Adamová: Vytvoření nové trafiky pro pana Prymulu budí mnoho otázek

21. 5. 2020

(editovaný rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pojďme začít tedy tématem Roman Prymula. Jak vnímáte ten jeho odchod/ne odchod ze státních služeb a to, že vlastně pro něj bude vytvořena zcela nová funkce? Já jenom připomínám, že už kdysi za nebožtíka ministra pana Stráského, je to už téměř čtvrt století, byla vytvořena funkce tajemníka ministerstva, kterou tehdy zastával Miroslav Macek. Tak člověka napadá, jestli tohle nebude něco podobného, byť na Úřadu vlády, jakýsi supraministr zdravotnictví nad ministrem zdravotnictví. Paní Pekarová Adamová?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Ukazuje se, že pro pana Babiše má pan Prymula velkou cenu, protože byl ochoten mu tvořit novou trafiku, ačkoliv hnutí ANO se vůči trafikám zásadně vymezovalo. On v posledních několika týdnech sloužil jako takový lakmusový papírek vládních výroků. Vždy přišel s tou nejdrsnější variantou, pak mohl za den až dva přijít pan premiér s tím, že je vlastně měkčí a že si dokáže představit ty věci neřešit tak radikálně. Neposouval termíny do takové budoucnosti jako právě pan Prymula. Posloužil určitě dobře. A pan Babiš si ho natolik váží, že máme unikátní situaci, že se zdravotnictví budou věnovat dva lidé ve vládě. Máme už i situaci, že se dvěma ministerstvům věnuje jeden ministr a teď máme novou trafiku. Ale myslím si, že je zásadní ta informace, která také zazněla, totiž, že pan Prymula nebyl schopen získat bezpečnostní prověrku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Ale jak Vy tedy vnímáte ten důvod, že ji zatím pan Prymula nedostal? Protože těch spekulací ohledně jeho bývalého působení ještě v Hradci Králové ve vztahu k té prověrce už jsme slyšeli dost.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Je tam celá řada důvodů a spekulací, které se nabízejí. Nedostat více než po roce prověrku, už samo o sobě říká, že asi příliš velká šance na to, že by ji nakonec získal, opravdu neexistuje. A to, jak se to snaží sám nějakým způsobem vysvětlovat popularitou, je až směšné. Ale pokud ta funkce bude zřízena proto, aby řídil například výzkum v oblasti tedy nové vakcíny, na kterou si Česká republika troufá, byť mnozí experti říkají, že to je troufalost opravdu velká a sousto příliš veliké, tak je to jenom marketing ze strany hnutí ANO, v kterém má pan Prymula dále pokračovat, protože opravdu jsou to nemalé prostředky, které půjdou zřejmě na úplně slepou cestu, která nemá šanci na velký úspěch. Nabízí se, že člověk, který není schopen dostát těmto požadavkům, jako je získání prověrky, který má velmi blízko k Hradu, k panu prezidentovi a jeho okolí, tak potřeboval být někde důstojně uklizen.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Promiňte paní předsedkyně, na druhou stranu, ale jak souvisí prověrka s tím, jestli pan Prymula by byl schopen třeba šéfovat nějakému týmu, který hledá vakcínu? Jenom připomínám, že je skutečně profesorem mimo jiné lékařské hygieny, ale také epidemiologie, čili je to nepochybně nezpochybnitelný odborník.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

To sice on sám je, ale ten tým, který by vedl a který by měl tedy vynalézt vakcínu u nás, tak byl zpochybněn samotnými odborníky, kteří říkají zcela jasně, že v tomhle se máme připojit k dalším zemím a ne jít samostatnou cestou. Neinvestovat zbytečně peníze, kterých je strašně málo, aby ten výzkum mohl být úspěšný, takže je to spíše marketingový nástroj.            

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Ošetřovné – nárok na ošetřovné budou mít i nadále i rodiče, kteří neposlali kvůli zdraví nebo kvůli jiným omezením své děti do otevíraných škol a školek. Tohle dnes schválila horní parlamentní komora. Je to konec zmatků a nejasností? Nebude potřeba nějak výrazně prokazovat ty důvody? Nebude tam třeba obava z toho, že to někdo bude malinko obcházet? Paní Pekarová Adamová, jak to vnímáte?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Bylo to nutné opravdu schválit. Ty zmatky, které jsou s nástupem dětí do škol spojené, a také ty požadavky, které jsou pochopitelné a které nechci kritizovat, ale které se dají v některých školách jen velmi těžko splnit tak, aby se mohly vrátit skutečně všechny děti, toto všechno bylo nutné vyřešit. Já jsem ráda, že prošel pozměňovací návrh původně předložený ve Sněmovně a i my jsme ho podpořili, tak, aby pro rodiče byla jistota. Pokud budou mít důvody a to ať na straně školy, z hlediska kapacity nebo organizace, nebo důvody zdravotní, mají třeba člena rodiny, který patří do rizikové skupiny, nebudou děti do školy posílat a rodiče nepřijdou o ošetřovné a nepropadnou se do ještě větších problémů. Myslím si, že to bylo namístě. Požadavky jsou velmi volné, i když samozřejmě také chápu zaměstnavatele, kteří už na své zaměstnance čekají a kteří samozřejmě jsou nespokojeni s tím, že ještě další měsíc se jejich zaměstnanec nevrátí do práce.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme