Adamová: Nesmíme připustit zadlužení další generace

Vláda podpořila zvýšení průměrného měsíčního důchodu. Využije k tomu zvláštní příspěvek, protože automatická valorizace počítá pouze se sedmi stovkami, vláda však podpořila nárůst o 900 korun. Naopak u rodičovského příspěvku jasno není a to ani po jednání koaliční rady. Příspěvek se měl od ledna zvednout na 300 000 korun a diskuse se vede o tom, zda peníze dostanou pouze budoucí rodiče nebo i ti stávající. 

2. 4. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Paní Pekarová Adamová, jak hodnotíte odsunutí rodičovského příspěvku a způsob řešení této situace?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Na tomto příkladu se ukazuje, že vláda nemá jednotnou koncepci toho, co chce a jelikož se koaliční partneři neshodují, není tak schopná prosazovat své priority. Je fér říci, že to byl návrh paní ministryně práce a sociálních věcí, aby se zvyšoval rodičovský příspěvek. Ta však původně navrhla zvyšování o 40 000 korun, pak se začalo hovořit o 80 000 korunách a později se posouval termín. Takto je to velmi zmatečné. Vůči občanům není spravedlivé, přijít s návrhem jako s hotovou věcí, slíbit změnu, například, co se týče zvýšení rodičovského příspěvku, a později se dozvědět, že vláda neví, zda budou na zvýšení rodičovského příspěvku finanční prostředky a od kdy začne platit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Jak by ta rodičovská měla být tedy ideálně vyřešena? Jaký scénář je nejpravděpodobnější a nejbližší koaličnímu kompromisu? 

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/

Já konzistentně prosazuji od podzimu, kdy jsme si udělali důkladnou analýzu na ministerstvu práce a sociálních věcí, variantu, která je sice nejdražší, ale nejspravedlivější. Všechny rodiny s dětmi, s nejmladším dítětem do 4 let by měly dostat rodičovskou 300 000. To si myslím, že je nejvíc férové. Ale zároveň přiznáváme, že se celá situace vyvíjí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Paní Pekarová Adamová, je toto model, který by TOP 09 i ve Vaší osobě podporovala?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

V případě, že by to bylo skutečně tak, že na tento model prostředky jsou a to nejen od příštího roku, ale obecně do dalších let, jelikož je to zvýšení, které se v dalších letech projeví v rozpočtu, budeme tuto změnu vítat. Pokud by byla vláda schopna úspor, aby bylo možné si toto dovolit, samozřejmě bychom nic nenamítali. Bohužel vláda zatím úspory není schopna nacházet. Nesmíme připustit, aby příští generace, kterou nyní podpoříme vyšším rodičovským příspěvkem, byla zadlužená právě kvůli tomu, že nynější vláda nemá finanční prostředky. Je to otázka priorit, a pokud tato vláda dává dárky typu slevy na jízdné a další, tak samozřejmě, že ji s chladnoucí ekonomikou nestačí peníze na další věci, které jsou mnohem potřebnější a které by TOP 09 podpořila mnohem raději.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Vláda se rozhodla o zvýšení průměrného důchodu o 900 korun, ale pomocí jakéhosi zvláštního příspěvku. Jaký máte názor na tento mechanismus navyšování důchodů?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Pokud by to bylo podle valorizačního mechanismu, který je daný zákonem a který by platil za jakékoliv vlády, bylo by to 700 Kč. Vláda si vytyčila jiný cíl a ta cesta, kterou k tomu chce zvolit, je velmi nestandardní. Původně chtěla měnit výpočet důchodů, tedy zvyšovat část, která je solidární a pro všechny stejná, ale na úkor zásluhovosti. Jsme rádi, že od tohoto opouští, ale na druhou stranu je to další jednorázové zvýšení a my bychom chtěli raději vědět, kde bude na důchody brát i v budoucnu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Objevují se diskuse o možné výměně ministrů, aktuálně je skloňované jméno ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Opozice k jejímu odchodu vyzývá kvůli schůzce z minulého týdne, kdy musel zástupce Tchaj-wanu odejít na žádost čínského velvyslance. Řešit to s ministryní chce i ministr zahraniční Tomáš Petříček. Jak Vy vnímáte, že ministr zahraničí z ČSSD si chce něco vysvětlovat s ministryní průmyslu, která je nominovaná hnutím ANO?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já to vnímám tak, že se stala věc, která by opravdu neměla být myslitelná. Pokud byl vykázán diplomat z jednání ze země, se kterou máme velmi dobrý obchodní styk (mnohem větší, než s Čínou mimochodem), tak je to skutečně nepřípustné.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Česká vláda uznává politiku jedné Číny, proč tedy tvrdíte, a nejenom Vy, ale i jiní poslanci opozičních stran, že paní ministryně pochybila?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Jedná se o naprosto standardní věc, abychom jednali se zástupci Tchaj-wanu, se kterými máme obchodní styk, a myslím si, že velmi úspěšný. Je tady celá řada pracovních míst, které tu jsou díky tchaj-wanským firmám a my bychom se měli snažit tyto vztahy budovat, udržovat a nikoliv si je tímto způsobem poškozovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

O odvolání ministryně Novákové se už jednalo delší dobu. Po této aféře by nemělo moc politickou logiku, aby někdo odvolával ministryni Novákovou, nebo se mýlím?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já si myslím, že jste správně řekl, že to není první pochybení, které tady od paní ministryně Novákové vidíme. Myslím si, že o pozitivním působení ministryně Novákové moc neslýcháme, spíše jsou to kauzy. A proto si myslím, že je možné, že pohár trpělivosti přeteče a za minimálně diplomatické faux pas by odvolání bylo na místě.

Zdroj: Události, komentáře, 1.4.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme