu a oni určují, jestli vlastní rodiče mají na děti právo a nárok nebo ne.

Vladimír KROC, moderátor

A vy jste se snažili prosadit něco v tuto chvíli?

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Tak každopádně jsme je upozornili, že matka žádá o vrácení dětí zpět do své péče, to poběží klasicky tou soudní cestou, prostřednictvím norské advokátky je podána už žádost. To poběží po všech těch stupních tak, jak už to jednou maminka všechno absolvovala a konečná byla v roce 2013, v květnu 2013. Takže to určitě, na to jsme upozornili. A pak bylo hrozně důležité, že jsme s maminkou byli, protože norské úřady jednak žádají o to, aby matka nechala vystavit dětem české pasy, což jsme odmítli, což matka odmítla, protože české pasy jsou majetkem českého státu a není možné je vydávat cizím státním příslušníkům, tedy Norům. A pak zavedli řeč také na tu plánovanou adopci dětí, ta řeč nebyla ukončena, ale z toho způsobu jednání si myslím, že ten zájem tady určitě ze strany Norska je. A neustále je potřeba si uvědomit, že se jedná o české státní občany a že je chtějí adoptovat Noři.

Vladimír KROC, moderátor

Čili dá se říci, že po té dnešní schůzce jsou ti chlapci blíž k adopci v Norsku?

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Určitě se to nedá vyloučit, ale zůstává ta situace taková patová, ale zejména ti pracovníci toho Barnevernetu, ani jejich právník nebyl schopen odpovědět na otázky našich právníků, takže takové jednání bylo neprofesionální.

Vladimír KROC, moderátor

A jak si ale vysvětlujete, proč jsou norské úřady takto neústupné?

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Vzhledem k tomu, že takových případů je více a absolvovala jsem také konferenci, která se tímto zabývala, tak se domnívám, že se jedná o systém, kdy na základě hesla, že zájem dítěte je nade vším, funguje velmi dobře promyšlený byznys pěstounské péče.

Vladimír KROC, moderátor

Dá se to brát tak, že vlastně ta vaše mise skončila vlastně do určité míry nezdarem?

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

To si myslím, že určitě ne, protože vzhledem k tomu, že určitě plánovali, že půjdou směrem k adopci, tak o tom ta řeč nějaká nebyla a vůbec to tak neberu, protože jednak matka podle mě byla ráda, že tam s ní jsme, protože byla velmi dobře připravená, byla opravdu klidná, argumentovala klidně, takže si velice pochvaluje, že jsme tam s ní byli, jak pan Hasenkopf, tak já.

zdroj: ČRo Radiožurnál, 20. 1. 2015, Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme