Adamová: Chtěli jsme, aby vláda odložila politický boj a hleděla na občany

14. 5. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka

V této krizi se hodně kritizuje, mě ale zajímá opak, co je podle vás na současné krizi to nejpozitivnější?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Já myslím, že je pozitivní reakce občanů a veřejnosti, že opravdu by si zasloužili vyseknout obrovskou poklonu za to, jak to zvládají. Vezměme si, že spousta rodičů už několik týdnů, vlastně měsíců je doma se svými dětmi a vzdělává se s nimi. Že učitelé byli postaveni velice rychle před hotovou věc, že musí učit na dálku a zvládají to, že velká část lidí se chová naprosto zodpovědně, řekla bych naprostá většina. Takže těm patří určitě velké dík, stejně jako samozřejmě všem zdravotníkům, hasičům a dalším zapojeným složkám, které také pracují na maximum a byť třeba zpočátku neměli ochranné pomůcky, vláda je hodila přes palubu, tak se prostě toho nezhroutili a naopak tedy významně tu situaci zvládli, takže to je určitě velmi pozitivní.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka

Takže chování lidí?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Chování lidí jednoznačně.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka

Jste mladá politička, žena vedoucí i parlamentní stranu, řekněte mi, naučila Vás osobně tahle krize něco nového a teď myslím v tom politickém prostředí, že máte třeba ostřejší lokty?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Myslím si, že teď mě ta situace velmi zocelila v tom, že si nesmíme tolik brát, když přijdeme s nějakými návrhy a vláda je absolutně nepodporuje, odmítá, ale pak sama po několika týdnech s nimi přijde. Že je potřeba to brát jako svůj úspěch, byť to tedy veřejnost třeba často netuší, že původně s tím přišla TOP 09 nebo některá jiná opoziční strana.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka

No a za co byste pochválila vládu?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Vláda se dá pochválit určitě za ten úplný začátek, tedy když vznikla ta krize u nás ze zdravotního hlediska, kdy opravdu zareagovala rychle, promptně, ale souběžně s tím už nezareagovala takhle rychle v té ekonomické oblasti. Protože tím, jak vypnula ekonomiku, tak měla okamžitě také přijít nebo přicházet s návrhy, které by pomohly těm postiženým. To si myslím, že už se jí zas tak nedařilo. Ale když to vezmu opravdu objektivně, tak jsem velmi ráda, že to zdravotní hledisko u nás dopadlo úplně jinak než v řadě jiných zemí.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka

Řekněte mi, jak se změnila spolupráce mezi koalicí a opozicí? Protože my jsme na začátku možná sledovali nějakou spolupráci, v poslední době se vaše názory vyhrocují, ta komunikace není úplně dobrá, mám takový správný pocit?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Zpočátku jsme jednali celkem i pravidelně každý týden s panem premiérem a s ostatními ministry, byť to bylo samozřejmě na dálku, ale snažili jsme se předkládat své návrhy, dávat své podněty, zpětnou vazbu, kterou jsme dostávali všichni z terénu, opravdu denně jsem dostávala zpočátku stovky e-mailů. Dnes už se to dostává trošku do většího normálu, ale ze začátku to bylo takto velmi hektické. Snažili jsme se tedy co nejvíce přidat ruku k dílu pomoci. Proto také jsme přicházeli s návrhy, které jsme opravdu nevnímali jako politicky, ale vnímali jsme je jako pomoc těm postiženým lidem, firmám, živnostníkům. Chtěli jsme od vlády jediné, aby odložila stranou v těchto časech ten klasický politický boj, to možná politikaření, aby nehleděla na barvu stranického trička, ale aby hleděla na ten důsledek pro lidi, to se bohužel nedaří.

Podívejte se na celý díl pořadu Interview s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: ČT24, Interview, 13.5.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme