Adamová: Reformu penzí potřebujeme

21. 7. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Michal KUBAL, moderátor

Senát schválil zvýšení nemocenské při dlouhodobé pracovní neschopnosti. Dávka by měla po 30 dnech nemoci vzrůst ze 60 na 66 % vyměřovacího základu a při nemoci trvající déle než 2 měsíce ještě víc. Jde o kompromis mezi tím, co navrhovalo ministerstvo, a přáním odborům. Ty požadovaly hned od druhého měsíce dát nemocným 78 %. Paní místopředsedkyně, proti navyšování mandatorních výdajů obecně bojujete. S tímto konkrétním ale souhlasíte, proč? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Je to dávka, která je velmi složitě zneužitelná. Pokud se jedná o dávku, která lidem pomůže při jejich dlouhodobé nemoci, tak jsme souhlasili i s tímto mandatorním výdajem. Vracím se pouze před dobu, kdy byla velká krize a tehdy jsme museli udělat škrty, které byly v té době nutné.

Michal KUBAL, moderátor

Další úpravy, které navrhují třeba odbory, proplácení prvních tří dnů nemocenské, zneužitelné jsou, a proto jste proti tomu? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Určitě. Tyto tři dny je nutná spoluúčast každého, kdo onemocní. Je to jako u každého jiného pojištění. Pokud máte pojištění, třeba povinné ručení na auto, tak tam taky určitá spoluúčast je. V tom případě je to něco obdobného. Hlavně je to velmi snadno zneužitelné, takže v tomto případě určitě souhlasit s karenční dobou, respektive s jejím zrušením, nemůžeme 

Michal KUBAL, moderátor

Vláda zveřejnila analýzu, co dál s důchody. Zkoumala zkušenosti států od Jižní Ameriky až po Evropu. Česku doporučuje inspirovat se Švédskem. Podle analýzy, kterou připravili ekonomové blízcí premiérovi Sobotkovi, je současný systém udržitelný a zásadní reforma není třeba. Dokument dále oceňuje současnou vládu za zrušení druhého důchodového pilíře a nabídku na přechod do třetího pilíře. Chválí i pravidelné zvyšování penzí a zastropování věku odchodu do důchodu. V dalších bodech autoři analýzy doporučují, aby příští kabinety pracovaly na zatraktivnění třetího pilíře, třeba zvýšením daňových úlev pro zaměstnavatele. Navrhují i revizi současného systému a oddělení výplat starobních důchodů od jiných typů penzí a výdajů. Doporučují taky hledat víc zdrojů financování penzijního systému i rostoucích nároků na sociální péči o seniory. Paní poslankyně, vládní analýza říká, že zrušení druhého pilíře byla správná věc a reforma celého systému není potřeba. Souhlasíte s tím?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Nesouhlasím. Vládní analýza samozřejmě vyhovuje pohledu vlády, tedy zejména levicové ČSSD. Ta tvrdí, že s demografickým vývojem nemáme žádný problém a že je první pilíř dlouhodobě udržitelný. Skuteční objektivní experti, kteří se neřídí přáními vlády, jako je třeba i Světové ekonomické fórum, dlouhodobě varují před tím, že státy, jako je Česká republika, nereformují důchodový systém. Dnes je v populaci zhruba pětina důchodců a už v roce 2030, tedy za 13 let, to bude čtvrtina. Procento bude postupně růst. To je z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Budoucí důchodci si také za své současné odvody, za to, že pracují, zaslouží mít důchod, který je důstojný. A to bez reformy nepůjde.

Zdroj: Události, ČT1, 20. 7. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme