Blažek: Prioritou programu je transparentní hospodaření

Komentář předsedy TOP 09 na Vysočině Jiřího Blažka

Zásadní prioritou našeho programu je transparentní hospodaření celého kraje, jeho příspěvkových organizací včetně krajského úřadu. K tomu jsou zpracované postupy pro jednotlivé oblasti hospodaření, včetně zveřejňování platů uvolněných funkcionářů a nejvýše postavených úředníků.

10. 10. 2012

V principu jde o to, aby veškeré nakládání s veřejnými prostředky bylo pod jasnou veřejnou kontrolou, aby u každé zakázky byl zveřejněn její rodokmen, tedy od záměru až po ukončení akce, včetně finančního vypořádání.

Vlastní rozpočet kraje musí být snadno přístupný pro každého občana ve webové aplikaci, musí být jednoduchý a srozumitelný. Dnes se v rozpočtu nevyzná z veřejnosti nikdo, protože není veřejně dostupný v celistvé podobě.

Toto je cesta, jak ušetřit prostředky kraje, které se následně efektivně využijí pro dobudování infrastruktury v oblastech postižených vysokou nezaměstnaností, pro lepší zajištění dopravní obslužnosti. Bez tohoto základního kroku, transparentního hospodaření nemůžeme řešit v budoucnu základní problémy našeho kraje. 

(pch)

Právo, 10. 10. 2012, rubrika: Jižní Morava - Vysočina, str. 15

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme