Adamová: Dofinancování sociálních služeb má být pro vládu prioritou

Až do večera se protáhla dnešní mimořádná schůze Sněmovny, kterou vyvolala pětice opozičních stran. Důvodem jsou chybějící dvě miliardy korun pro sociální služby. Ministerstva práce a financí o řešení teprve jednají. Poslanci nakonec k výsledku nedospěli, schůzi přerušili na neurčito.

30. 5. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Paní Adamová Pekarová, co tomu říkáte?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je to dohadování jak na nějakém tureckém trhu, a i dnes ve Sněmovně to tak vypadalo, protože se dvě ministryně jedné vlády nemohou shodnout na tom, ze které kapitoly to má jít a upřímně řečeno, to klienty v konečné fázi vůbec nezajímá. Ty zajímá, jestli budou mít i nadále sociální služby, na které jsou zvyklí nebo na které jsou odkázaní, zejména někteří opravdu životně odkázaní. Pokud v září hrozí velké propouštění v tomto sektoru, tuto jistotu dnes rozhodně nemají a nemají ji zejména kvůli tomu, že paní ministryně Maláčová říká, že peníze pošle, ale neříká odkud. Pouze stále opakuje, že je vláda určitě nějakým způsobem zajistí. Zároveň dnes její klub zablokoval další jednání, protože si vzal přestávku tak, abychom už nemohli jednat dále a ani jsme nemohli přijmout usnesení, to není seriózní příslib.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Kde by vláda měla brát zmiňované dvě miliardy, to je částka, která není úplně zanedbatelná, ale taky to není něco, co by vládu mělo položit. Tak kde byste poradila, aby je vláda sebrala?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je to samozřejmě o prioritách a priority této vlády jsou zcela zřejmé. Shodne se jasně na tom, že bude dávat slevy na jízdné i pro lidi, kteří to vůbec nepotřebují, že bude proplácet dotace na takové věci jako je linka na toustový chléb pro Penam, tedy firmu s miliardovými obraty. To jsou věci, které bychom jako TOP 09 rozhodně nefinancovali a mnohem raději bychom ty peníze viděli právě v sociálních službách. Platy sice vzrostly a to je zcela v pořádku, je to nutné, protože byly nízké, bylo potřeba je zvyšovat a je potřeba zvyšovat i do budoucna, aby lidé ze sociálních služeb neodcházeli. Souběžně s tím ale vláda musí i peníze poskytnout, nemůže udělat jenom to A, ale musí udělat i ten krok druhý, to B a to nebylo bohužel uskutečněno, protože chybí dvě až tři miliardy na to možné zvýšení, které vláda schválila.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Paní poslankyně, opozice tvrdí, že když 2 miliardy nebudou, tak systém zkolabuje. Řekněte mi jeden příklad, kde je opravdu ohroženo fungování nějaké organizace nebo nějakého spolku, který se stará o handicapované nebo seniory, kde by opravdu něco takového hrozilo? Ptám se na to, jestli nestrašíte a jestli jste nevyužili tu dobu před volbami, jak říká paní ministryně.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Není to rozhodně tak. Toto je závažné téma, které se týká až milionu občanů této země, takže rozhodně to není něco, co bychom mohli považovat za nějaké politikaření před jakýmikoliv volbami. Že budou chybět peníze v sociálních službách jsme věděli už i při schvalování rozpočtu, proto jsme předkládali různé pozměňovací, návrhy, které měly tomuto stavu předejít, dále jsem o tom jednali už na jaře tohoto roku, opět bezvýsledně. Před pár týdny na jednání výboru pro sociální politiku byl projednáván tento bod a my jsme jasně chtěli slyšet, jak od Asociace krajů, tak od paní ministryně Maláčové, kolik těch peněz skutečně chybí. Organizace, které bijí na poplach, byly i přítomny na tiskové konferenci, kterou jsme minulý týden měli a kde právě zástupci organizací, kterých je hned několik a patří mezi ně třeba Armáda spásy, Charita České republiky, jasně říkají, že jejich služby jsou ohroženy. Neznamená to, že nebude vůbec nic, to neříkáme, ale je jasné, že některé z těch služeb by musely končit a zejména ty terénní.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Bude tedy kolaps sociálních služeb nebo nebude?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Samozřejmě, že ve chvíli, kdy budou chybět pracovníci, které bude muset daná organizace propustit, tak to kolaps pro celou řadu klientů znamená.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Paní poslankyně, má umělecká obec mluvit do toho, kdo bude ministrem kultury?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já si myslím, že vztahy mezi uměleckou obcí a Ministerstvem kultury jsou velice důležité. Ministr kultury je to svým způsobem jejich reprezentant ve vládě a je to důležitý resort, i když je trošku opomíjený a častokrát stojí i z hlediska finančních možnost na okraji. Pan Staněk respekt neměl. Upřímně řečeno, pokud je to člověk, který křtí knihy panu Grebeníčkovi o církevních restitucích, tak se ani není čemu divit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

A jde o to, že umělecká obec má mluvit do toho kdo bude ministrem kultury a platí to pro všechny resorty? Umíte si představit, že by třeba mluvily banky do toho, kdo bude ministryně financí nebo soudci do toho, kdo bude ministr spravedlnosti?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Toto je to jiná pozice, protože banky jsou soukromé a to v naprosté většině, kromě České národní banky. V tomto případě se bavíme o institucích, které jsou velmi často státní. Samozřejmě nejenom, ale i ty byly velmi nespokojené s výkonem funkce pana Staňka. Já sice nejsem odborník na kulturu, ale musím říci, že to, jakým způsobem on působil, byl tak trochu slon v porcelánu, nás nenechávalo úplně klidnými a myslíme si, že by na tomto ministerstvu opravdu měl působit někdo lepší.

Zdroj: ČT24, 29.5.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme