Ameriku boj za svobodu nikdy neunaví, řekla Pelosiová Pekarové

Washington zažil „havlovský“ den. Muzeum obětí komunismu otevřelo výstavu. Jméno prvního českého prezidenta stále funguje jako kouzelné slovo i v americkém Kongresu.

25. 5. 2023

„Lidé mi tu někdy říkají máma,“ vysvětlila Nancy Pelosiová debatu s procházejícím dělníkem, který svým hlasitým pozdravem neváhal narušit začínající tiskovou konferenci s českou šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Těžká váha americké a světové politiky a historicky první žena coby šéfka Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu se takřka mateřsky chovala i k české návstěvě - vřelým chováním, věnovanou víc než půlhodinou i tím, jak „neposlechla“ svého mluvčího, který už chtěl utnout otázky českých novinářů.

„Když tu každý den procházím, pociťuji hlubokou úctu,“ řekla Pelosiová před bustou prvního českého prezidenta Václava Havla. Jak známo, Havel patří k hrstce cizinců, kterému se dostalo této pocty. Na Capitol Hillu, v srdci americké demokracie, „trůní“ naproti britskému premiérovi Winstonu Churchillovi.

Pelosiovou a Pekarovou Adamovou pojí nejen tituly parlamentních šéfek, ale i cesty na Tchaj-wan - ostře sledovaný ostrov v Jihočínském moři, jehož emancipační snahy podporují USA, ale dráždí komunistickou Čínu, která jej vnímá jako vzbouřené teritorium.

Rozbouřený Washington

Návštěva Pekarové Adamové v USA a velmi osobní setkání s politickou celebritou Pelosiovou ukazuje, jak důležitá je česká podpora Tchaj-wanu pro transatlantickou vazbu, která je - zejména bezpečnostně - zásadní zase pro Česko. Zkrátka, ve Washingtonu otevírá dveře.

„V souvislosti s vaší zkušeností a polohou víte, co to znamená žít pod autokratickým režimem. Chápete, že ve válce na Ukrajině se nebojuje jen za ukrajinskou demokracii, ale za demokracii všech ostatních. Ať už jde o Ukrajinu nebo Tchaj-wan,“ řekla Pelosiová.

Ta patří k nejvýraznějším americkým politikům. Sněmovně reprezentantů šéfovala v době prezidentství Donalda Trumpa. V roce 2020 třeba roztrhala papír s Trumpovým výročním projevem o stavu Unie - podle ní byl plný lží. Sněmovně šéfovala i v době útoku na budovu Kongresu ze strany příznivců Trumpa.

Pekarová Adamová přijela do rozbouřeného Washingtonu, kde vede republikánská opozice taktickou partii s administrativou prezidenta Joea Bidena o dluhový strop. Vedle Pelosiové se potkala i se současným předsedou Sněmovny, opozičním republikánem Kevinem McCarthym a dalšími představiteli ze širšího vedení Kongresu.

Zbraně i pro Tchaj-wan

Téma úspor zasahuje i debaty o dodávkách zbraní Ukrajině - zda mají být stejně mohutné a zda nemohou ohrožovat právě zbrojní pomoc Tchaj-wanu - momentálně na odstrašení Pekingu. Dá se čekat, že téma bude rezonovat i v rozbíhající se prezidentské kampani. Prezidentské volby čekají USA v příštím roce.

„Budeme Ukrajinu podporovat, Ukrajinci úžasně brání svou zemi. Výzvou ale je, že nevyrábíme dost zbraní a také musíme naše zdroje rozdělovat i na Tchaj-wan,“ řekl například Seznam Zprávám republikánský kongresman Don Bacon.

Čína je globálním soupeřem USA. A vedle hodnot jde na Tchaj-wanu i o ekonomické zájmy - zejména kvůli významné výrobě čipů na ostrově.

Čeští politici si musí trochu dávat v USA pozor, aby téma Tchaj-wanu nezastínilo pro Česko akutnější hrozbu - tu ruskou už krvavě zhmotněnou na ukrajinském bojišti. Zdůrazňují, že situace na Ukrajině a  Tchaj-wanu jsou provázané. „Podpora Ukrajiny je důležitá i proto, abychom ukázali, že stojíme za mezinárodním právem, jak jsme jej znali doposud, že neskončilo s ruskou invazí a neakceptujeme jeho přeformátování. To samozřejmě Čína velmi bedlivě sleduje,“ vysvětluje Pekarová Adamová.

Pelosiová na jednání s Čechy řekla, že „Amerika se nikdy neunaví z boje za svobodu“ - i když válka na Ukrajině trvá už déle než rok. „Budeme s Ukrajinou až do vítězství,“ řekla. Jak si vítězství představit, ale nechala na Pekarové Adamové. „Do té doby než na ukrajinském území nebude žádný ruský voják,“ řekla česká politička.

Před jednáním na Capitol Hillu Pekarová Adamová otevřela výstavu o Václavu Havlovi s názvem Od disidenta k prezidentovi v Muzeu obětí komunismu. V srdci Washingtonu jsou k vidění osobní věci - například originální rukopis jedné z Havlových her či plechovka, v níž se ve Švédsku vybíraly peníze na podporu Charty 77.

zdroj: seznamzpravy.cz, 25.5.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme