Adamová: ANO má záložní variantu, vládu s KSČM a SPD

23. 4. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Politickou událostí číslo 1 je návrat ČSSD k jednacímu stolu s hnutím ANO výměnou za 5 ministerských postů, včetně ministerstva vnitra. Váš předseda řekl, že se blížíme k možné ústavní krizi. Je po pátku zažehnána? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

To uvidíme teprve v následujících týdnech, protože ta jednání mohou opět zkrachovat. Bude hodně záležet na tom, jestli ČSSD bude trvat na svém požadavku, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný člověk, tedy Andrej Babiš. Myslím si, že v tomto směru už vidíme ústupovou variantu z ČSSD. Je ale potřeba si říci, že hnutí ANO je celkem v klidu, protože je tady záložní varianta, a totiž podpora ze strany SPD. Tam jsme svědky už několik měsíců konkrétních činů ve sněmovně, kdy tato hlasovací koalice funguje velmi dobře. Naposledy třeba s volbou pana Maška do čela komise pro kontrolu GIBS. Takže toto je záložní varianta, která je pořád ve hře. I když třeba nakonec ČSSD ve vládě bude a vláda se sestaví, tak je potřeba počítat s tím, že pokud nebudou jasné záruky toho, že hlasovací mašinérie ANO s SPD může fungovat a přehlasovávat, tak budeme svědky neustálých hlasování s extremisty. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Je dobře, že se ČSSD vrátila k jednacímu stolu?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Pro Českou republiku je určitě lepší, když je ve vládě strana, která není extrémní, byť my s levicovou stranou samozřejmě nemáme takový programový průnik. Nicméně tady se pořád hovořilo jenom o tom, aby nebyli ve vládě extremisti ze strany pravice, ale zapomíná se, že Andrej Babiš teď zcela legitimizuje další extremistickou stranu, tedy tu extrémně levicovou, což jsou komunisté, kteří jsou postaveni na ideologii, která je velmi problematická.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Prakticky okamžitě se začalo spekulovat, kdo půjde na jaké ministerstvo. Existuje nějaký seznam, který by v kuloárech hnutí ANO koloval? Kdo bude třeba tím ministrem vnitra?

Taťána MALÁ, poslankyně /ANO/

To opravdu nevím. Tohle je otázka spíše na vyjednavače. Já bych spíš ráda zareagovala na paní poslankyni Adamovou. Víte, mě strašně ta rétorika baví. Mě baví to, že neustále hovoříme o hlasovací mašinérii SPD, KSČM a hnutí ANO. Mě by zajímalo, jak byste chtěli udělat to, aby SPD pro některé věci nehlasovala? Máme přijít za poslanci SPD a říct: „Prosím vás, nehlasujte pro to, protože poslanci z TOP 09 si to nepřejí?“ Vždyť je to rozhodnutí každého klubu, jak bude hlasovat. Musím Vás, paní poslankyně, upozornit na to, že SPD v mnoha bodech hlasovalo i s vámi.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

To se samozřejmě ve sněmovně stává, že spolu hlasuje jak koalice, tak opozice a různé strany napříč spektrem. Nicméně se už méně stává, že by si takovéto strany vzájemně volily lidi do funkcí třeba místopředsedy sněmovny. To se nedá úplně odpárat ani hnutí ANO. Vy se za to sice můžete teď kát, ale už se tak stalo. Když jsme měli šanci odvolat pana Okamuru z pozice místopředsedy sněmovny kvůli jeho výrokům, které byly skandální, tak jste tak neučinili. Takže to je jednoznačný důkaz toho, že ta spolupráce opravdu funguje. Kdybyste ji nechtěli, tak ji od začátku nemáte. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak by se Vám líbila Taťána Malá, jako ministryně spravedlnosti? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Myslím, že nám nepřísluší komentovat spekulace.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jste opozice, komentujte.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Já si počkám na finální jména, která budou, protože se tady šermuje celou řadou jmen. Pro nás je zásadní to, že se dostává k moci komunistická strana, která je extrémní, a že se jejich podíl na moci násobí, byť jsme téměř 30 let po revoluci.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Souvisí s tím i včerejší vystoupení prezidenta Zemana na sjezdu KSČM?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Určitě. Je skandální, že téměř 30 let po revoluci prezident navštěvuje sjezd této strany, která se dostatečně nedistancovala od toho, co se tady dělo v době totality a za co je zodpovědná. Jejich ideologie vychází z třídního boje a je postavená na legitimizaci násilí. To je pro nás nepřijatelné. V tomto směru vnímám na celé situaci lví podíl právě prezidenta. Samozřejmě je v tuto chvíli tím, kdo ji od samého začátku diriguje. Sám se nechal slyšet, že by preferoval, aby vláda byla právě ve složení ANO, SPD a komunistů, což je velmi bizarní, když si vezmeme, že jedna ze stran je až nacionalistická, další je komunistická a střed tvoří oligarcha, který baží po své moci. Takže to jsou věci, které jsou pro nás naprosto zásadní. Jestli na ministerstvu spravedlnosti bude ten nebo ten, je úplně jedno, protože je důležité, kdo tomu šéfuje.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak by měla vypadat snaha ze strany TOP 09, aby jste byli spokojení?

Taťána MALÁ, poslankyně /ANO/

Myslím, že můžeme začít v Poslanecké sněmovně, že si nebudeme principiálně blokovat zákony a že budeme hlasovat podle selského rozumu a nejenom pro to, že něco navrhuje hnutí ANO, anebo že něco podporuje KSČM. Myslím, že je opravdu na čase začít něco dělat pro lidi. Půl roku po volbách už by to bylo záhodno. 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

To je až úsměvné, protože je vidět, že za pravdu se někteří hodně zlobí, když se věci nazývají pravými jmény, ale je na Vás, jestli tomu budete dělat krytí nebo ne. To si musíte rozmyslet sama a se svým svědomím si to vyřídit. My tady návrhy zákonů předkládáme, nikdo je ve sněmovně nikomu neblokuje. Že tady půl roku po volbách nemáme vládu, která by byla legitimní a měla důvěru sněmovny, nebo že se k tomu aspoň nepřibližujeme, opravdu není chybou ani naší strany, ani dalších opozičních stran. To je chybou jak prezidenta Zemana, tak Andreje Babiše, který byl vyjednáváními pověřen. Kdyby chtěl tu situaci odblokovat, tak už dávno mohla vláda být. On ale jenom lpí na pozici a je to jenom o jeho rozhodnutí a rozhodnutí hnutí ANO, aby tomu tak nebylo.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

V pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů končí Michal Murín. Jeho nástupce vybere předseda vlády. Předsedou kontrolní komise GIBS je poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek, který byl tento týden zvolen. Miroslav Kalousek dokonce prohlásil, že zvolení Maška je skandálnější, než když sněmovna zvolila komunistu Zdeňka Ondráčka. V čem to spatřujete? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Je to v tom, že tady máme bezprecedentní situaci, kdy premiér, který má moc odvolávat šéfa GIBS a má možnost zasahovat do personálního obsazení, je zároveň trestně stíhaný. To je situace, která by se v normálním státě nestala. Dobře, máme ji tady, ale tak se alespoň musí snažit předejít podezřením, která, byť by opravdu kvality daného šéfa nebyly nějak vysoké a byly by tam oprávněná podezření, že třeba nedělá svoji práci dobře, tak tady narušujeme důvěru v právní stát, protože takový člověk nemá mít možnost rozhodovat o takovýchto personáliích. Dává tím signál do celé policie, že dosáhne na policisty, že je může takovýmto způsobem vystrašit. A to je špatně.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Neudělala pravicová opozice chybu, že se nedohodla na jednom kandidátovi, kterého by třeba podpořilo i hnutí ANO? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Vždyť by to dopadlo úplně stejně. V tomto případě je ve sněmovně 115 hlasů. Kdybychom postavili kohokoli, i kdyby to byl Superman, tak nám ho nezvolí, protože je to jednoznačně domluvená koalice, která funguje jako hlasovací mašinérie. Tak tomu je a je to jeden z konkrétních příkladů toho, jak perfektně funguje. A to i ve chvíli, kdy se vyjednává vláda s podporou ČSSD. TOP 09 svého kandidáta nominovat ani nemohla, protože nemáme obsazení v této komisi, ani řadového člena v ní nemáme. Vzhledem k počtu členů takovéto komise, tam všechny kluby zastoupené nejsou. To, že se tak nedohodli Piráti s ODS, je sice možná dobrým důvodem pro argumentaci kolegyň, ale na druhou stranu si uvědomme, že by to dopadlo úplně stejně.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Kdyby se Piráti dohodli s ODS a jmenovali jednoho kandidáta, tak by ho hnutí ANO podpořilo?

Taťána MALÁ, poslankyně /ANO/

To nemůžu v tuto chvíli říct. Musím ale na rovinu říct, že jsme z toho nebyli šťastní, že nakonec budeme mít tuto komisi. Může Vám to připadnout úsměvné, paní kolegyně, ale opravdu to tak bylo. Velmi jsme nad tím diskutovali. Nad tímto tématem probíhala na klubu vášnivá debata. Řešili jsme, jak to vyřešit. Vy jste to před chvílí řekla. Vy vlastně nejste spokojení s ničím, co nedopadne tak, jak byste chtěli. Když dnes říkáte, že zvolení našeho poslance je horší, než zvolení Zdeňka Ondráčka, tak proč jste do toho kopali, když byl zvolen? Proč jste dělali ten cirkus, který jste spustili v Poslanecké sněmovně po jeho volbě? Tady se ukazuje, že kdo chce moc, nemá nic.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Na to musím reagovat. Za prvé vás nikdo nenutil, abyste někoho nominovali, ani vás nikdo nenutil hlasovat pro Ondráčka. Pokud uznáte, že základní premisa je, aby opozice měla tuto pozici, tak jste si mohli vybrat, jestli budete volit paní z ODS, nebo pána z Pirátů, bylo rozhodnuto a nikoho jste nominovat nemuseli.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Zrušení karenční doby navrhuje jak KSČM, tak ČSSD. Chtějí, aby se zaměstnancům proplácely i první 3 dny nemocenské. Vláda hnutí ANO se skřípěním zubů návrh podpořila. TOP 09 zrušení karenční doby odmítá. Vy jste nedávno v České televizi prohlásila, že neplacené první 3 dny nemoci jsou spoluúčastí zaměstnance. Argument, že lidé, kteří jsou nemocní, chodí do práce a kašlou na své kolegy a na zákazníky, neberete?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

To je samozřejmě na jejich odpovědnosti vůči sobě i svému okolí. Každý, kdo je nemocen, by se měl zdržet toho, aby chodil do zaměstnání. Nikdo mu nebrání v tom, aby si vzal neschopnost, aby šel k lékaři a řádně se léčil. Problém tady vnímám z hlediska zaměstnavatelů, protože zcela oprávněně poukazují na čísla před zavedením karenční doby. My jsme byli v rámci evropského srovnání výrazně nadprůměrně nemocní, a to se snížilo právě karenční dobou. Takže z toho jednoznačně vyplývalo, že ta čísla hovoří o zneužívání karenční doby.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Mluvíte o zneužívání a odpovědnosti každého ke svému okolí. Složenky, které každý měsíc přijdou člověku, který bere lehce nad minimální mzdou nebo víc pod průměrnou mzdou, žádnou odpovědnost ale nemají. Každá koruna nezaplacená v zaměstnání je v rozpočtu domácnosti znát.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Rozumím tomu, že pro určitou část společnosti nebo zaměstnanců je to problematické. Chápu, že se mohou dostat do svízelné situace. Nicméně jsme v minulém volebním období schválili, a podpořila to i TOP 09, zvýšení dlouhodobého nemocenského. Stát by mi měl pomoci ve chvíli, kdy jsem na tom opravdu špatně s nějakou vážnou nemocí, když mám rakovinu. To jsem velmi rád za to, že ten stát tady je a je tady zdravotnický systém nastaven tak, jak je nastaven. S banálními věcmi, jako je nachlazení, se dá v tuto chvíli počítat jako se svojí určitou spoluúčastí právě z důvodu, aby měl stát vůbec na to, když se dostanete do svízelné situace, jakože se do ní může dostat úplně každý a máte pak mnohem závažnější diagnózu. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Co bude nejlepší pro zaměstnance? Třeba sick day? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Určitě jsou firmy, které jsou v tomto směru velmi osvícené a nabízejí možnost sick days. Je to ale o tom, abychom si řekli, co je naší prioritou a kde vnímáme, že je společenská potřebnost větší. Já ji vnímám u opravdu závažně a dlouhodobě nemocných. Je to i určitý tlak na to, aby lidé dbali na prevenci, aby se o své zdraví více starali, což není také od věci. Karenční doba je běžná v celé řadě evropských zemí, nejsme v tom výjimkou. Někde je dokonce neproplácen třeba týden, takže jsme v tom na nižší hranici.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Strana TOP 09 chystá novelu trestního zákona, kde by měly být až osmileté tresty za týrání zvířat, mělo by být jasně charakterizované, co je týrání zvířat a co jsou množírny. Váš předseda řekl iDnesu 9. dubna, že do 2 týdnů bude předloha připravená. Je připravená? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Je připravená. Chceme, aby na ní byla i shoda napříč spektrem, takže už se bavíme s kolegy z různých politických hnutí a stran.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

STAN a Piráti to podpořili. SPD ale chystají vlastní.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Já jsem hovořila i s jedním poslancem, který za SPD tuto problematiku řeší a je připraven náš návrh podpořit, protože je zbytečné, aby si v této věci návrhy konkurovaly. Ty tresty jsou dnes opravdu nízké. Nejhorší na tom je, že nejsou využívány ani nejvyšší sazby. I za brutální činy a brutální týrání jsou dávány jenom směšné tresty. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Kdy bude vaše předloha v Poslanecké sněmovně předložena? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Předložena bude až poté, co bude projednána na vládě. My tam zvyšujeme i dolní hranici trestu, tedy ze současných 6 měsíců na 2 roky. Je důležité, aby proběhla i nějaká kauza, která bude odsouzena takto tvrdě nejenom z důvodu, aby byla odstrašujícím příkladem pro ostatní, ale abychom dali jasně najevo, že takovéto zacházení se zvířaty je pro nás ve 21. století naprosto nepřijatelné. Společnost po tom volá, protože petice, které kolem toho vznikají, už mají desetitisíce podpisů a je to opravdu velké téma.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Měli by se do řešení těchto případů zapojit také psychiatři, kteří poukazují na to, že více než polovina tyranů zvířat dokáže ublížit člověku?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Na toto zjištění je samozřejmě také důležitá poukazovat. Propojení mezi tím, že pokud někdo týrá zvířata, tak velice pravděpodobně je připraven týrat i lidi nebo se dopouštět ve svém okolí třeba domácího násilí, je na další debatu, co s tím problémem dělat. Psychiatři navrhují konkrétní opatření a budeme o nich určitě debatovat.

Zdroj: Partie, Prima TV, 22. 4. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme