Babiš je bezpečnostní riziko, míní Pekarová Adamová

14. 3. 2024

Bezpečnostní hrozby pro Česko jsou jediným bodem návrhu programu nadcházející mimořádné schůze poslanců. Na úterní odpoledne ji z podnětu koaličních zákonodárců svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. V Událostech, komentářích sdělila, že bezpečnostním rizikem je i šéf opozičního ANO Andrej Babiš.

Na mimořádné schůzi chtějí poslanci řešit mimo jiné Babiše, jenž čelí kritice kvůli e-mailu, ve kterém žádá soukromé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

Pekarová Adamová si myslí, že Babiš je pro Česko bezpečnostním rizikem. „Mrzí mě to, že to musím říct, ale je,“ sdělila s tím, že rétorika ANO se velmi radikalizuje a hnutí někdy i sdílí informace na úrovni poplašné zprávy – v tomto kontextu zmínila video Babiše s kohoutem o ukrajinském obilí.

Uniklý e-mail je podle ní „pomyslnou poslední kapkou“, protože podobné metody jsou za hranou. Každý si prý tvoří „portfolio“, ale na úrovni postojů a argumentů, nikoliv na úrovni soukromí, zázemí a informací o nejbližších. „Časy plynou, ale metody zůstávají zrovna u Andreje Babiše stejné. To by nemělo být v dnešní době přijatelné,“ je přesvědčena předsedkyně sněmovny.

Cílem mimořádné schůze je pojmenovat hrozby, přičemž tou největší je podle ní Rusko. „Někdo, kdo říká, že Ukrajině už nemáme pomáhat, že vlastně má kapitulovat, protože co jiného by to znamenalo, tak ten chce napomoci agresorovi, což je Rusko, a tím pádem mu otevřít cestu k nám,“ domnívá se Pekarová Adamová s tím, že jde o bezpečnostní riziko.

V souvislosti s mimořádnou schůzí zmínila údajné útoky na armádu či náčelníka generálního štábu Karla Řehku. „Navrhneme usnesení, kde budeme chtít ukázat, na jaké straně my stojíme v rámci konfliktu na Ukrajině. Budeme zvědaví, jak bude hlasovat opozice,“ předesílá předsedkyně sněmovny. Představitelé ANO podle ní říkají „podporujme Ukrajinu“, ale pak dodávají „už neposílejme zbraně“. Vytváří se prý dojem, že jednat o míru nechce Ukrajina, ve skutečnosti je to ale naopak.

Celý rozhovor si můžete pustit zde.

Události, komentáře, 13. 3. 2024

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme