... a Bém se směje

Policie obvinila primátora Svobodu a pražské radní kvůli kartě Opencard. A to přesto, že za vznikem problémového projektu stál Pavel Bém.Jednání radních na pražském magistrátu mělo včera krajně nezvyklý začátek. Před sálem stála trojice policistů, která zastavovala příchozí a po jednom je odváděla do vedlejšího salonku. Tam je nechala podepsat pro ně nepříjemný dokument – obvinění.

27. 3. 2013

Primátor Bohuslav Svoboda a až na jednu výjimku všichni pražští radní se tak překvapivě stali prvními politiky, kteří byli obviněni kvůli kartě Opencard. Překvapivě proto, že symbolem sporného projektu dosud bylo minulé vedení města v čele se Svobodovým předchůdcem Pavlem Bémem. Za jeho éry byla takzvaná karta Pražana uvedena v život. Bém ji horlivě hájil, i když se ukázalo, že její pořízení vyjde na astronomickou částku 1,25 miliardy korun, a i když policie konstatovala, že je projekt předražený a ovázaný řadou pro město nevýhodných smluv.

Zatímco Svoboda dostal včera obvinění, Bém rozdával rozhovory. „Jsem zvědav, zda skutečně radní rezignují. Jestli si vidí na špičku nosu a mají elementární slušnost, učiní tak,“ řekl České televizi.

Současní radní byli obviněni kvůli tomu, že loni uzavřeli dvě smlouvy na podporu systému za 74 milionů korun s firmou Haguess. Ta byla u projektu od začátku a je s ním spojena řadou pro město nevýhodných smluv. Politici ji nyní nevybrali ve výběrovém řízení, ale oslovili ji jako jedinou v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění.

Svoboda je přesvědčen, že rada jednala v souladu se zákonem. Jeho kolegové naznačují, že za trestním stíháním stojí političtí oponenti z Bémovy éry, které v Praze připravili o vliv. „Rozkopali jsme velkým klukům bábovičky a tohle je jejich odplata,“ říká radní Pavel Richter (TOP 09).

Za Opencard stíhají primátora Svobodu... a Bém se směje

Také primátor Bohuslav Svoboda naznačuje, že vyšetřování vyvolali jeho političtí rivalové. „V tuto chvíli se politická práce změnila na systém podávání žalob,“ řekl včera MF DNES. O rezignaci zatím neuvažuje.

„Chtěl bych doplnit, že mám od vedení ODS v čele s Petrem Nečasem plnou podporu. Pro nás je tato podpora zásadní,“ dodal. Podporu svým radním vyjádřila i TOP 09. „Rada, která se pokoušela napravit rozsáhlé korupční chování svých předchůdců, je kriminalizována, zatímco původci korupčního chování se zdají být nepostižitelní,“ stojí v usnesení předsednictva strany.

„Nevýhodný, špatný, drahý“

Projekt multifunkčních čipových karet schválili pražští radní pod vedením tehdejšího primátora Pavla Béma v říjnu 2005. Bém čelil kritice kvůli Opencard už v prvních letech jejího používání. „Dva a půl roku jsem na adresu Opencard slyšel jen samou kritiku. Že to byl projekt nevýhodný, špatný, drahý,“ shrnul včera tehdejší připomínky sám exprimátor. Kromě ceny budily pochybnosti také smlouvy, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Audit, který zadal sám Bém, varoval především před velkou závislostí na firmě Haguess.

Loni v říjnu obvinila policie pět tehdejších magistrátních úředníků právě proto, že zvýhodnili Haguess při zadávání veřejných zakázek k Opencard. Jedna ze zakázek byla podle žalobců předražená o více než 67 milionů korun. Nikdo z politiků, kteří při zrodu Opencard vládli Praze, tehdy obviněn nebyl. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová však letos v lednu upozornila, že vyšetřování tohoto případu ještě neskončilo.

Bémův nástupce Svoboda hned při svém nástupu do funkce v roce 2010 prohlásil, že si posvítí na všechny drahé projekty minulého vedení, mimo jiné na Opencard. Daleko však nepostoupil. Loni hrozilo, že si 300 tisíc lidí bude muset naráz kartu vyměnit, protože končila její platnost. Podle současné radní Evy Vorlíčkové (TOP 09) byly jen dvě možnosti: buď celý projekt, který už stál víc než miliardu, zrušit, nebo uzavřít nové smlouvy se společností Haguess. „Vinou špatných smluv uzavřených předchozím vedením radnice už v roce 2006 je firma Haguess stále výhradním držitelem licencí a jako jediná může vykonávat údržbu a úpravy softwaru,“ říká Vorlíčková.

Policie však tvrdí, že Haguess už přes dva roky výhradní práva k licencím nedrží a vedení města mělo i jiné možnosti než oslovit pouze tuto firmu.

FAKTA

Co je Opencard

  • Pražská karta Opencard funguje už téměř osm let a zhruba milion lidí ji využívá hlavně jako elektronickou tramvajenku.
  • Lze jí platit i třeba parkovné či půjčovat si knihy v knihovně. Měla však umět víc. Zvažovalo se i placení u lékaře. Jenže žádné nové služby město nezajistilo.
  • A to už Opencard stála více než miliardu korun.
Antonín Viktora, Pavel Švec

Mladá fronta DNES, 27. 3. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme